Η εγχώρια αγορά επεξεργασίας ξύλου και παραγωγής προϊόντων από ξύλο χαρακτηρίζεται από την έντονη εισαγωγική διείσδυση στην πρώτη ύλη και τη φθίνουσα πορεία του σημαντικότατου πελάτη του κλάδου, την επιπλοποιία.
Η εγχώρια αγορά επεξεργασίας ξύλου και παραγωγής προϊόντων από ξύλο χαρακτηρίζεται από την έντονη εισαγωγική διείσδυση στην πρώτη ύλη και τη φθίνουσα πορεία του σημαντικότατου πελάτη του κλάδου, την επιπλοποιία.
Όπως αναφέρεται σε πρόσφατη μελέτη της Hellastat Α.Ε. ( www.hellastat.eu ) είναι χαρακτηριστικό ότι ο αριθμός των επιχειρήσεων και των εργαζομένων στον κλάδο μειώνονται τα τελευταία χρόνια με ετήσιο ρυθμό της τάξης του -3% και -1,4% αντίστοιχα. Παράλληλα όμως ενισχύεται η επενδυτική δραστηριότητα κατά 10% ετησίως, ενδεικτικό της ενδυνάμωσης των μεγαλύτερων επιχειρήσεων μέσω του εκσυγχρονισμού τους και της αυξανόμενης συγκέντρωσης στον κλάδο.
Ο κλάδος είναι κυρίως εισαγωγικός, καθώς η εγχώρια παραγωγή κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα. Οι εισαγωγές ξυλείας και προϊόντων ξυλείας το 2008 ανήλθαν σε 834,22 χιλ. τόνους (¤474,37 εκ.), ενώ οι εξαγωγές αφορούν σε πολύ χαμηλότερο όγκο (115,74 χιλ. τόνους, ή ¤63,99 εκ.).
Η ελληνική αγορά έχει μεγαλύτερες ανάγκες από πριστή ξυλεία, γεγονός το οποίο διαφαίνεται από τη διάρθρωση των εισαγωγών. Έτσι, το 46,2% της εισαγόμενης ποσότητας του 2008 (385,37 χιλ. τόνοι) αποτελείται από πριστή ξυλεία, το 14,1% από ινοσανίδες, το 13,6% από ξύλινες πλάκες-διαφράγματα, OSB κλπ και το 6% από ακατέργαστη ξυλεία.
Κυριότερη πηγή προέλευσης της πριστής ξυλείας αποτελεί η Σουηδία, από την οποία το 2008 εισήχθη το 13,4% της συνολικής ποσότητας (αφορά πρωτίστως το σουηδικό πεύκο). Από τη Βουλγαρία προήλθε το 10,8% των εισαγωγών, από τη Φινλανδία το 10,5% και από τη Ρωσία το 10,4%.
Οι κυριότεροι προμηθευτές MDF είναι η Ρουμανία (18,8% της εισαγόμενης ποσότητας), η Γερμανία (18,4%) και η Ιταλία (11,3%).
Οι εξαγωγές κατευθύνονται κυρίως σε διάφορες βαλκανικές χώρες και την Κύπρο. Τα διαφράγματα αποτελούν το κυριότερο εξαγώγιμο είδος, απαρτίζοντας το 41,9% της συνολικής ποσότητας (48,45 χιλ. τόνοι), ενώ έπονται οι ινοσανίδες με 28%.
Προβλήματα - Προοπτικές
Σύμφωνα με εκπρόσωπους των επιχειρήσεων του κλάδου με τους οποίους συνεργάστηκε η Hellastat για την εκπόνηση της μελέτης, ο κλάδος αντιμετωπίζει ορισμένα προβλήματα τα οποία συνοπτικά αφορούν στα εξής:
§ Η μειωμένη ζήτηση που προκαλεί η πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας μετά το 2005.
§ Η μειωμένη ζήτηση από τη φθίνουσα παραγωγική δραστηριότητα της εγχώριας επιπλοβιομηχανίας, καθώς οι εισαγωγές έτοιμων επίπλων έχουν πλέον κυριαρχήσει στην αγορά (ενδεικτικά, οι εισαγωγές το 2007 είχαν διαμορφωθεί σε ¤332,20 εκ., διευρύνοντας περαιτέρω το εμπορικό έλλειμμα του κλάδου σε ¤314,44 εκ.).
§ Οι ανεπαρκείς ποσότητες των εγχώριων πρώτων υλών και η χαμηλή ποιότητά τους καθιστά τον κλάδο εξαρτώμενο από αγορές του εξωτερικού.
§ Ο υψηλός βραχυπρόθεσμος τραπεζικός δανεισμός ως ποσοστό των πωλήσεων και η χαμηλή ικανότητα κάλυψης τόκων.
Όσον αφορά στις προοπτικές του κλάδου, στη μελέτη της Hellastat αναφέρονται τα εξής:
§ οι σημαντικές επενδύσεις επέκτασης της παραγωγικής δυναμικότητας των μεγαλύτερων επιχειρήσεων σε νέες εγκαταστάσεις και σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό ενισχύουν την ανταγωνιστικότητά τους
§ Τα προϊόντα τεχνητής ξυλείας (επικάλυψη μελαμίνης, μοριοσανίδες κλπ) κερδίζουν συνεχώς μεγαλύτερα μερίδια αγοράς έναντι του φυσικού ξύλου
Τα αποτελέσματα του 2007
Στη μελέτη της Hellastat αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις ενός σημαντικού δείγματος 255 επιχειρήσεων του κλάδου. Τα βασικά συμπεράσματα της μελέτης συνοψίζονται στα εξής:
Ο Κύκλος Εργασιών του δείγματος το 2007 αυξήθηκε κατά 11,2%, σε ¤1,03 δισ., με το 67% των επιχειρήσεων να βελτιώνουν τα έσοδα του προηγούμενου έτους.
Το περιθώριο μικτής κερδοφορίας παρέμεινε στο 20,8%, ενώ οι αντίστοιχοι δείκτες των ΚΠΤΦΑ και ΚΠΦ βελτιώθηκαν σε 9,1% και 2,7% αντίστοιχα, καθώς η άνοδος των λειτουργικών εξόδων το τελευταίο έτος ήταν περιορισμένη.
Επίσης, τα λειτουργικά αποτελέσματα του δείγματος παρουσίασαν σημαντική άνοδο κατά 43,6%, σε ¤102,22 εκ., ενώ τα ΚΠΦ κατά 51,5% σε ¤21,05 εκ.
Η σχέση των Ξένων ως προς τα Ίδια Κεφάλαια ενισχύθηκε οριακά σε 1,6 προς 1.
Επίσης, η Γενική Ρευστότητα διατηρήθηκε σε υψηλό επίπεδο (1,31), ενώ η υψηλή συμμετοχή των Αποθεμάτων στη σύνθεση του Ενεργητικού οδήγησε την ¶μεση Ρευστότητα στο αρκετά χαμηλότερο 0,79.
Τέλος, οι εταιρείες του κλάδου παρουσιάζουν μεγάλη ανάγκη χρηματοδότησης με κεφάλαιο κίνησης, καθώς ο Εμπορικός Κύκλος των 173 ημερών κρίνεται ιδιαίτερα εκτεταμένος.
Τα αποτελέσματα των εισηγμένων για το 2008
Η συνεχιζόμενη μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας, η αύξηση των τιμών των πρώτων υλών και το κόστος της αναδιοργάνωσης έχει εμφανείς επιπτώσεις στον Κύκλο Εργασιών και τα Αποτελέσματα των τριών εισηγμένων εταιρειών του κλάδου.
Οι 3 εισηγμένες στο ΧΑ επιχειρήσεις του κλάδου εμφανίζουν μειωμένες ενοποιημένες πωλήσεις κατά -8,5% το 2008, ενώ τα λειτουργικά κέρδη μειώνονται κατά 57%, στα ¤ 5 εκ. από ¤ 11,65 εκ. το 2007.
Θετική εξέλιξη εμφανίζουν τα καθαρά αποτελέσματα της ΑΚΡΙΤΑΣ, η οποία ξεκίνησε την παραγωγή στη νέα μονάδα Post forming από τις αρχές Μαΐου.