Εννέα αιτήματα για να ανταπεξέλθει ο κατασκευαστικός κλάδος στην κρίση διατυπώθηκαν προς την κυβέρνηση στην ετήσια γενική συνέλευση του κλάδου των κατασκευαστών ιδιωτικών έργων, που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ.
Εννέα αιτήματα για να ανταπεξέλθει ο κατασκευαστικός κλάδος στην κρίση διατυπώθηκαν προς την κυβέρνηση στην ετήσια γενική συνέλευση του κλάδου των κατασκευαστών ιδιωτικών έργων, που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ, με τη συμμετοχή των προέδρων των εμπλεκόμενων φορέων: κ. Παραδιά (πρόεδρος ΠΟΜΙΔΑ), κ. Δημητρίου (πρόεδρος Βιομηχανικού Τμήματος ΕΒΕΑ), κ. Ντουκάκη (πρόεδρος ΠΕΦΕ), Ι. Χαλκιά (Αντιπρύτανης Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών), Ε. Πανά (καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών) και ο Σ. Περδίου (μηχανολόγος μηχανικός), επιστημονικός συνεργάτης του ΤΕΕ σε ενεργειακά θέματα.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση τα αιτήματα των κατασκευαστών προς τα αρμόδια υπουργεία είναι τα ακόλουθα:
1) Αναστολή του «πόθεν έσχες» για αγορά και ανοικοδόμηση ακινήτων για μια τριετία, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2011, με ετήσιο όριο έως 500. 000 ευρώ, ώστε να ενθαρρυνθεί η ανοικοδόμηση και αγορά ακινήτων, χωρίς να οδηγεί και σε νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
2) Φ.Π.Α : Απαλλαγή των μη ηλεκτροδοτούμενων (απούλητων) ακινήτων των επιχειρήσεών των κατασκευαστών για μια 5ετία από την δήλωση αποπεράτωσης του κτιρίου και εναρμόνιση εφαρμογής του Φ.Π.Α στην οικοδομή, όπως στις υπόλοιπες επιχειρήσεις. Ο κλάδος, αν και έχει ρευστότητα, δεν προχωρεί στην ανέγερση νέων κτιρίων από φόβο καταβολής ΦΠΑ 19% στα απούλητα διαμερίσματα, μετά το πέρας της πενταετίας από την έκδοση της οικοδομικής άδειας. Αυτό έχει ως συνέπεια την τρομερή αύξηση της ανεργίας στους εργατοτεχνίτες συνεργάτες μας.
3) ΕΤΑΚ : επαναφορά της απαλλαγής για μία 7ετία από το ΕΤΑΚ για τις οικοδομικές επιχειρήσεις, όπως ίσχυε και για το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (διότι κακώς εμπαίχτηκε ο κλάδος) και σε κάθε περίπτωση όχι άνω του ένα τοις χιλιοίς, όπως ισχύει και για τις ατομικές επιχειρήσεις.
4) Μείωση των συντελεστών εμπορικότητας και των τιμών ζώνης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, σε όσους Δήμους και συνοικίες της χώρας είναι αδικαιολόγητα υψηλές και υπερβαίνουν σήμερα τις αγοραίες, ιδιαίτερα στα καταστήματα και επαγγελματικά κτίρια του κέντρου της Αθήνας, ξενοίκιαστα γραφεία και αποθήκες.
5) Επιδότηση επιτοκίων δανεισμού 1ης κατοικίας, άνω του 5%, για μια 10ετία.
6) Τακτοποίηση (Έμμεση Νομιμοποίηση) των αυθαιρέτων κτισμάτων εντός του περιγράμματος κάλυψης των κτιρίων όπως ημιυπαιθρίων χώρων, κλειστών θέσεων στάθμευσης πιλοτής, παταριών και χώρων κάτωθεν της σκεπής (σοφίτες), με εφάπαξ πρόστιμο 50-100 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και για δημοσιονομικό όφελος (2,5 έως 3 δισεκατομμύρια ευρώ). Το αίτημα αυτό πρέπει να ισχύσει και για τα κτίρια που βρίσκονται στο στάδιο ανέγερσης. Δικαίωμα υποβολής τους αιτήματος για υπαγωγή του ακινήτου στη ρύθμιση αυτή πρέπει να έχει ο οποιοσδήποτε έλκει έννομο συμφέρον από αυτό όπως συγκύριος, εργολάβος από αντιπαροχή, ψιλός κύριος και επικαρπωτής.
7) ΤΕΜΠΜΕ: Τροποποίηση των προϋποθέσεων υπαγωγής των οικοδομικών επιχειρήσεων στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα του ΤΕΜΠΜΕ, με την απαίτηση τουλάχιστον 1 έτους κερδοφορίας των τεκμαρτών εσόδων (όχι λογιστικών) των τριών τελευταίων χρήσεων, όπως εισηγείται και το ΕΒΕΑ.
8) Να δοθεί προσοχή στο νομοσχέδιο των Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων και Διαχειριστών Ακίνητης περιουσίας, διότι χωρίς έγγραφη εντολή του πωλητή του ακινήτου θα δημιουργηθεί αναστάτωση στην κτηματαγορά και στην κοινωνία γενικότερα.
9) Συντόμευση σε ένα μήνα, των διαδικασιών έγκρισης του Υπ. Εθνικής Αμύνης για απόκτηση ακινήτου σε παραμεθόριες περιοχές, από πολίτες - μη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Αλβανοί, Ρώσοι κ.λπ.)».