Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 24 Μαρτίου 2009 10:55

Σε υψηλά 2,5 μηνών ο Nikkei

¶λμα σημείωσε σήμερα ο δείκτης Nikkei - για δεύτερη συνεχή ημέρα - κλείνοντας στις 8.488,30 μονάδες, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 2,5 μηνών.

¶λμα σημείωσε σήμερα ο δείκτης Nikkei - για δεύτερη συνεχή ημέρα - κλείνοντας στις 8.488,30 μονάδες, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 2,5 μηνών.

Το νέο ράλι των ιαπωνικών μετοχών αποδίδεται στη διάχυτη αισιοδοξία για ανάκαμψη του αμερικανικού χρηματοοικονομικού κλάδου καθώς και στην εξασθένηση του γιεν, που ευνοεί τις εξαγωγικές εταιρείες.

Πολλοί αναλυτές, ωστόσο, υποστήριζουν ότι ο ιαπωνικός δείκτης έχει «υπερθερμανθεί», καθώς βρίσκεται 13 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από το μέσο όρο των τελευταίων 25 ημερών και κατά 20 μονάδες πάνω από τα επίπεδα της 10ης Μαρτίου.

Οι αμερικανικές μετοχές εκτινάχθηκαν χθες κατά 7%, μετά την αναλυτική ανακοίνωση του σχεδίου της κυβέρνησης ΗΠΑ για εξαγορά των τοξικών στοιχείων ενεργητικού από τους τραπεζικούς ισολογισμούς, πυροδοτώντας νέο κύμα αισιοδοξίας για επιβίωση του τραπεζικού δανεισμού, το οποίο οδήγησε σε διψήφια ποσοστά ανόδου στις μετοχές των αμερικανικών χρηματοοικονομικών εταιρειών.

«Το βασικό σημείο του αμερικανικού σχεδίου είναι η αναθέρμανση της κυκλοφορίας του χρήματος μετά την ώθηση που έδωσε η κυβέρνηση, η οποία οδήγησε σε αναπτέρωση των ελπίδων για σταθεροποίηση του χρηματοοικονομικού συστήματος.

Την ώρα που πολλοί αναλυτές χαρακτηρίζουν την άνοδο του αμερικανικού χρηματιστηρίου βεβιασμένη, άλλοι υποστηρίζουν ότι η αγορά θα υποστηριχθεί βραχυπρόθεσμα, καθώς οι θεσμικοί επενδυτές, όπως τα συνταξιοδοτικά ταμεία, ενδέχεται να αγοράσουν μετοχές για ώθηση της τιμής τους, καθώς το οικονομικό έτος φτάνει στη λήξη του –δεδομένου ότι η χρήση πολλών ιαπωνικών εταιρειών λήγει στις 31 Μαρτίου.