Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 06 Μαρτίου 2009 10:11

Κίνα: «Ταχύτατα και αυστηρά» μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης

«Ταχύτατα και αυστηρά» μέτρα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, δεσμεύτηκε να λάβει ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Κίνας, Ζου Ξιοατσουάν. Ο Κινέζος αξιωματούχος δήλωσε πάντως πως βλέπει «σημάδια σταθεροποίησης και ανάκαμψης» στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

«Ταχύτατα και αυστηρά» μέτρα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, δεσμεύτηκε να λάβει ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Κίνας, Ζου Ξιοατσουάν.

«Αν δράσουμε αργά και λιγότερο αποφασιστικά, πιθανόν να δούμε ό,τι συνέβη σε άλλες χώρες: μια κάμψη της εμπιστοσύνης», δήλωσε ο Ζου σήμερα στο Πεκίνο. Η κεντρική τράπεζα έχει «επαρκή χώρο» να βελτιστοποιήσει τη νομισματική πολιτική της μετά την αύξηση – ρεκόρ του δανεισμού τον Ιανουάριο, πρόσθεσε.

Ο Κινέζος αξιωματούχος δήλωσε πως βλέπει «σημάδια σταθεροποίησης και ανάκαμψης» στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, απηχώντας τις απόψεις του πρωθυπουργού Γουέν Τζιαμπάο ότι ο στόχος για ανάπτυξη 8% το 2009 είναι επιτεύξιμος.

Σημειώνεται ότι η κατάρρευση των εξαγωγών λόγω της ύφεσης έχει οδηγήσει την ανάπτυξη στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά ετών και έχει αφήσει άνεργους συνολικά 20 εκατ. μετανάστες εργάτες.

Ο δείκτης Shanghai Composite υποχωρούσε νωρίτερα κατά 1,5%, εν μέσω ανησυχιών για επιδείνωση της οικονομικής επιβράδυνσης.