Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 13 Μαρτίου 2009 12:22

Προβληματισμός εμπόρων και προτάσεις μέτρων για την κρίση

Τους προβληματισμούς του εμπορικού κόσμου για την οικονομική κρίση, τις προτάσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεών της στην ελληνική αγορά και τις προβλέψεις -αισιόδοξες και απαισιόδοξες- της «επόμενης ημέρας», κατέγραψε το 6ο Συνέδριο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος.

Τους προβληματισμούς του εμπορικού κόσμου για την οικονομική κρίση, τις προτάσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεών της στην ελληνική αγορά και τις προβλέψεις -αισιόδοξες και απαισιόδοξες- της «επόμενης ημέρας», κατέγραψε το 6ο Συνέδριο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος, που πραγματοποιήθηκε, χθες, στο ξενοδοχείο Athenaeum Intercontinental.

Τίτλος του συνεδρίου ήταν «Η οικονομική κρίση και το ελληνικό εμπόριο», και η οργάνωσή του έγινε σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή και την Ελληνική Ακαδημία Μάρκετινγκ, υπό την αιγίδα του υπουργείου Ανάπτυξης, είχε, δε, χορηγό επικοινωνίας τη «Ναυτεμπορική». Η όλη εκδήλωση παρουσίασε εξαιρετικό ενδιαφέρον λόγω της πλούσιας θεματολογίας και των διακεκριμένων ομιλητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο κ. Θ. Βάρδας

Δίνοντας το στίγμα του συνεδρίου, ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΕΛΠΕ, Θεόδωρος Βάρδας, τόνισε ότι η διεθνής κρίση έχε ήδη αγγίξει τα όρια της πραγματικής οικονομίας, με χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά να πλήττονται από την έλλειψη ρευστότητας που οδηγεί μέσω μιας πιθανής μεγάλης μείωσης της ιδιωτικής κατανάλωσης σε μια πρωτόγνωρη ύφεση και αύξηση της ανεργίας.

«Μέσα σε αυτό το σκηνικό», πρόσθεσε, «το ελληνικό λιανικό και χονδρικό εμπόριο στο σύνολό του, μικρό, μεσαίο και μεγάλο, αλλά, και οι ξένες αλυσίδες λιανικής που δραστηριοποιούνται στη Ελλάδα, αποτελούν τον τελευταίο κλάδο της οικονομίας ο οποίος θα υποστεί την κρίση». Κρίση, που σύμφωνα με τον κ.Βάρδα, έχει έρθει και αναμένεται να έρθει από τους κλάδους της ναυτιλίας, των κατασκευών και του τουρισμού.

Ο κ. Δ. Αρμενάκης

Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Δημήτρης Αρμενάκης, σε χαιρετισμό του, υπογράμμισε πως δεν πρέπει να αφήσουμε τα πράγματα να γίνουν χειρότερα, θεωρώντας ως πολύ σημαντικό το να τονωθεί η ψυχολογία της αγοράς με μέτρα όπως: η ενίσχυση της ρευστότητας με πιστωτική επέκταση της τάξης του 10%, η διατήρηση της απασχόλησης με κάθε θυσία, με επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας, η εθνική κοινωνική αναπτυξιακή συμφωνία για το περιβάλλον λειτουργίας των επιχειρήσεων μακριά από πολιτικές, κομματικές, συνδικαλιστικές και ατομικές σκοπιμότητες.

Ο κ. Κ. Μίχαλος

Στο θέμα της ακρίβειας, εξάλλου, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Μίχαλος, ο οποίος το χαρακτήρισε διαχρονικό ζήτημα που επανέρχεται στην επικαιρότητα με κοινή επωδό την ενοχοποίηση των επιχειρήσεων. Όπως είπε, τις συνέπειες της διεθνούς συγκυρίας δεν τις πληρώνουν μόνον οι καταναλωτές αλλά και οι επιχειρήσεις.

«Η αγορά ασφυκτιά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μίχαλος, και οι επιχειρήσεις προσπαθούν να επιβιώσουν λόγω του υψηλού δανεισμού και της μείωσης της ζήτησης. «Το πιο εύκολο ίσως, για όλους», σημείωσε, «είναι να επιμένουμε στις απλοϊκές σχηματοποιήσεις και στους στερεότυπους ρόλους του καλού και του κακού. Το δύσκολο, αλλά αναγκαίο, είναι να ασχοληθούμε με τα πραγματικά αίτια της ακρίβειας. Και να δημιουργήσουμε όσο το δυνατόν πιο διευρυμένες συμμαχίες, για την καταπολέμησή τους».

Ο ίδιος αναλύοντας τα πραγματικά αίτια της όλης κατάστασης, κατηγόρησε το κράτος ότι παρεμβαίνει στη λειτουργία των επιχειρήσεων με κλειστές αγορές και επαγγέλματα, στερώντας το δικαίωμα από τις επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε καινοτόμες λύσεις.

Ο κ. Ευ. Βενιζέλος

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, εξέφρασε την άποψη ότι δεν ξέρουμε ακόμη σοβαρά ποιο είναι το εύρος της κρίσης. Για το λόγο αυτό πρότεινε παράλληλα με τα μέτρα προστασίας του καταναλωτή και του εισοδήματος των ελληνικών νοικοκυριών να προσαρμοσθεί το λιανεμπόριο όσον αφορά τη λειτουργία του σε ένα νέο πλαίσιο. Ο ίδιος έκανε λόγο για ανεπάρκεια ρυθμιστικού πλαισίου από το κράτος, χαρακτήρισε, δε, εύθραυστη τη σχέση του κλάδου με το τραπεζικό σύστημα.

Ο κ. Κ. Χατζηδάκης

Κατά την ομιλία του στο γεύμα του συνεδρίου, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι τόσο το ΣΕΛΠΕ όσο και η ΕΣΕΕ καθορίζοντας το στίγμα της αγοράς συμβάλλουν στη συγκράτηση των τιμών κατά τη διάρκεια του 2009. Προτεραιότητες της κυβέρνησης , τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, ήταν διαχρονικά, η ομαλή λειτουργία της αγοράς και των επιχειρήσεων και η στήριξη των καταναλωτών μέσα από τον υγιή ανταγωνισμό.

Στην κατεύθυνση αυτή, όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, ελήφθησαν συγκεκριμένα μέτρα και πρωτοβουλίες, ήτοι: νέο νομοσχέδιο Επιτροπής Ανταγωνισμού, Γενική Γραμματεία Εποπτεία της Αγοράς, Ηλεκτρονικό Παρατηρητήριο τιμών, κοστολογικοί έλεγχοι προϊόντων, ενίσχυση κα εμπέδωση καταναλωτικής συνείδησης.

Ο υπουργός Ανάπτυξης επανέλαβε ότι τα καρτέλ δυσφημούν την αγορά λέγοντας χαρακτηριστικά: «Επειδή είμαστε γνήσιοι υπέρμαχοι της ελεύθερης οικονομίας, αυτά τα φαινόμενα δεν θα τα ανεχθούμε, η στάση μας θα είναι απόλυτη κα σκληρή».

Και ο κ. Χατζηδάκης πρόσθεσε ότι «όσοι αυτή την ώρα συμπεριφέρονται ανεύθυνα, θα μας βρουν απέναντί τους. Δεν θα διστάσουμε να κατονομάσουμε επιχειρήσεις οι οποίες δεν σέβονται τους πολίτες, νοθεύουν τον ανταγωνισμό και δημιουργούν πρόβλημα στη προσπάθεια που καταβάλλει ολόκληρος ο ελληνικός λαός σε μια δύσκολη στιγμή». Ο υπουργός, καταλήγοντας, χαρακτήρισε το ΣΕΛΠΕ σύμμαχο στην όλη προσπάθεια κα δεσμεύθηκε να έχει διαρκή συνεργασία μαζί του.