Τα «πυρά» του ΠΑΣΟΚ δέχθηκε η κυβέρνηση με αφορμή τα προβλήματα του Επικουρικού Ταμείου της Γενικής Τράπεζας. «Το συγκεκριμένο ταμείο δεν έχει καμία σχέση με τη συγχώνευση των ασφαλιστικών ταμείων», παρατήρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Το συγκεκριμένο ταμείο δεν έχει καμία σχέση με τη συγχώνευση των ασφαλιστικών ταμείων», παρατήρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, σε ερώτηση αν υπάρχει περίπτωση να ανοίξει ξανά το θέμα του ασφαλιστικού με αφορμή τα προβλήματα του Επικουρικού Ταμείου της Γενικής Τράπεζας.
«Η χρεοκοπία του Επικουρικού Ταμείου της Γενικής Τράπεζας είναι ακόμη ένα απότοκο της κοινωνικά άδικης και καταστροφικής πολιτικής της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στο ασφαλιστικό σύστημα», επεσήμανε από την πλευρά της η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Εύη Χριστοφιλοπούλου.
Πρόκειται, τόνισε, «για ένα ακόμα τρανταχτό παράδειγμα της κοινωνικά ανάλγητης και επιλεκτικής πολιτικής της κυβέρνησης, η οποία, αφού επέτρεψε την πώληση του φιλέτου της Τράπεζας, αδιαφόρησε για τις επιπτώσεις που θα υπήρχαν στη συνέχεια για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους της», και χαρακτήρισε παράλληλα, αδιανόητο ακόμη και το ενδεχόμενο «οι ασφαλισμένοι της Γενικής Τράπεζας, που για χρόνια κατέβαλαν αδιαλείπτως τις εισφορές τους, να χάνουν τώρα τις συντάξεις τους και τις άλλες παροχές που ουσιαστικά έχουν ήδη πληρώσει από την τσέπη τους».
«¶λλο τρανταχτό αλλά και τραγικό παράδειγμα είναι η κατάσταση στην οποία έχει περιπέσει το Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων. Η συνολική δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η κοινωνική ασφάλιση στη χώρα είναι αποτέλεσμα της πεντάχρονης εγκατάλειψης από την κυβέρνηση και επιβάλλει άμεσες ενέργειες. Τα τεράστια προβλήματα της βιωσιμότητας και κοινωνικής επάρκειας του ασφαλιστικού συστήματος δεν λύνονται με πρόσκαιρους δανεισμούς, περικοπές ασφαλιστικών δικαιωμάτων και άλλα τέτοιου είδους "μπαλώματα"», κατέληξε το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.
«Διπλή υποχρέωση της Πολιτείας»
«Εμείς είχαμε αντιταχθεί στο νόμο που ψήφισε η παρούσα κυβέρνηση το καλοκαίρι του 2005, τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ταμείου Αλληλοβοηθείας της Γενικής Τράπεζας Φ. Ταυρής. «Με αυτό το νόμο (ΕΤΑΤ), το αρχικό του άρθρο το 58... οι νέοι ασφαλισμένοι ( της τράπεζας) πάνε αναγκαστικά στο επικουρικό του ΙΚΑ στο ΕΤΕΑΜ, αυτό όπως καταλαβαίνετε δημιουργεί μια μεγάλη ζημία στο ταμείο γιατί ένα ταμείο χωρίς νέους ασφαλισμένους δεν μπορεί να επιβιώσει», παρατήρησε ο κ. Ταυρής σε συνέντευξή του στον Real FM.
«Εμείς -συνέχισε ο πρόεδρος του Ταμείου Αλληλοβοηθείας της Γενικής- ζητάμε το αυτονόητο, η πολιτεία έχει διπλή υποχρέωση, πρώτον όταν ψηφίζει ένα νόμο να φροντίζει για την τήρηση του εάν δεν θέλει να τον τηρήσει να μην τον ψηφίζει. Το δεύτερο μας αφαίρεσε τους νέους ασφαλισμένους, εάν δεν μπορεί να επιβάλει τον νόμο, οφείλει να καλύψει το κενό που δημιουργείται, το οικονομικό κενό να το καλύψει η ίδια».