Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 08 Απριλίου 2009 17:34

Πωλήσεις-ρεκόρ χρυσών κοσμημάτων για συγκέντρωση μετρητών

Για πρώτη φορά τα τελευταία 30 χρόνια οι πωλήσεις χρυσών κοσμημάτων που προορίζονται για λιώσιμο (scrap) ξεπέρασαν τις αγορές καινούργιων κοσμημάτων, σύμφωνα με τους Times.

Για πρώτη φορά τα τελευταία 30 χρόνια οι πωλήσεις χρυσών κοσμημάτων που προορίζονται για λιώσιμο (scrap) ξεπέρασαν τις αγορές καινούργιων κοσμημάτων, σύμφωνα με τους Times.

Η άνοδος στην τιμή του χρυσού σε συνδυασμό με την οικονομική επιβράδυνση ώθησαν πολλούς να πωλήσουν από οικογενειακά κειμήλια έως χρυσά δόντια προκειμένου να αυξήσουν τη ρευστότητά τους.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της GFMS, της μεγαλύτερης εταιρείας ανάλυσης πολύτιμων λίθων, το πρώτο τρίμηνο του έτους υπολογίζεται ότι πωλήθηκαν 500 τόνοι χρυσού scrap, ενώ η ζήτηση για καινούρια κοσμήματα μειώθηκε στο μισό (420 τόνοι), για πρώτη φορά μετά το 1980. Σε χθεσινή της δήλωση, η GFMS επισήμανε ότι οι πωλήσεις scrap ανήλθαν σε επίπεδα ρεκόρ την περσινή χρονιά και φέτος αναμένεται να σημειώσουν νέο ρεκόρ.

Τα στοιχεία της εταιρείας υποδεικνύουν αύξηση της καθαρής ζήτησης για επενδύσεις κατά 76% το περασμένο έτος λόγω της ανασφάλειας που κατέκλυσε τους επενδυτές μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η υψηλή ζήτηση για επενδύσεις θα διατηρηθεί και για το τρέχον έτος από τους επενδυτές αναζητούν ένα μέσο αντιστάθμισης του πληθωρισμού που επιφέρει η ποσοτική χαλάρωση.

«Διαπιστώνουμε ότι οι Ευρωπαίοι αγοράζουν ποσότητες χρυσού που θυμίζουν περισσότερο Μέση Ανατολή και Ασία. Έχει παρατηρηθεί πρωτοφανής κινητικότητα σε χώρες όπως η Γερμανία και η Ελβετία, όπου οι επενδυτές αγοράζουν χρυσά νομίσματα και μπάρες βάρους ενός κιλού, τις οποίες συχνά παίρνουν και κρύβουν στο σπίτι», αναφέρει ο Philip Klapwijk, πρόεδρος της GFMS.