Το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας καταδεικνύει η μικρή συμβολή των εξαγωγών της χώρας στο ΑΕΠ, με την Ελλάδα να καταλαμβάνει για το 2008 μόλις την προτελευταία θέση στη σχετική κατάταξη της Ε.Ε., ξεπερνώντας μόνο την Κύπρο.
Θεσσαλονίκη,
Το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας καταδεικνύει η μικρή συμβολή των εξαγωγών της χώρας στο ΑΕΠ, με την Ελλάδα να καταλαμβάνει για το 2008 μόλις την προτελευταία θέση στη σχετική κατάταξη της Ε.Ε., ξεπερνώντας μόνο την Κύπρο.
Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάστηκε το Ινστιτούτο Ερευνών του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας, η συνεισφορά των εξαγωγών στο ελληνικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν έφθασε πέρυσι μόλις στο 7,2%, όταν τα αντίστοιχα ποσοστά σε χώρες με περίπου ίσο πληθυσμό είναι πολλαπλάσια: Στο Βέλγιο, που κρατάει την πρώτη θέση, ανέρχεται σε σχεδόν 90%, στην Τσεχία (4η) σε 67% και στην Ουγγαρία (5η) σε 65%.
Ενδεικτικό της δεινής θέσης που έχουν περιέλθει οι ελληνικές εξαγωγές είναι πως η Ισπανία, που κατατάσσεται στην αμέσως καλύτερη θέση από τη χώρα μας, ο δείκτης των εξαγωγών ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι υπερδιπλάσιος της Ελλάδας και φθάνει στο 15,9%. Αξιοσημείωτη είναι η επίδοση της Βουλγαρίας με 43% (11η) και σχεδόν τριπλάσια της χώρας μας είναι αυτή της Ρουμανίας με 23%, ενώ ο μέσος όρος στην Ε.Ε. των 27 χωρών-μελών είναι 39%.
Ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Βασίλης Θωμαΐδης, έκανε λόγο για στοιχεία που προκαλούν «σοκ», ενώ παράλληλα χαρακτήρισε «εντελώς απογοητευτικές» τις προβλέψεις της ΕΣΥΕ για τον Ιανουάριο 2009, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, καθώς «πρέπει να έχουμε χάσει το 20% των εξαγωγών μας». Ο ίδιος εμφανίστηκε απαισιόδοξος για την πορεία του ελληνικού εξωτερικού εμπορίου το 2009, διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι «η κατάσταση δεν είναι αναστρέψιμη, η τάση στασιμότητας ή και μείωσης των ελληνικών εξαγωγών, πολύ δύσκολα θα γυρίσει στους επόμενους μήνες».
Απώλεια από Γερμανία
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, πέρυσι, ο κυριότερος εμπορικός εταίρος της χώρας μας ήταν η Ιταλία, αποσπώντας μερίδιο 11,5% επί του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών. Αυτό οφείλεται βασικά στη μείωση κατά 8,8% των εξαγωγών προς τη Γερμανία (πρώτη στην κατάταξη των ελληνικών εξαγωγών μέχρι το 2007 και δεύτερη σήμερα) και λιγότερο στη μικρή αύξηση των εξαγωγών προς Ιταλία.
Ιδιαίτερη δυναμική εμφάνισε η Βουλγαρία, που κατέλαβε την τρίτη θέση της εξαγωγικής κατάταξης (7,1%), ενώ θετική κρίνεται και η κατά 28% αύξηση προς τις ΗΠΑ. Κυριότερος εξαγωγικός κλάδος παρέμειναν τα τρόφιμα, διευρύνοντας το μερίδιό τους, ενώ αρνητικές ήταν οι επιδόσεις της κλωστοϋφαντουργίας.
Στο Συμβούλιο
Παράλληλα, ο κ. Θωμαΐδης επισήμανε την ανάγκη για τη χάραξη μακροπρόθεσμου στρατηγικού σχεδίου ενίσχυσης των ελληνικών εξαγωγών(τουλάχιστον πενταετίας), μέσω και του ΕΣΠΑ, με δύο μετρήσιμους στόχους: Αφενός την αύξηση των ελληνικών εξαγωγών στο 10% του ΑΕΠ μέχρι το 2013 και αφετέρου το διπλασιασμό των αντίστοιχων ποσοστών των περιφερειών της χώρας, που εμφανίζουν χαμηλή εξωστρέφεια.
Τα παραπάνω θα τονίσει ο ΣΕΒΕ στη 14η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξαγωγών, τη Δευτέρα, προτείνοντας ακόμα την ανάγκη καθορισμού και κατόπιν στήριξης των πέντε πιο ανταγωνιστικών εξαγωγικών κλάδων, όπως και των 10 αγορών - στόχων, στις οποίες πρέπει δοθεί η μεγαλύτερη βαρύτητα. «Μια μικρή χώρα όπως η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να ξοδεύει χρήματα για να διαφημίζει, π.χ., ένα προϊόν σε 100 αγορές», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Θωμαΐδης.
Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις του ΣΕΒΕ με τον Ελληνικό Οργανισμό Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ), ο κ. Θωμαΐδης επεσήμανε ότι ο ΟΠΕ θα έπρεπε να έχει το Σύνδεσμο «δεξί του χέρι», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί πως κάτι τέτοιο σήμερα δεν συμβαίνει και αναφέροντας ως παράδειγμα τις πρόσφατες δράσεις του Οργανισμού στη Βόρεια Ελλάδα, στις οποίες ο ΣΕΒΕ δεν προσκλήθηκε να συμμετάσχει. Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ σημείωσε πως πρέπει να υπάρχουν πιο «διαφανείς διαδικασίες διοίκησης, επιλογής συνεργατών και δράσεων».
Γ. ΧΑΤΖΗΛΙΔΗΣ