Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 17 Μαρτίου 2009 00:01

Η Wall Street έχασε τα κέρδη της

Δυναμικά άνοιξαν την εβδομάδα τα διεθνή χρηματιστήρια, συνεχίζοντας για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση την ανοδική πορεία τους, καθώς βρήκαν στηρίγματα σε πολλές πλευρές.

Δυναμικά άνοιξαν την εβδομάδα τα διεθνή χρηματιστήρια, συνεχίζοντας για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση την ανοδική πορεία τους, καθώς βρήκαν στηρίγματα σε πολλές πλευρές: ο Ομιλος G20 δεσμεύθηκε μία ημέρα νωρίτερα να εξυγιάνει το «τοξικό» ενεργητικό, ο διοικητής της Φέντεραλ Ριζέρβ διαμήνυσε ότι η ύφεση ίσως να τερματιστεί στα τέλη του 2009 και η Barclays ανακοίνωσε ότι η αρχή του έτους ήταν ιδιαίτερα «ισχυρή».

Ωστόσο, η Wall Street εξάντλησε τα αρχικά κέρδη της από τη στιγμή που η American Express ανακοίνωσε πως ο αριθμός των ατόμων που έχουν πρόβλημα να αποπληρώσουν τις δόσεις των πιστωτικών καρτών τους αυξήθηκε το Φεβρουάριο.

Σε αρνητικό έδαφος πέρασε επίσης και ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq μετά τις απώλειες της μετοχής της Oracle εν μέσω ανησυχιών για συνεχιζόμενη πτώση των επιχειρηματικών δαπανών. Στην Ευρώπη, ο μεγάλος κερδισμένος ήταν η μετοχή της βρετανικής Barclays, η οποία ενισχύθηκε 23%, πυροδοτώντας άνοδο σε ολόκληρο τον τραπεζικό τομέα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 ενισχύθηκε 2,7% για να κλείσει στις 720,88 μονάδες, αν και από τις αρχές του έτους έως σήμερα εξακολουθεί να υποχωρεί 13,6%. Αναλυτές, ωστόσο, δεν κρύβουν ότι εξακολουθεί να επικρατεί νευρικότητα για τη διάρκεια που μπορεί να έχει η σημερινή άνοδος.

Από τους επιμέρους δείκτες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε 2,9%, ο DAX στη Φρανκφούρτη 2,3%, ενώ o CAC 40 στο Παρίσι 3,2%. Στο Τόκιο, ο Νikkei κατέγραψε άνοδο 1,8%.