Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 09 Μαρτίου 2009 07:43

Συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομίας «βλέπει» η Παγκόσμια Τράπεζα

Η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί φέτος για πρώτη φορά από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ η εμπορική δραστηριότητα θα καταγράψει τη μεγαλύτερη μείωση σε διάστημα 80 ετών, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. Ο οργανισμός προειδοποιεί επίσης για τεράστιο οικονομικό έλλειμμα στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί το 2009 για πρώτη φορά από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ η εμπορική δραστηριότητα θα καταγράψει τη μεγαλύτερη μείωση σε διάστημα 80 ετών, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Ο οργανισμός προειδοποιεί επίσης πως οι αναπτυσσόμενες χώρες θα αντιμετωπίσουν ένα τεράστιο οικονομικό έλλειμμα εξαιτίας της παγκόσμιας ύφεσης, όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν που εξέδωσε ενόψει της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της G20 στις 14 Μαρτίου.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, οι αναπτυσσόμενες χώρες θα αντιμετωπίσουν ελλείμματα ύψους τουλάχιστον 270 δισ. δολαρίων - που ίσως φθάσουν και στα δυσθεώρατα ύψη των 700 δισ. δολαρίων - μόνο για φέτος, καθώς οι ιδιώτες επενδυτές έχουν απομακρυνθεί από τις αναδυόμενες αγορές.

Τρεις από τις τέσσερις φτωχές χώρες στερούνται των αναγκαίων υποδομών για να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη φτώχεια στην παρούσα κατάσταση και τα διεθνή οικονομικά ιδρύματα δεν θα μπορέσουν μόνα τους να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες να αντιμετωπίσουν την κρίση, τονίζει η Παγκόσμια Τράπεζα.

«Χρειαζόμαστε μία αντίδραση σε πραγματικό χρόνο απέναντι σε μία κρίση, η οποία πλήττει τους λαούς στις αναπτυσσόμενες χώρες. Η παγκόσμια κρίση απαιτεί μία συνολική λύση και η πρόβλεψη της οικονομικής καταστροφής σε αυτές τις χώρες είναι σημαντικός παράγοντας για τις παγκόσμιες προσπάθειες να υπερκερασθεί η κρίση», τόνισε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ρόμπερτ Ζέλικ.

Ο ίδιος ζήτησε «επενδύσεις σε ασφαλείς τοποθεσίες, υποδομές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίες και να αποφευχθούν πολιτικές και κοινωνικές αναταραχές».