Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2009 12:14

Το νέο στοίχημα του Λευκού Οίκου

Την πληγείσα αξιοπιστία της «βαλλόμενης» αμερικανικής κυβέρνησης σχετικά με το χειρισμό της χρηματοοικονομικής κρίσης αναμένεται να αποκαταστήσει η ανακοίνωση του νέου πακέτου κονδυλίων σήμερα από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Την πληγείσα αξιοπιστία της «βαλλόμενης» αμερικανικής κυβέρνησης σχετικά με το χειρισμό της χρηματοοικονομικής κρίσης αναμένεται να αποκαταστήσει η ανακοίνωση του νέου πακέτου κονδυλίων σήμερα από το Υπουργείο Οικονομικών, μετά από ένα Σαββατοκύριακο ανεξέλεγκτης διάδοσης φημών, τις οποίες το Υπουργείο Οικονομικών και ο Λευκός Οίκος διέψευσαν κατηγορηματικά.

Η πρώτη αντίδραση των παγκόσμιων αγορών στις εξαγγελίες του Τίμοθι Γκάιτνερ ήταν θετική, καθώς τα ασιατικά χρηματιστήρια έκλεισαν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο μηνών. Η ενθουσιώδης υποδοχή, ωστόσο, των νέων μέτρων για τη συγχρηματοδότηση προγράμματος επενδύσεων από τον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα σε ζημιογόνα στοιχεία ενεργητικού θυμίζει ανάλογη προσπάθεια του Γκάιτνερ τον περασμένο μήνα, η οποία δέχθηκε επικρίσεις για τη μη διευκρίνιση των επιμέρους παραμέτρων.

Το Φεβρουάριο, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών προέβη σε επεξηγήσεις όσον αφορά στο πρόγραμμα αγοράς τοξικών στοιχείων, μετά τις πιέσεις του Λευκού Οίκου να δοθούν διευκρινήσεις, καθώς κυκλοφόρησαν διάφορες αντιφατικές ερμηνείες για το νέο σχέδιο των ΗΠΑ.

Όσον αφορά στα τοξικά χρεόγραφα, η κυβέρνηση θα εξουσιοδοτήσει έως πέντε εταιρείες διαχείρισης επενδύσεων προκειμένου να αυξήσουν τη συμμετοχή του κράτους στο μετοχικό κεφάλαιο με αναλογία ένα προς ένα για κάθε δολάριο μετοχικού κεφαλαίου. Το Υπουργείο Οικονομικών προτίθεται, επίσης, να δανειοδοτήσει το κοινοπρακτικό κεφάλαιο έως το ποσοστό του 50% επί του μετοχικού του κεφαλαίου υπό τη μορφή προτιμώμενου χρέους. Με τα κεφάλαια αυτά, θα κατατεθούν στη συνέχεια προσφορές εξαγοράς στοιχείων ενεργητικού, την τιμή των οποίων θα καθορίσει ο ιδιωτικός εταίρος.

Η Fed πρόκειται να επεκτείνει τη δανειακή διευκόλυνση ενυπόθηκων εξασφαλίσεων που έχει δρομολογήσει για τη χρηματοδότηση αποκλειστικά χρεωστικών τίτλων για παλαιότερα στοιχεία ενεργητικού, όπως στεγαστικούς ενυπόθηκους χρεωστικούς τίτλους με αρχική αξιολόγηση ΑΑΑ, καθώς και εμπορικούς ενυπόθηκους χρεωστικούς τίτλους και τίτλους εξασφαλισμένους με στοιχεία ενεργητικού με αξιολόγηση ΑΑΑ.

Τα πέντε νέα κοινοπρακτικά κεφάλαια θα έχουν τη δυνατότητα να απορροφήσουν κεφάλαια από το πρόγραμμα Talf της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ. Η παραχώρηση αυτή της Fed προκαλεί έκπληξη, καθώς υποτίθεται ότι το πακέτο Talf θα διατίθεντο για τη χρηματοδότηση νέων δανειοδοτήσεων και όχι για την εξαγορά υφιστάμενων στοιχείων ενεργητικού.

Για τα χαρτοφυλάκια επισφαλών δανείων, η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα επιστρατεύσει ένα ξεχωριστό όχημα με την εγγύηση του Αμερικανικού Οργανισμού Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC). Οι τράπεζες θα διαθέσουν δεξαμενές δανείων προς πώληση μέσω δημοπρασιών, όπου τα εξουσιοδοτημένα κοινοπρακτικά κεφάλαια θα καταθέσουν προσφορές. Στο μετοχικό κεφάλαιο των εταίρων που θα επικρατήσουν, η κυβέρνηση θα συμμετέχει με τα τετραπλάσια περίπου κεφάλαια από αυτά που θα επενδύσουν οι ιδιώτες εταίροι. Οι εγγυήσεις του FDIC θα ανέλθουν στο εξαπλάσιο του μετοχικού κεφαλαίου.

Πηγή: Financial Times