Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2009 18:46

Λιχτενστάιν: Χαλαρώνει το πλαίσιο περί εχεμύθειας

Σε χαλάρωση του αυστηρού νομοθετικού πλαισίου περί εχεμύθειας ετοιμάζεται να προβεί το Λιχτενστάιν, το οποίο δέχθηκε να συμμορφωθεί με τα πρότυπα του ΟΟΣΑ σχετικά με τη φορολογική διαφάνεια και την ανταλλαγή δεδομένων.

Σε χαλάρωση του αυστηρού νομοθετικού πλαισίου περί εχεμύθειας ετοιμάζεται να προβεί το Λιχτενστάιν, το οποίο δέχθηκε να συμμορφωθεί με τα πρότυπα του ΟΟΣΑ σχετικά με τη φορολογική διαφάνεια και την ανταλλαγή δεδομένων.

Το γεγονός αυτό αποτελεί την πιο πρόσφατη απόδειξη ότι η παγκόσμια προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής αναγκάζει τα υπεράκτια κέντρα να ανοίξουν τις πύλες τους.

Το μικρό πριγκιπάτο μεταξύ Ελβετίας και Αυστρίας, το οποίο έχει αναδειχθεί σε σημαντικό χρηματοοικονομικό κέντρο, προσπαθεί να εξαιρεθεί από τη «μαύρη λίστα» των φορολογικών παραδείσων και για το λόγο αυτό είναι διατεθειμένο να συναινέσει σε διμερείς συμφωνίες για συνεργασία με τις ευρωπαϊκές αρχές σε περίπτωση απάτης ή φοροδιαφυγής. Σύμφωνα με δηλώσεις των αξιωματούχων, το κρατίδιο έχει ήδη ξεκινήσει επιμέρους συνομιλίες με διάφορα κράτη.

Σε συνέχεια της συμφωνίας-ορόσημο του Λιχτενστάιν με τις Ηνωμένες Πολιτείες το Δεκέμβριο για συνεργασία σε θέματα φοροδιαφυγής, η καινούργια αυτή πρωτοβουλία σηματοδοτεί την αποφασιστικότητα του πριγκιπάτου να αποκαταστήσει τη φήμη του μετά το σκάνδαλο κλοπής δεδομένων που ξέσπασε εις βάρος LGT, της μεγαλύτερης τράπεζάς του, το περασμένο έτος.

«Η εχεμύθεια των τραπεζών μας αποσκοπεί στη νόμιμη προστασία των προσωπικών δεδομένων του πολίτη, την οποία θα εξακολουθήσουμε να σεβόμαστε», διαβεβαιώνει σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός του Λιχτενστάιν, Οτμάρ Χάσλερ.

«Με αυτή τη δήλωση, ωστόσο, θέλω να διευκρινίσω ότι στο μέλλον δεν πρόκειται να γίνει κατάχρηση της εμπιστευτικότητας σχετικά με τα στοιχεία των πελατών τραπεζών με σκοπό τη διευκόλυνση του φορολογικού εγκλήματος», προσέθεσε.

Το πριγκιπάτο έχει δεσμευτεί, επίσης, να υπογράψει συμφωνίες με όρους ακόμη αυστηρότερους από τα πρότυπα του ΟΟΣΑ υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτραπεί στους πελάτες που διατηρούν μυστικούς λογαριασμούς στις τράπεζές του να επαναπατρίσουν τα χρήματά τους και να εκπληρώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις με ομαλές διαδικασίες.

Πηγή: Financial Times