Πιο εύκολη από ποτέ είναι σήμερα η προσέλκυση κεφαλαίων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς ο πανικός που έχει κατακλύσει τις παγκόσμιες αγορές αποδεικνύει για ακόμη μια φορά ότι το δολάριο είναι το αδιαμφισβήτητο νόμισμα των παγκόσμιων αποθεματικών, σημειώνει η International Herald Tribune.
Πιο εύκολη από ποτέ είναι σήμερα η προσέλκυση κεφαλαίων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς ο πανικός που έχει κατακλύσει τις παγκόσμιες αγορές αποδεικνύει για ακόμη μια φορά ότι το δολάριο είναι το αδιαμφισβήτητο νόμισμα των παγκόσμιων αποθεματικών, σημειώνει η International Herald Tribune.
Οι Αμερικανοί επενδυτές επαναπατρίζουν τα δολάριά τους, τα οποία και εμπιστεύονται στα σίγουρα χέρια των αμερικανικών ομολόγων. Παράλληλα η Κίνα εξακολουθεί να αγοράζει το διογκούμενο χρέος των ΗΠΑ με αποτέλεσμα την ανατίμηση του δολαρίου. Σε αυτή στηρίζει ο Ομπάμα τις ενέσεις τρισεκατομμυρίων δολαρίων για την τόνωση της αμερικανικής οικονομίας, γεγονός που επιτρέπει το δανεισμό του κράτους χωρίς άνοδο των επιτοκίων.
Το κυνήγι των κεφαλαίων, όμως, δημιουργεί συγκοινωνούντα δοχεία, καθώς κάθε δολάριο που επενδύεται από τις κεντρικές τράπεζες και τους επενδυτές της αλλοδαπής σε ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου θα λείψει από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που ζητούν απεγνωσμένα κεφάλαια για την αναχρηματοδότηση του αυξανόμενου χρέους. Το δολάριο δεν θα φτάσει επίσης στην Αφρική, εκεί όπου πολλές χώρες θα υποστούν τις συνέπειες της διακοπής στην παροχή βοήθειας και στην εισροή ξένων επενδύσεων.
Στην πιο οξεία της μορφή, όμως, η κρίση πλήττει την Ανατολική Ευρώπη όπου οι επενδυτές έχουν δανειστεί κατά κόρον σε ξένα νομίσματα χρησιμοποιώντας αυτά τα χρήματα για κατασκευή ουρανοξυστών με γραφεία και εργοστασίων. Με τα νομίσματά τους να παραπαίουν, τα χρέη τους διογκώνονται παράλληλα με τα χρέη των τραπεζών, γεγονός που εντείνει την ανάγκη για κρατικά πακέτα διάσωσης και τη αρωγή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Η σημερινή κατάσταση θυμίζει την κρίση που έπληξε την Ασία στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Μετά από τη γιγάντωση του δανεισμού σε ξένα νομίσματα, η αντιστροφή στις επενδυτικές τάσεις «γονάτισε» τα τοπικά νομίσματα, ιδίως στην Ταϊλάνδη και την Ινδονησία, πυροδοτώντας κύμα πτωχεύσεων και οδηγώντας στη φούντωση της ανεργίας και της φτώχιας, σημειώνει η IHT.
Οι περισσότερες χώρες σήμερα αφήνουν το νόμισμά τους να άγεται και να φέρεται κατά τις ορέξεις των αγορών. Ωστόσο, η οικονομική δραστηριότητα επιβραδύνεται και οι τράπεζες καταγράφουν ολοένα περισσότερες ζημίες οι οποίες υπερβαίνουν τις δυνατότητες των κυβερνήσεων για παροχή πακέτων διάσωσης, σύμφωνα με τον Κένεθ Ρόγκοφ, πρώην κορυφαίο οικονομολόγο του ΔΝΤ και νυν καθηγητή του Χάρβαρντ. «Οι χρεοκοπίες θα σπείρουν τον όλεθρο στις συναλλαγματικές ισοτιμίες. Ήδη πολλές χώρες στην Ευρώπη βρίσκονται στο χείλος της πτώχευσης», συμπληρώνει.
Υπό κανονικές συνθήκες, η ισχυροποίηση του δολαρίου θα ανησυχούσε τους Αμερικανούς εξαιτίας των παρεπόμενων επιπτώσεων στις εξαγωγές. Αυτό, όμως, που μετράει σήμερα για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής είναι η προσέλκυση όσο το δυνατόν περισσότερων αγοραστών για το αμερικανικό χρέος με στόχο τη χρηματοδότηση των σχεδίων διάσωσης. Οι συνέπειες από την ανατίμηση του δολαρίου είναι σίγουρα ένα τίμημα που οι Αμερικανοί είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν, καταλήγει η εφημερίδα.