Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 31 Μαρτίου 2009 09:23

Ιαπωνία: Σε υψηλά 3ετίας η ανεργία

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών ετών εκτινάχθηκε η ανεργία στην Ιαπωνία τον Φεβρουάριο, βυθίζοντας την οικονομία της χώρας βαθύτερα στην ύφεση. Όπως ανακοίνωσε σήμερα η ιαπωνική στατιστική υπηρεσία, το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 4,4% τον περασμένο μήνα.

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών ετών εκτινάχθηκε η ανεργία στην Ιαπωνία τον Φεβρουάριο, βυθίζοντας την οικονομία της χώρας βαθύτερα στην ύφεση.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα η ιαπωνική στατιστική υπηρεσία, το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 4,4% τον περασμένο μήνα, από 4,1% που ήταν τον Ιανουάριο.

Στο μεταξύ, ο δείκτης των διαθέσιμων δουλειών για κάθε υποψήφιο υποχώρησε στο 0,59 από 0,67, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από το 1974, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας.

Οι ιαπωνικοί όμιλοι, από την Toyota μέχρι τη NEC, προχωρούν σε μαζικές απολύσεις, εντείνοντας τις πιέσεις προς την κυβέρνηση να παράσχει περισσότερη βοήθεια στους άνεργους, οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Ιαπωνίας, Καόρου Γιοσάνο, η κυβέρνηση πρόκειται να ανακοινώσει, στα μέσα Απριλίου, πακέτο μέτρων για την τόνωση της οικονομίας, στο οποίο θα περιλαμβάνεται και βοήθεια προς τους ανέργους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ιαπωνία οδεύει προς την χειρότερη ύφεση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς η ζήτηση για αυτοκίνητα και ηλεκτρονικά είδη έχει δεχθεί σοβαρό πλήγμα από την διεθνή κρίση. Ενδεικτικό είναι ότι οι εξαγωγές της τον Φεβρουάριο κατέγραψαν πτώση – ρεκόρ της τάξεως του 49,4%.