Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 08 Απριλίου 2009 15:24

Επιστολή Ψωμιάδη στον πρωθυπουργό για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης

Επιστολή στον πρωθυπουργό για το θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Θεσσαλονίκης με τα νησιά του Αιγαίου, απέστειλε σήμερα ο νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης.

Επιστολή στον πρωθυπουργό -η οποία κοινοποιείται και στον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Αν. Παπαληγούρα- για το θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Θεσσαλονίκης με τα νησιά του Αιγαίου, απέστειλε σήμερα ο νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης.

Με την επιστολή του ο κ. Ψωμιάδης ζητά από τον πρωθυπουργό να μην επιτρέψει «η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα να ξαναζήσουν το περυσινό φαινόμενο του ακτοπλοϊκού ακρωτηριασμού».

Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

«Εξοχότατε κ. Πρωθυπουργέ,

Πληροφορήθηκα την πρόσκληση Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας για σύναψη σύμβασης ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας για την αποκλειστική εξυπηρέτηση ακτοπλοϊκών γραμμών που δώσατε στη δημοσιότητα.

Για τη Θεσσαλονίκη προβλέπονται ακόμη λιγότερες γραμμές σε σχέση με την περσινή πρόσκληση -μόνο δύο γραμμές και με μειωμένα δρομολόγια:

· Θεσσαλονίκη - Βόρειες Σποράδες - Κυκλάδες - Ηράκλειο, με 1 δρομολόγιο εβδομαδιαίως από 1/4 έως 31/10 και ένα επιπλέον δρομολόγιο από 14/6 έως 12/9.

· Θεσσαλονίκη - Βόρειες Σποράδες, με 1 δρομολόγιο καθημερινά από Ιούνιο μέχρι και Σεπτέμβριο.

Δυστυχώς, διαπιστώνω ότι φέτος δεν προβλέπεται καν ακτοπλοϊκή σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τα Δωδεκάνησα (Χίος Σάμος - Κάλυμνος - Κως - Ρόδος)!

Είναι προφανές ότι αγνοούνται προορισμοί, όπως Μυτιλήνη, Λήμνος, Σαμοθράκη, Σκύρος. Επίσης, υπό τη γενική διατύπωση Βόρειες Σποράδες δεν διευκρινίζεται εάν το δρομολόγιο θα εξυπηρετεί τη Σκιάθο ή τη Σκόπελο, ενώ δεν προβλέπεται καμία σύνδεση μεταξύ Σκιάθου - Σκοπέλου - Αλοννήσου. Είναι επίσης ορατό ότι τα δρομολόγια είναι τόσο αραιά, ώστε ακόμη κι αν πραγματοποιηθούν δεν είναι δυνατόν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Δυστυχώς, παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις μας και τον αγώνα που δίνει η Νομαρχία και άλλοι φορείς, η κατάσταση θυμίζει και φέτος αρχαία τραγωδία, καθώς φαίνεται ότι αγνοούνται και πάλι οι ανάγκες των κατοίκων της Θεσσαλονίκης, της Μακεδονίας και της Θράκης. Δεν είναι δυνατόν να δεχτούμε ως «νησιωτική πολιτική» ότι η πύλη των Βαλκανίων είναι? άγονη γραμμή που στερείται ακτοπλοϊκών συνδέσεων με τα νησιά του Αιγαίου. Δεν είναι δυνατόν να αποδεχθούμε ότι ασκείται «τουριστική πολιτική» όταν αποκλείουμε την πρόσβαση στη Θεσσαλονίκη και τη βαλκανική ενδοχώρα, αλλά και τη δυνατότητα ταχείας πρόσβασης στα νησιά μας όχι μόνο τους Βορειοελλαδίτες αλλά και τους Βαλκάνιους που θέλουν να τα επισκεφθούν. Δεν είναι δυνατόν να απαξιώνεται με αυτόν τον τρόπο το δεύτερο μεγαλύτερο Λιμάνι της χώρας.

Η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα χρειάζονται και απαιτούν ακτοπλοϊκές συνδέσεις ανάλογες με του Πειραιά, με ταχύπλοα και καινούρια σκάφη.

Κατόπιν των ανωτέρω, σας παρακαλώ να ενεργήσετε εγκαίρως τα δέοντα, ώστε να υπάρξει άμεση αποκατάσταση και να μην επιτραπεί η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα να ξαναζήσουν το περυσινό φαινόμενο του ακτοπλοϊκού ακρωτηριασμού.

Με εκτίμηση,

Ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης

Παναγιώτης Χ. Ψωμιάδης»