Την ανάγκη περιστολής των δημοσίων δαπανών επεσήμανε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, αναπτύσσοντας 12 άξονες προς αυτήν την κατεύθυνση. Τόνισε ακόμη ότι η δημοσιονομική εξυγίανση απαιτεί την ανταπόκριση όλων των υπουργείων. Δεν έχει συζητηθεί τίποτα για έκτακτους φόρους, τονίζει ο ΥΠΟΙΟ.
Την ανάγκη περιστολής των δημοσίων δαπανών επεσήμανε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, αναπτύσσοντας 12 άξονες προς αυτήν την κατεύθυνση.
Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η δημοσιονομική εξυγίανση απαιτεί την ανταπόκριση όλων των υπουργείων.
Ζήτησε απόλυτη δημοσιονομική πειθαρχία από όλους και πρόσθεσε ότι δεν χωρά ολιγωρία ή υπέρβαση στις δράσεις που έχουν καθοριστεί.
Αφού σημείωσε πως οι συνέπειες από την κρίση επηρεάζουν ολοένα και πιο έντονα και τη χώρα μας, ασκώντας ασφυκτική πίεση στην ανάπτυξη, στην απασχόληση και στα οικονομικά του κράτους, τόνισε ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας στηρίζεται στην ανάπτυξη, τη δημοσιονομική εξυγίανση και τη στήριξη στους οικονομικά ασθενέστερους.
Βασικός άξονας, πρωταρχικής σημασίας, του σχεδίου είναι η διατήρηση έστω και χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης, πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής υπογραμμίζοντας πως απόφασή του είναι να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα ώστε να επαληθευθούν, όπως έγινε και στο παρελθόν, οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης και όχι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Συμπλήρωσε δε πως από τη μια χρειάζεται αύξηση των δημοσίων δαπανών για αναπτυξιακές και κοινωνικές ανάγκες κι από την άλλη συγκράτησή τους λόγω δημοσιονομικής σταθερότητας. Δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές για την αντιμετώπιση της κατάστασης και η κρίση αυτή δεν αντιμετωπίζεται ούτε με κρατικίστικες ιδεοληψίες ούτε με νεοφιλελεύθερες εμμονές, σημείωσε.
Αναφερόμενος σε μια σειρά μέτρων που δρομολογήθηκαν για την στήριξη των τομέων και των κλάδων που πλήττει η κρίση, τόνισε με νόημα ότι οι αρμόδιοι υπουργοί δεσμεύονται για την πλήρη και άμεση εφαρμογή των αποφάσεων αυτών.
Κάνοντας αναφορά στα δημόσια έργα που πραγματοποιούνται στη χώρα μας, υπογράμμισε πως είναι σε εξέλιξη το μεγαλύτερο πρόγραμμα έργων υποδομής που γνώρισε ποτέ ο τόπος και υπογράμμισε την υποχρέωση όλων των υπουργείων να ενεργοποιήσουν κοινοτικά προγράμματα που αφορούν τις αρμοδιότητές τους. Χρειάζεται τώρα να γίνουν όλα ακόμα πιο γρήγορα, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε ακόμη πως φαινόμενα επίορκων λειτουργών θα παταχθούν παραδειγματικά και κάλεσε τους υπουργούς να ελέγχουν διαρκώς τη λειτουργικότητα των υπηρεσιών που εποπτεύουν.
Ζήτησε επίσης πιο στενή συνεργασία των υπουργών με την Κοινοβουλευτική Ομάδα, διότι, όπως ανέφερε, δεν μπορεί τα επουσιώδη να δημιουργούν αρνητικές εντυπώσεις και απογοήτευση στους πολίτες, ενώ χαρακτήρισε αδιανόητο κάθε φαινόμενο εσωστρέφειας.
Καταλήγοντας επισήμανε ότι η αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης αποτελεί εθνικό στόχο και αναδεικνύει την οικονομία σε μείζονα εθνική υπόθεση. Σ' αυτόν τον εθνικό στόχο δεν νοείται να μένει κανένας πίσω. Μπροστά σε έναν εθνικό στόχο δεν χωρούν ούτε κομματικές, ούτε εκλογικές, ούτε προσωπικές επιδιώξεις. Δεν υπάρχει χώρος για άλλες προτεραιότητες και άλλες σκέψεις, τόνισε.
Oι δράσεις για τη μείωση των δαπανών όπως τις έθεσε ο πρωθυπουργός είναι ακόλουθες:
1. Υποχρεωτική συνεργασία όλων των υπουργείων με τη γενική γραμματεία της κυβέρνησης,ώστε να αρχίσει άμεσα η κατάργηση ή συγχώνευση οργανισμών και επιχειρήσεων του δημοσίου. Ζήτησε μάλιστα αποτελέσματα μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες για τη μείωση των οργανισμών που σήμερα υπερβαίνουν τους χίλιους, όπως είπε.
2. Όλα τα υπουργεία περιορίζουν τουλάχιστον κατά 10% τις ελαστικές δαπάνες. Απ' αυτό και μόνο εκτιμάται εξοικονόμηση περίπου 500 εκατ. ευρώ.
3. Όλα τα υπουργεία που εποπτεύουν σε ΔΕΚΟ να εφαρμόσουν στο ακέραιο το σχέδιο για την εξυγίανση του δημόσιου τομέα.
4. Περιορισμός προσλήψεων με εξαίρεση τους τομείς της υγείας και της παιδείας.
5. Περιορίζονται κατά 10% οι δαπάνες για συμβάσεις έργου και συμβάσεις ορισμένου χρόνου στο δημόσιο,που θα υπογραφούν το 2009.
6. Όλα τα αρμόδια υπουργεία αναλαμβάνουν την ευθύνη να εφαρμόσουν το νόμο για τον έλεγχο στις δαπάνες φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των νοσοκομείων και των ασφαλιστικών ταμείων.
7. Μπαίνει σε πλήρη εφαρμογή το ολοκληρωμένο σύστημα προμηθειών στο χώρο της υγείας.
8. Επισπεύδονται από τα συναρμόδια υπουργεία η μηχανογράφηση και οι διαδικασίες που απαιτούνται για τον έλεγχο της συνταγογράφησης.
9. Στενή συνεργασία όλων των υπουργείων με το υπουργείο Οικονομίας για τη δημιουργία ενιαίας υπηρεσίας για την καταβολή των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων.
10. ¶μεση εφαρμογή του ανώτατου ορίου στις αποδοχές διοικητικών στελεχών του ευρύτερου δημόσιου τομέα.Το όριο αυτό,είπε ο πρωθυπουργός, είναι το ύψος του μισθού του γενικού γραμματέα υπουργείου και «όποιος δεν συμφωνεί πάει σπίτι του».
11. Μείωση του κόστους της γραφειοκρατίας κατά 25%.
12. Ενδυνάμωση των ελεγκτικών μηχανισμών για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.
Γ. Παπαθανασίου για τα περί ειδικών φόρων
«Όλα τα σενάρια για ειδικούς ή έκτακτους φόρους που βλέπουν το φως της δημοσιότητας είναι σκέψεις, ιδέες, εισηγήσεις, προτάσεις διαφόρων και δεν είναι αποφάσεις της κυβέρνησης. Δεν έχει συζητηθεί τίποτα σε θεσμικό επίπεδο και θα συνιστούσα σε όλους να είναι πολύ επιφυλακτικοί σε αυτά τα σενάρια», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου.
«Εμείς έχουμε στόχο να πετύχουμε αυτά τα οποία προβλέπει το Πρόγραμμα και μόνο εφόσον υπάρχει απόκλιση από τους στόχους αυτούς, τότε μόνο μπορεί να συζητηθεί οποιαδήποτε προσαρμογή. Αυτό θα απαιτήσει ικανό χρόνο μέχρι να διαπιστωθεί», πρόσθεσε ο υπουργός.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ