Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 26 Φεβρουαρίου 2009 13:01

Κ. Χατζηδάκης: Δεν θα χαθεί ούτε ένα ευρώ από το Γ' ΚΠΣ

«Η Ελλάδα δεν θα χάσει ούτε ένα ευρώ από το Γ' ΚΠΣ 2000-2006», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης. Ντ. Χούμπνερ: «Η πρόκληση τώρα είναι να προχωρήσουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε με το ΕΣΠΑ 2007-2013». Προκαταβολές και διευκολύνσεις για τους κοινοτικούς πόρους, αλλά δεν τίθεται θέμα αύξησης του ανώτατου ορίου κοινοτικής συμμετοχής.

«Η Ελλάδα δεν θα χάσει ούτε ένα ευρώ από το Γ' ΚΠΣ 2000-2006», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, αναφερόμενος στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα-Επιχειρηματικότητα (ΕΠΑΝ), θέμα το οποίο είχε την ευκαιρία να συζητήσει χθες κατ’ ιδίαν με την Επίτροπο Χούμπνερ http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/02/26/1634641.htm .

Σε συνέντευξη Τύπου πριν την έναρξη ημερίδας που διοργάνωσε σήμερα ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλης Αγγελάκας, στο πλαίσιο του «Ευρωπαϊκού Έτους για την Καινοτομία και τη Δημιουργικότητα» (2009), ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι ο στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης είναι η σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με την παραγωγή και η προώθηση των επενδύσεων στην «έξυπνη» ανάπτυξη.

Ο υπουργός αναγνώρισε πως υπάρχει ένα χάσμα της Ελλάδας με άλλα κράτη της Ε.Ε., ωστόσο όπως είπε, η πρόκληση είναι να καλυφθεί και γι’ αυτό σημαντική είναι η ευθύνη των ελληνικών ΑΕΙ, προκειμένου να φέρουν πιο κοντά την έρευνα με την παραγωγική διαδικασία.

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν προγράμματα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ), καθώς και θα προχωρήσει η υλοποίηση της πρόσφατης εξαγγελίας σχετικά με την χορήγηση «κουπονιών καινοτομίας» στις ΜμΕ.

Επίσης όπως επεσήμανε, στις προτεραιότητες του ΥΠΑΝ είναι να προωθηθούν προγράμματα για την «πράσινη ενέργεια» και την ενεργειακή εξοικονόμηση, καθώς επίσης να ενισχυθεί η διασύνδεση εταιρειών και ερευνητικών/πανεπιστημιακών κέντρων (με τη μορφή των λεγόμενων clusters).

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην ανάπτυξη καινοτόμων δράσεων από τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα, παράλληλα όμως, όπως σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, μέσω παραγγελίας σχετικής μελέτης σε διεθνή οίκο αξιολόγησης, θα γίνει αξιολόγηση του έργου των ελληνικών ερευνητικών φορέων, ώστε να ενισχύονται πραγματικά οι πρωτοποριακές πρωτοβουλίες.

Στην ημερίδα που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της πολιτικής ομάδας ΕΛΚ-ΕΔ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εκτός από τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, συμμετείχαν επίσης η Ευρωπαία Επίτροπος Ντανούτα Χούμπνερ, ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος και πολλοί άλλοι Έλληνες και Ευρωπαίοι παράγοντες του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, της ερευνητικής και της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Nτ. Χούμπνερ: Κανένα θέμα αύξησης του ορίου κοινοτικής συμμετοχής

Στη δική της παρέμβαση η κ. Χούμπνερ γνωστοποίησε πως η Επιτροπή «έδωσε κι άλλη παράταση για την απορρόφηση των κονδυλίων μέχρι τον Ιούνιο του 2009, κάτι που σημαίνει ότι η Ελλάδα θα καταφέρει μέχρι τότε να έχει 100% απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων». «Η πρόκληση τώρα -τόνισε- είναι να προχωρήσουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε με το ΕΣΠΑ 2007-2013, κάτι που ήδη έχει αρχίσει να γίνεται».

Διευκολύνσεις για τη λήψη κοινοτικών πόρων

Η Επίτροπος, την οποία ο κ.Αγγελάκας χαρακτήρισε «πιστή φίλη της Ελλάδας», σημείωσε ακόμη ότι ειδικά σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης όπως η τρέχουσα διεθνώς, είναι σημαντικές για την ελληνική οικονομία η καινοτομία και οι σχετικές επενδύσεις (με τη βοήθεια της πρόσβασης σε ευρωπαϊκά κονδύλια), ειδικά σε περιφερειακό επίπεδο και κυρίως από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν και τον κορμό της εγχώριας οικονομίας, προκειμένου να αυξηθεί η διεθνής ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών.

Λόγω ακριβώς της οικονομικής κρίσης, η κ. Χούμπνερ είπε ότι θα υπάρξουν διευκολύνσεις για τη λήψη κοινοτικών πόρων, όπως η καταλληλότερη χρονική κατανομή καταβολής της κοινοτικής συμμετοχής στα προγράμματα του ΕΣΠΑ (σε σχέση με την εθνική συμμετοχή), ώστε να γίνει πιο «εμπροσθοβαρής», ωστόσο ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται θέμα να αυξηθεί το ανώτατο όριο της κοινοτικής συμμετοχής.

Η Επίτροπος αναφέρθηκε ειδικότερα στην πρόθεση της Κομισιόν να επιταχύνει τις πληρωμές στο πλαίσιο των διαρθρωτικών ταμείων, ως συμβολή στην αντιμετώπιση της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης. Η Ελλάδα θα λάβει επιπλέον προκαταβολή 408 εκατομμυρίων ευρώ το 2009, πέραν του 1,1 δισεκατομμυρίου ευρώ που έχει ήδη λάβει σε προκαταβολές από το 2007. Η επένδυση αυτή θα δώσει στην Ελλάδα τη δυνατότητα να επιταχύνει την υλοποίηση των έργων που λαμβάνουν οικονομική ενίσχυση στο πλαίσιο της πολιτικής της ΕΕ για τη συνοχή.

Στην ημερίδα, η κ. Χούμπνερ εκφώνησε ομιλία με θέμα «Προς μια περιφερειακή πολιτική καινοτομίας τρίτης γενιάς», στην οποία, μεταξύ άλλων, ενθάρρυνε τα κράτη μέλη και τις περιφέρειες να συνεχίσουν να επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στη δημιουργία θέσεων εργασίας και την αειφόρο ανάπτυξη, με έμφαση στην υποστήριξη καινοτόμων εταιρειών και συστημάτων. Όπως είπε, στο διάστημα 2007-2013, οι ελληνικές αρχές θα χορηγήσουν πάνω από 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ σε καινοτόμα σχέδια στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης, της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και των τεχνολογιών επικοινωνιών και πληροφοριών. Οι επενδύσεις αυτές αντιπροσωπεύουν το 18% της συνολικής χρηματοδότησης ύψους 20,4 δισεκατομμυρίων ευρώ που χορηγείται στην Ελλάδα στο πλαίσιο της πολιτικής για τη συνοχή.

Στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με την κ. Χούμπνερ, είναι να αξιοποιηθούν τα κοινοτικά κονδύλια για να βοηθηθούν οι μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις να βγουν από την κρίση και παράλληλα η ελληνική οικονομία να προχωρήσει σε πολιτικές πιο «πράσινες», καινοτόμες και πιο φιλικές στις νέες τεχνολογίες.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, τόσο στη συνέντευξη, όσο και κατά το χαιρετισμό του στο συνέδριο, επεσήμανε ότι το Ειδικό Επιχειρησιακό Σχέδιο για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση θα βοηθήσει σημαντικά το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία, με την ανάπτυξη κατάλληλων δομών. Όπως είπε, χωρίς γραφειοκρατίες και καθυστερήσεις πλέον, για πρώτη φορά υπάρχουν οι δυνατότητες για σημαντική επιτάχυνση της έρευνας και καινοτομίας στη χώρα μας στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013, ώστε η Ελλάδα να πρωτοπορήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο γενικός γραμματέας Επενδύσεων και Ανάπτυξης Σπύρος Ευσταθόπουλος, μιλώντας στην ημερίδα, ανέφερε ότι στο Γ’ ΚΠΣ η δαπάνη του ελληνικού κράτους για έρευνα και καινοτομία έφθασε τα 500 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων 400 εκατ. μέσω του ΕΠΑΝ και 150 εκατ. μέσω της Κοινωνίας της Πληροφορίας), ενώ στο ΕΣΠΑ 2007-2013 προβλέπονται σχεδόν τριπλάσια κονδύλια 1,3 - 1,4 δισ. ευρώ (εκ των οποίων 732 εκατ. μέσω ΕΠΑΝ, 400 εκατ. μέσω υπουργείου Παιδείας, 200-300 εκατ. μέσω των προγραμμάτων του υπουργείου Απασχόλησης κ.α.). Όπως επεσήμανε, το κράτος επενδύει στην έρευνα-καινοτομία, αλλά ο ελληνικός ιδιωτικός τομέας υστερεί, κάτι που απέδωσε πρωτίστως στη διάρθρωση της ελληνικής οικονομίας, η οποία στηρίζεται σε μικρές επιχειρήσεις που -όπως είπε- δεν μπορούν να αντέξουν την «πολυτέλεια» της έρευνας.