Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2009 08:52

Suncor: Εξαγορά της Petro-Canada

Στην εξαγορά της Petro-Canada προχωρά η εταιρεία Suncor, προκειμένου να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαιοειδών του Καναδά. Οι κάτοχοι των μετοχών της Petro-Canada θα εισπράξουν 1,28 μετοχές της νέας εταιρείας για κάθε μία μετοχή της Suncor που κατέχουν.

Στην εξαγορά της Petro-Canada προχωρά η εταιρεία Suncor, προκειμένου να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαιοειδών του Καναδά.

Οι κάτοχοι των μετοχών της Petro-Canada θα εισπράξουν 1,28 μετοχές της νέας εταιρείας για κάθε μία μετοχή της Suncor που κατέχουν, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση των δύο εταιρειών. Η συμφωνία έχει κλείσει περίπου 25% υψηλότερα από τη μέση τιμή διαπραγμάτευσης των μετοχών επί 30 ημέρες, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η εμπορική συναλλαγή θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των δαπανών της νέας εταιρείας και τη μείωση της εξάρτησης της Suncor από το υψηλό κόστος πετρελαίου μετά την υποχώρηση των τιμών του αργού πλέον των 100 δολ. το βαρέλι από τα περυσινά επίπεδα ρεκόρ. Η Suncor ανακοίνωσε για πρώτη φορά στην ιστορία της τριμηνιαίες ζημίες, τον Ιανουάριο, και μείωσε τον προϋπολογισμό της μετά τη μείωση των τιμών και την αύξηση του κόστους.

Οι μετοχές της Petro-Canada σημείωσαν απώλειες 1,25 δολ. Καναδά φθάνοντας στα 29,65 δολ. Καναδά η μία στις 20 Μαρτίου στο Χρηματιστήριο του Τορόντο, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή της αξία να φθάνει τα 14,37 δισ. δολ. Καναδά. Φέτος, έχουν σημειώσει άνοδο 11%.

Οι μετοχές της Suncor που έχασαν πέρυσι το 56% της χρηματιστηριακής τους αξίας, έχουν σημειώσει φέτος άνοδο 30%, τη μεγαλύτερη μεταξύ των πετρελαϊκών εταιρειών του Καναδά, υπερβαίνοντας το 1 δισ. δολ. Καναδά. Στις 20 Μαρτίου υποχώρησαν 2,50 δολ. Καναδά, κλείνοντας την περασμένη εβδομάδα στα 30,90 δολ. Καναδά η μία.

Η Suncor είναι η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαιοειδών και παραγωγής φυσικού αερίου του Καναδά από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας, ενώ η Petro-Canada κατέχει την έκτη θέση.