Τέσσερις βασικές συστάσεις οικονομικής πολιτικής απευθύνει στην Ελλάδα το Συμβoύλιο υπουργών Οικονομίας της Ε.Ε., βάσει σχετικής πρότασης της Koμισιόν για το επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας. Μεταξύ αυτών, η ενίσχυση της πορείας δημοσιονομικής εξυγίανσης ήδη το 2009, μέσω και της άσκησης συνετής μισθολογικής πολιτικής στο Δημόσιο.
Τέσσερις βασικές συστάσεις οικονομικής πολιτικής απευθύνει στην Ελλάδα το Συμβoύλιο υπουργών Οικονομίας της ΕΕ, με βάση τη σχετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αξιολόγηση του επικαιροποιημένου προγράμματος σταθερότητας της χώρας μας για την περίοδο 2008-2011.
Η πρώτη αφορά την ενίσχυση της δημοσιονομικής σταθεροποίησης της Ελλάδας το 2009, η δεύτερη αφορά τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, η τρίτη τη βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και του ελέγχου των κρατικών δαπανών και η τέταρτη τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών, μέσω της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της υγείας και στο συνταξιοδοτικό.
Ταυτόχρονα, το Συμβούλιο ανακοίνωσε σήμερα ότι τέσσερις χώρες της ΕΕ (Ελλάδα, Γαλλία, Ισπανία, Ιρλανδία) εμφάνισαν το 2008, έλλειμμα μεγαλύτερο του 3% του ΑΕΠ. Για τη Μάλτα που εμφάνισε επίσης έλλειμμα πάνω από το 3% κρίθηκε ότι η υπέρβαση του ορίου έχει προσωρινό χαρακτήρα.
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε γενικές γραμμές αναγνωρίζει ότι οι δημοσιονομικές ανισορροπίες οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στη διεθνή κρίση. Επισημαίνει, ωστόσο, ότι λαμβανομένου υπόψη πως η Ελλάδα αφενός μεν δεν βρίσκεται σε οικονομική ύφεση, αφετέρου δε έχει μεγάλο χρέος, έχει περιορισμένα περιθώρια για τη δημοσιονομική ώθηση στην οικονομία.
Με βάση τη γνωμοδότηση του Συμβουλίου υπουργών οικονομίας της ΕΕ, η Ελλάδα καλείται:
1. Να ενισχύσει ουσιαστικά την πορεία δημοσιονομικής εξυγίανσης ήδη το 2009 με τη λήψη σαφώς καθορισμένων μόνιμων μέτρων για την περιστολή των τρεχουσών δαπανών, στα οποία συμπεριλαμβάνεται η άσκηση συνετής μισθολογικής πολιτικής στο δημόσιο τομέα, συμβάλλοντας έτσι στην αναγκαία μείωση του δείκτη δημόσιου χρέους/ΑΕΠ.
2. Να εξασφαλίσει ότι τα μέτρα δημοσιονομικής σταθεροποίησης συνδέονται επίσης με τη βελτίωση της ποιότητας των δημόσιων οικονομικών, στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου προγράμματος μεταρρυθμίσεων, λαμβάνοντας υπόψη την απαιτούμενη αναπροσαρμογή της οικονομίας, με σκοπό την ανάκτηση των απωλειών ανταγωνιστικότητας και την αντιμετώπιση των υφιστάμενων εξωτερικών ανισορροπιών.
3. Να εφαρμόσει με ταχύ ρυθμό τις πολιτικές μεταρρύθμισης των φορολογικών υπηρεσιών και να βελτιώσει περαιτέρω τον τρόπο λειτουργίας των δημοσιονομικών διαδικασιών με την αύξηση της διαφάνειάς τους, τη χάραξη δημοσιονομικής στρατηγικής με γνώμονα τις πιο μακροπρόθεσμες προοπτικές και τη σύσταση μηχανισμών για την παρακολούθηση, τον έλεγχο και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των πρωτογενών τρεχουσών δαπανών.
4. Να βελτιώσει, εν όψει του αυξανόμενου επιπέδου του χρέους και της προδιαγραφόμενης αύξησης των δαπανών λόγω γήρανσης του πληθυσμού, τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών με τη συνέχιση των τρεχουσών μεταρρυθμίσεων στα συστήματα υγείας και συνταξιοδότησης.
Στο κείμενο της γνωμοδότησης του Συμβουλίου επισημαίνεται ακόμη ότι η Ελλάδα είχε σημαντική οικονομική ανάπτυξη στο 4% σε ετήσια βάση στη διάρκεια της δεκαετίας. Παράλληλα, όμως όπως τονίζεται, οι εγχώριες και εξωτερικές μακροοικονομικές ανισορροπίες διευρύνθηκαν σημαντικά, γεγονός που οδήγησε σε υψηλό δημόσιο και εξωτερικό χρέος. Η σημερινή οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση, έχει αντίκτυπο στην οικονομία και ασκεί πιέσεις στο χρέος, αναφέρει το κείμενο της γνωμοδότησης του Συμβουλίου.
Εν τω μεταξύ σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της κρίσης, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του Ecofin δήλωσε μεταξύ άλλων πως οι προοπτικές εξόδου της ευρωπαϊκής οικονομίας από την κρίση μετατίθενται για το 2010 http://control.naftemporiki.gr/news/static/09/03/10/1639294.htm . Πρόσθεσε δε ότι αποτέλεσμα της επιδείνωσης των εκτιμήσεων για την οικονομία θα είναι η αύξηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων σε όλες της χώρες της ΕΕ, σημειώνοντας ότι κατά μέσο όρο η αύξηση των ελλειμμάτων στην ευρωζώνη είναι 2,5%.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ