Ολοκληρώνεται σε ένα μήνα η διάνοιξη της σήραγγας εκτροπής του Αχελώου, μήκους 17,5 χιλιομέτρων, ενώ με γοργούς ρυθμούς προχωρά η κατασκευή του φράγματος. Γ. Σουφλιάς: Σύνθετο περιβαλλοντικό υδρευτικό, υδροηλεκτρικό και αρδευτικό έργο εθνικής κλίμακας. «Καμία αρνητική περιβαλλοντική και αναπτυξιακή επίπτωση για την Αιτωλοακαρνανία.
Ολοκληρώνεται σε ένα μήνα η διάνοιξη της σήραγγας εκτροπής του Αχελώου, μήκους 17,5 χιλιομέτρων, ενώ με γοργούς ρυθμούς προχωρά η κατασκευή του φράγματος. Σε δηλώσεις του μετά την επίσκεψή του στα έργα, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ μίλησε για ένα σύνθετο και πολύ σπουδαίο περιβαλλοντικό υδρευτικό, υδροηλεκτρικό και αρδευτικό έργο, εθνικής κλίμακας, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι με την εκτροπή έως 600 εκατ. κυβικών μέτρων νερού ετησίως από τον Αχελώο προς τη Θεσσαλία δεν υποθηκεύεται σε καμιά περίπτωση το αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό μέλλον της Αιτωλοακαρνανίας.
Αξιοποιώντας το 15% των νερών του Αχελώου που χύνονται στη θάλασσα, δίνουμε λύσεις ζωής στη Θεσσαλία που μαστίζεται από έλλειψη νερού, τόνισε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, επισημαίνοντας πως η εκτρεπόμενη ποσότητα νερού έως 600 εκατ.m3 ετησίως επί συνόλου 4 δισ.m3, ωφελεί πολλαπλά τη Θεσσαλία, δεδομένου ότι:
Είναι έργο περιβαλλοντικό:
1) Προσφέρει νερό ως οικολογική περιοχή στον ποταμό Πηνείο και στο Δέλτα εκβολής του που σήμερα είναι σοβαρά ποιοτικά και ποσοτικά υποβαθμισμένος.
2) Συμβάλλει εμμέσως στην ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση του υδροφόρου ορίζοντα της Θεσσαλίας και θα συμβάλλει στην μείωση των καθιζήσεων του εδάφους σε περιοχές του Θεσσαλικού κάμπου.
3) Συμβάλλει στην μείωση της υφαλμύρινσης του υπόγειου υδροφορέα.
4) Συμβάλλει στην ενίσχυση του υδατικού δυναμικού του μεγάλου περιβαλλοντικού έργου επαναδημιουργίας της Λίμνης Κάρλας.
Είναι έργο ενεργειακό:
1) Μειώνει σημαντικά την καταναλισκόμενη σήμερα ενέργεια για την άντληση των αναγκαίων για άρδευση ποσοτήτων νερού από μεγάλα βάθη που ξεπερνούν τα 200 m.
2) Συμβάλλει ακόμη στην παραγωγή σημαντικών ποσοτήτων «πράσινης ενέργειας» με τούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς Μεσοχώρας, Συκιάς και Πευκόφυτου που φθάνουν τα 400 Μεγαβάτ και παράλληλα εξοικονομείται ενέργεια συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην μείωση των θερμοκηπιακών αερίων όπως έχει δεσμευθεί η χώρα μας από την Συνθήκη του Κιότο.
Είναι έργο υδρευτικό:
Πρσφέρει νερό ύδρευσης στα αστικά συγκροτήματα της Θεσσαλίας που σήμερα παρουσιάζουν σοβαρό υδρευτικό πρόβλημα με κινδύνους, με δεδομένο ότι η ύδρευση γίνεται κυρίως απο γεωτρήσεις.
Τέλος είναι έργο αρδευτικό:
Εξασφαλίζεται νερό προκειμένου να αρδευθούν οι ανεπαρκώς σήμερα αρδευόμενες εκτάσεις της Θεσσαλίας πολύ περισσότερο για την ανάπτυξη καλλιεργειών ενεργειακών φυτών (που έχουν ανάγκη περισσότερης άρδευσης), όπως προβλέπεται από Κοινοτικές Οδηγίες.
Απαντώντας στις κατηγορίες ότι προωθεί το έργο από καθαρά τοπικιστικό ενδιαφέρον, ο κ. Σουφλιάς είπε: «Είμαι βέβαια Θεσσαλός πολιτικός και έχω συνδεθεί με αυτό το έργο από την αρχή της πολιτικής μου διαδρομής και πριν από αυτήν όταν διάβαζα τις διάφορες μελέτες για την αντιμετώπιση της έλλειψης υδατικών πόρων στην Θεσσαλία. Το σημαντικό είναι ότι πίστεψα και πιστεύω στο έργο αυτό και μόνιμο όνειρό μου ήταν και είναι να συμβάλλω στην εκτέλεσή του».
«Προωθώ αυτό το έργο γιατί πιστεύω ακράδαντα ότι αυτό είναι το σωστό και το δίκαιο. Γνωρίζω πολύ καλά το τεράστιο σύνθετο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Θεσσαλία εξαιτίας της έλλειψης νερού. Είναι ένα έργο ζωής για μία από τις μεγαλύτερες περιφέρειες της Ελλάδας με ένα εκατομμύριο κατοίκους», πρόσθεσε ο υπουργός, κάνοντας λόγο για εθνικό έργο.