Να ξοδεύει κανείς ή να μην ξοδεύει; Αυτό είναι το δίλημμα που ταλανίζει τον Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος από την ανάληψη των καθηκόντων του, τον περασμένο Ιανουάριο, πασχίζει να πείσει τους Αμερικανούς να ξοδέψουν σήμερα και να αποταμιεύσουν αύριο.
Να ξοδεύει κανείς ή να μην ξοδεύει; Αυτό είναι το δίλημμα που ταλανίζει τον Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος από την ανάληψη των καθηκόντων του, τον περασμένο Ιανουάριο, πασχίζει να πείσει τους Αμερικανούς να ξοδέψουν σήμερα και να αποταμιεύσουν αύριο.
Όπως επισημαίνει σε άρθρο του το Reuters, ο πρόεδρος των ΗΠΑ βάζει δύσκολα στον αμερικανικό λαό, ο οποίος αγωνιά για τη δουλειά και τη σύνταξή του, καθώς, ακόμη και αν πετύχει η πολιτική του, η οικονομική ανάπτυξη που θα διαδεχθεί τη σημερινή ύφεση θα είναι αναμφίβολα μικρότερη από τους ρυθμούς προ κρίσης.
Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν εδώ και χρόνια ότι η παγκόσμια οικονομία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην κατανάλωση των Αμερικανών, η οποία έχει δημιουργήσει μεγάλες ανισορροπίες σε διεθνές επίπεδο –υπέρογκα ελλείμματα στις Ηνωμένες πολιτείες και πλεονάσματα σε εξαγωγικές χώρες όπως η Κίνα.
Σε συνεντεύξεις τύπου που παραχώρησε ο Ομπάμα την περασμένη εβδομάδα, υπογράμμισε ότι πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία «δανείζομαι και ξοδεύω», στην οποία βασίζεται η αμερικανική οικονομία, αμέσως μόλις ξεπεραστεί η κρίση.
«Το όλο θέμα είναι να μεταβούμε από μια οικονομία που βασίζεται στη λογική “δανείζομαι και ξοδεύω” στη στρατηγική “αποταμιεύω και επενδύω” και ενδεχομένως να χρειαστεί να επαναπροσδιοριστούν αυτοί που ξοδεύουν και αυτοί που αποταμιεύουν και γενικότερα τα εμπορικά μοτίβα», υποστήριξε ο Ομπάμα.
Οι δηλώσεις αυτές προκαλούν έκπληξη, αν σκεφτεί κανείς ότι προέρχονται από έναν πρόεδρο που έχει εκπονήσει το μεγαλύτερο πρόγραμμα κρατικών δαπανών της ιστορίας και έχει υποστηρίξει το μεγαλύτερο έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου, παρατηρεί το Reuters.
Αυτό ακριβώς είναι και το δίλημμα του Ομπάμα: Η υψηλή κατανάλωση, παρότι αυτή τη στιγμή έχει κάποια λογική, σε μακροπρόθεσμη βάση είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτό που χρειάζονται οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Τα δύσκολα, όμως, περιμένουν τον Ομπάμα μετά την κρίση, τότε που θα στρέψει την προσοχή του στον περιορισμό των ελλειμμάτων, όπως έχει υποσχεθεί. Η παρότρυνση των διστακτικών νοικοκυριών να ξοδέψουν είναι πολύ πιο αρεστή από την παρότρυνση των αισιόδοξων καταναλωτών να συγκρατηθούν για το καλό των οικονομικών της χώρας.
Ολιγαρκείς καταναλωτές σημαίνει λιγότερο προσωπικό για τις επιχειρήσεις και επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης τόσο στις ΗΠΑ όσο και παγκοσμίως. Και όμως, αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουν οι ΗΠΑ εάν θέλουν να εξαλείψουν τις διεθνείς ανισορροπίες, καταλήγει το πρακτορείο.