Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 22 Απριλίου 2009 11:20

Παπαθανασίου: «Νέα μέτρα αν χρειαστεί»

Μη δημοφιλή μέτρα για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος εντός των ορίων της ΕΕ σκοπεύει να λάβει η κυβέρνηση, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Παπαθανασίου στους Financial Times, ενόψει της δημοσιοποίησης των στοιχείων της ΕΕ για το έλλειμμα το 2008.

Μη δημοφιλή μέτρα για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος εντός των ορίων της ΕΕ σκοπεύει να λάβει η κυβέρνηση, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Παπαθανασίου στους Financial Times.

«Αν χρειαστεί, θα λάβουμε επιπλέον μέτρα τους επόμενους μήνες, ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους», τονίζει ο κ. Παπαθανασίου σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την Τρίτη στην ιστοσελίδα της εφημερίδας, ενόψει της δημοσιοποίησης των στοιχείων της ΕΕ για το έλλειμμα το 2008.

Παρόλα αυτά, δεν δίνει λεπτομέρειες ως προς τα μέτρα που θα μπορούσε να λάβει η κυβέρνηση.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα έχει προθεσμία έως το 2010 να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το όριο του 3% επί του ΑΕΠ που θέτει η ΕΕ.

Το μήνυμα προς τα υπουργεία είναι να κάνουν οικονομία, επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει σε πάγωμα των μισθών του Δημοσίου και δεν θα υπάρξει πακέτο κινήτρων.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times στην ιστοσελίδα τους, χωρίς να επικαλούνται κάποια πηγή, η Eurostat θα εκτιμά το έλλειμμα της χώρας στο 4,8% του ΑΕΠ το 2008.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Τράπεζα της Ελλάδος αναθεώρησε το περυσινό έλλειμμα, εκτιμώντας ότι θα ξεπεράσει το 4% του ΑΕΠ. «Τα έσοδα ήταν χαμηλότερα γιατί τα πλεονάσματα των ασφαλιστικών ταμείων ήταν μικρότερα των αναμενόμενων και κάποιες μεταβιβάσεις της ΕΕ, ύψους 0,5% του ΑΕΠ, αναβλήθηκαν για φέτος», τονίζει ο κ. Παπαθανασίου στη συνέντευξη.