Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 23 Φεβρουαρίου 2009 06:38

Κοντά στα 40 δολ. το αργό

Κοντά στα 40 δολ. το βαρέλι διαπραγματεύθηκε το αργό πετρέλαιο στη Ν. Υόρκη καθώς οι επενδυτές στάθμισαν τον κίνδυνο της επιδείνωσης της παγκόσμιας ύφεσης έναντι των κυβερνητικών μέτων για την αναζωογόνηση της οικονομικής ανάπτυξης.

Κοντά στα 40 δολ. το βαρέλι διαπραγματεύθηκε το αργό πετρέλαιο στη Ν. Υόρκη καθώς οι επενδυτές στάθμισαν τον κίνδυνο της επιδείνωσης της παγκόσμιας ύφεσης έναντι των κυβερνητικών μέτων για την αναζωογόνηση της οικονομικής ανάπτυξης.

Ο ΟΠΕΚ ενδέχεται να προβεί σε νέα μείωση της παραγωγής εάν οι τιμές του πετρελαίου συνεχίσουν να υποχωρούν, δήλωσε χθες ο υπουργός Πετρελαίου της Αλγερίας, Χακίμπ Κελίλ και πρώην πρόεδρος του Οργανισμού. Πτωτικά κινήθηκε το δολάριο εν μέσω εικασιών ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα αγοράσει μεγαλύτερα μερίδια στις τράπεζες της χώρας.

Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Απριλίου διαπραγματεύθηκε στα 40,26 δολ. το βαρέλι, 23 σεντς υψηλότερα, κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex) στις 12:05 μ.μ. στη Σιγκαπούρη. Νωρίτερα υποχώρησε έως 50 σεντς, ποσοστό 1,3%, φθάνοντας στα 39,53 δολ. το βαρέλι.

Η αμερικανική κυβέρνηση ενδέχεται να αυξήσει τη συμμετοχή της στη Citigroup Inc. αποκτώντας έως το 40% των κοινών μετοχών της, σύμφωνα με δημοσίευμα στην Wall Street Journal.

Το πετρέλαιο κινήθηκε ανοδικά καθώς το δολάριο υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα μιας εβδομάδας έναντι του ευρώ. Η υποτίμηση του αμερικανικού νομίσματος έλκει τους επενδυτές στην αγορά εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής ως εξασφάλιση έναντι του πληθωρισμού.

Ανοδικά κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές με τον περιφερειακό δείκτη MSCI Asia Pacific να σημειώνει άνοδο 1,1% φθάνοντας στις 78,86 μονάδες στις 11:46 π.μ. στο Τόκιο, μετά την υποχώρησή του κατά 1,1%. Ο δείκτης φέτος έχει υποχωρήσει 14%, καθώς η επιδείνωση της οικονομίας έβλαψε τα εταιρικά κέρδη.

Στις 20 Φεβρουαρίου το αργό για παράδοση Απριλίου υποχώρησε 15 σεντς, ποσοστό 0,4% φθάνοντας στα 40,03 δολ. το βαρέλι. Τα συμβόλαια του Μαρτίου έληξαν την ίδια ημέρα στα 38,94 δολ. το βαρέλι. Το πετρέλαιο υποχώρησε έως 6,6% στις 20 Φεβρουαρίου καθώς ο Dow Jones Industrial Average (DJIA) υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1997.

Το μπρεντ για παράδοση Απριλίου διαπραγματεύθηκε στα 42,01 δολ. το βαρέλι, 12 σεντς υψηλότερα, στο ICE Futures Europe του Λονδίνου στις 12 μ.μ. ώρα Σιγκαπούρης. Νωρίτερα υποχώρησε έως 39 σεντς, ποσοστό 0,9% φθάνοντας στα 41,50 δολ. το βαρέλι.