Τρεις είναι οι στόχοι της συνόδου κορυφής που θα διεξαχθεί την Πέμπτη στο Λονδίνο, σύμφωνα με τον Economist.
Τρεις είναι οι στόχοι της συνόδου κορυφής που θα διεξαχθεί την Πέμπτη στο Λονδίνο, σύμφωνα με τον Economist.
Ο πρώτος είναι η σύνοδος να είναι «αναίμακτη», να αποφευχθούν δηλαδή οι αντιπαραθέσεις για το εάν η Γερμανία και η Κίνα βάζουν το χέρι αρκετά βαθιά στην τσέπη, να μην υπάρξουν διαπληκτισμοί σχετικά με τη λειτουργία του ΔΝΤ και, τέλος, να μπει φρένο στο κήρυγμα κατά του «φονταμενταλισμού των αγορών».
Ο δεύτερος στόχος, σύμφωνα πάντα με τον Economist, είναι να βγει από τη σύνοδο κάτι χρήσιμο. Μια ιδανική λύση θα ήταν να ενισχυθούν οι δημόσιες δαπάνες εν μέρει μέσω της χρηματοδότησης του ΔΝΤ. Μέσα σε πέντε λεπτά, η ευθύνη για την αναθεώρηση του ρυθμιστικού πλαισίου των χρηματοοικονομικών αγορών θα μετατεθεί σε άλλες ομάδες που θα σκεφτούν τώρα και θα πράξουν αργότερα, τότε που τα πνεύματα θα είναι λιγότερο οξυμένα: το τελευταίο πράγμα που θα μας χρειάζεται σήμερα είναι η υπερβολική αντίδραση της Γουόλ Στριτ, επισημαίνει το βρετανικό περιοδικό.
Ο τρίτος στόχος είναι αυτός που συνήθως περνά απαρατήρητος. Στα μάτια του κόσμου, οι ηγέτες της G20 σοκάρονται και μόνο στην ιδέα της κατάργησης των ανοιχτών αγορών. Παρ’ όλα αυτά, όμως, το εμπόριο καταρρέει και ο προστατευτισμός ανθεί. Και ενώ η καταιγίδα αγριεύει, η σύνοδος του Λονδίνου δεν φαίνεται να έχει να προσφέρει κάτι περισσότερο από θλιβερούς απολογισμούς. Το εμπόριο, όμως, χρειάζεται πολύ περισσότερα, υποστηρίζει ο Economist.