Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2009 15:41

Αυτεπάγγελτη η αναζήτηση φορολογικής ενημερότητας για έκδοση διοικητικών πράξεων

Στις δημόσιες υπηρεσίες περνά από τις 18 Μαΐου η υποχρέωση της αναζήτησης βεβαίωσης φορολογικής ενημερότητας, όταν απαιτείται ως δικαιολογητικό έκδοσης διοικητικών πράξεων.

Στις δημόσιες υπηρεσίες περνά από τις 18 Μαΐου η υποχρέωση της αναζήτησης βεβαίωσης φορολογικής ενημερότητας, όταν απαιτείται ως δικαιολογητικό έκδοσης διοικητικών πράξεων.

Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του υφυπουργού Εσωτερικών Χρήστου Ζώη, «η βεβαίωση φορολογικής ενημερότητας, όταν απαιτείται ως δικαιολογητικό έκδοσης διοικητικών πράξεων, δεν θα υποβάλλεται από τον πολίτη συνημμένα με την αίτησή του, αλλά η αναζήτησή της θα γίνεται με υποχρεωτική αυτεπάγγελτη αναζήτηση, από την αρμόδια για την έκδοση της διοικητικής πράξης Υπηρεσία, χωρίς να απαιτείται η συναίνεση του πολίτη».

Οι υπηρεσίες υποχρεούνται εντός 24ώρου από την υποβολή της αίτησης, στις περιπτώσεις εκείνες που απαιτείται για την ολοκλήρωση διοικητικών διαδικασιών της αρμοδιότητάς τους, να αναζητήσουν αυτεπάγγελτα τη βεβαίωση φορολογικής ενημερότητας, με τη χρήση πιστοποιημένης συσκευής τηλεομοιοτυπίας.

Επίσης, ενόψει της εφαρμογής της απόφασης, οι υπηρεσίες οφείλουν:

1. Να τροποποιήσουν τα σχετικά έντυπα των αιτήσεών τους, στα οποία αναγράφεται το συγκεκριμένο πιστοποιητικό ως συνημμένο δικαιολογητικό, ώστε να προκύπτει εμφανώς, η υποχρέωση της υπηρεσίας για την αυτεπάγγελτη αναζήτησή του.

2. Μέχρι τις 18-5-2009 να έχουν πιστοποιήσει ικανό αριθμό συσκευών τηλεομοιοτυπίας, μέσω των οποίων θα γίνεται η υποβολή αιτήσεων στο σύστημα TAXISPHONE της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, για την έκδοση της ανωτέρω βεβαίωσης.

Επιπλέον επισημαίνεται, ότι τα ΚΕΠ, εξακολουθούν να αναζητούν και οι ΔΟΥ να εκδίδουν τη συγκεκριμένη βεβαίωση, για τους πολίτες οι οποίοι υποβάλλουν τις αιτήσεις τους σε φορείς εκτός του πεδίου εφαρμογής της ανωτέρω Κοινής Υπουργικής Απόφασης, (π.χ. για συναλλαγές τους σε ιδιωτικές εταιρείες κ.λπ.).