Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2009 15:36

Nexans: Διευκρινίσεις για το εργοστάσιο στη Φθιώτιδα

Σε διευκρινίσεις σχετικά με τις συνθήκες απασχόλησης του εργατοτεχνικού προσωπικού στο εργοστάσιό της στη Φθιώτιδα προέβη η Nexans, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα στον Τύπο.

Σε διευκρινίσεις σχετικά με τις συνθήκες απασχόλησης του εργατοτεχνικού προσωπικού στο εργοστάσιό της στη Φθιώτιδα προέβη η Nexans, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα στον Τύπο.

Όπως επισημαίνει η εταιρεία, το εν λόγω εργοστάσιο είναι από τη φύση του συνεχούς λειτουργίας και από ετών καταρτίζει προγράμματα, με το σύστημα εργασίας τεσσάρων εναλλασσόμενων βαρδιών, σύμφωνα με τις υποδείξεις των αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας.

«Ουδέποτε αμφισβητήθηκε η νομιμότητα των προγραμμάτων αυτών», τονίζει η Nexans, υποστηρίζοντας ότι τηρείται αυστηρά η πενθήμερη εργασία και η εφαρμογή τους ελέγχεται συστηματικά από το τοπικό τμήμα Κοινωνικής Επιθεώρησης. Τα εν λόγω προγράμματα προβλέπουν πενθήμερη εργασία, χωρίς οι ημέρες ανάπαυσης να συμπίπτουν πάντα με Σαββατοκύριακο, καθώς και 11ώρη εργασία, μία φορά ανά δεκαπενθήμερο, σημειώνει.

«Πρόκειται για καθόλα νόμιμη εργασία, η παροχή και οι όροι της οποίας ρητά προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις, και συγκεκριμένα τον Ν. 515/1970, τον Ν. 3385/2005 και τη Δ.Α. 25/1983. Αξίζει να μνημονευθεί ότι το επταμελές Δ.Σ. του Σωματείου των εργαζομένων έχει αποδεχθεί με την Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας 2008 την καταβολή ειδικού επιδόματος βάρδιας κατά την εφαρμογή αυτού του προγράμματος», αναφέρει η Nexans στην ανακοίνωσή της.

«Συνεπώς οι πληροφορίες για δήθεν μη εφαρμογή συλλογικών συμβάσεων είναι ανυπόστατες», επισημαίνει η εταιρεία, σημειώνοντας πως στην παρούσα εξαιρετικά δυσμενή οικονομική συγκυρία, κατά την οποία η παραγωγική δραστηριότητα του εργοστασίου της εταιρείας παρουσιάζει σημαντικότατη ύφεση, επιλέχθηκε η θέση σε διαθεσιμότητα 24 εργαζομένων μας «ως το πλέον ήπιο για την αντιμετώπιση της υφιστάμενης κατάστασης μέτρο».