Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 29 Απριλίου 2009 10:57

Σε παραίτηση αναγκάζεται ο πρόεδρος της SocGen

Την παραίτηση του ετοιμάζεται να υποβάλει την ερχόμενη εβδομάδα ο Ντανιέλ Μπουτόν από τη θέση του προέδρου της Société Générale μετά τις έντονες επικρίσεις για την αμφιλεγόμενη πολιτική trading που εφάρμοσε και η οποία στοίχισε στην τράπεζα 4,9 δισ. ευρώ.

Την παραίτηση του ετοιμάζεται να υποβάλει την ερχόμενη εβδομάδα ο Ντανιέλ Μπουτόν από τη θέση του προέδρου της Société Générale –μίας από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Γαλλίας.

Με την κίνησή του αυτή, ο Γάλλος τραπεζίτης θέλει να δώσει ένα τέλος στις έντονες επικρίσεις για την αμφιλεγόμενη πολιτική trading που εφάρμοσε και η οποία στοίχισε στην τράπεζα 4,9 δισ. ευρώ.

Με σημερινή του ανακοίνωση, ο κ. Μπουτόν, ο οποίος βρισκόταν στο τιμόνι του τραπεζικού ομίλου για περισσότερο από μία δεκαετία, δήλωσε ότι θα αποχωρήσει μετά την ετήσια γενική συνέλευση την ερχόμενη εβδομάδα εξαιτίας των επανειλημμένων προσωπικών επιθέσεων που δέχεται με αποτέλεσμα να πλήττεται η φήμη της SocGen.

Ο απερχόμενος πρόεδρος παραδέχθηκε ότι «έχει κάνει λάθη» αλλά επισήμανε ότι αφήνει πίσω του «μία από τις καλύτερες τράπεζες της ευρωζώνης».

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο κ. Μπουτόν δέχθηκε έντονες πιέσεις για αποχώρηση από τα καθήκοντά του ως επικεφαλής της γαλλικής τράπεζας. Τον περασμένο μήνα, η SocGen προκάλεσε θύελλα διαμαρτυριών μετά την απονομή σε τέσσερα μέλη του Δ.Σ. της –συμπεριλαμβανομένου του Μπουτόν– δικαιωμάτων επί μετοχών.

Ο Νικολά Σαρκοζί χαρακτήρισε την κίνηση αυτή «σκάνδαλο» και η τράπεζα αναγκάστηκε σε ταπεινωτική υπαναχώρηση από την απόφασή της.

Πηγή: The Financial Times