Εκατομμύρια λίρες σκοπεύει να διοχετεύσει η βρετανική κυβέρνηση στην κρατική τράπεζα Northern Rock με στόχο το «ξεπάγωμα» του δανεισμού και την έξοδο της βρετανικής οικονομίας από την ύφεση.
Εκατομμύρια λίρες σκοπεύει να διοχετεύσει η βρετανική κυβέρνηση στην κρατική τράπεζα Northern Rock με στόχο το «ξεπάγωμα» του δανεισμού και την έξοδο της βρετανικής οικονομίας από την ύφεση, σύμφωνα με σημερινή δήλωση του υπουργού Οικονομικών ¶λιστερ Ντάρλινγκ.
Το σχέδιο αποκατάστασης των δανειοδοτήσεων της Northern Rock εντάσσεται στο πακέτο μέτρων που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση εντός της εβδομάδας με στόχο την αποκατάσταση της ροής πιστώσεων μετά τη συρρίκνωση της οικονομίας κατά 1,5% το τελευταίο τρίμηνο του 2008.
Υποχώρηση της τάξης του 20% έχει παρατηρηθεί στην αγορά κατοικίας της Βρετανίας το τελευταίο έτος, καθώς ο ενυπόθηκος δανεισμός «στέρεψε» εν όψει της διεθνούς πιστωτικής συρρίκνωσης που έχει οδηγήσει σειρά χωρών σε ύφεση.
«Η σειρά μέτρων που λαμβάνουμε πρέπει να ερμηνευτεί ως μια προσπάθεια της κυβέρνησης να αναδομήσει το τραπεζικό σύστημα για το μέλλον», δήλωσε ο Ντάρλινγκ στο ραδιόφωνο του BBC. «Θέλω να διασφαλίσω ότι όταν μπούμε σε τροχιά ανάπτυξης θα υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα για τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες που θα θελήσουν να αγοράσουν σπίτι», συμπλήρωσε.
Η διαφορά θα καλυφθεί από την τράπεζα με την ανάκτηση του δανεισμού από ξένες τράπεζες, σύμφωνα με τον Βρετανό υπουργό. Η Northern Rock, ωστόσο, δεν θα επιστρέψει στις επιθετικές στρατηγικές δανεισμού που οδήγησαν την αξία μεγάλου μέρους των κατοικιών σε επίπεδα χαμηλότερα από το ύψος των δανείων που είχαν λάβει οι ιδιοκτήτες τους.
«Έχω ιδιαίτερες επιφυλάξεις για τα δάνεια που παρέχονται στο 100% της αξίας των κατοικιών. Είναι απαράδεκτο», επισήμανε ο Ντάρλινγκ. Τα ενυπόθηκα δάνεια θα χορηγούνται στην πλειονότητά τους έως το 90% της αξίας του ακινήτου, διαβεβαίωσε.
Σύμφωνα με δήλωση αξιωματούχου από το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών, η Northern Rock θα αυξήσει τα στεγαστικά δάνεια έως το ποσό των 14 εκατ. λιρών εντός της ερχόμενης διετίας.
Παρά τα χαμηλότερα επίπεδα επιτοκίων όλων των εποχών, οι τράπεζες έχουν βάλει φρένο στις δανειοδοτήσεις στην προσπάθειά τους να αποκαταστήσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια και να αποφύγουν την ανάληψη ανώφελων κινδύνων.