Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 30 Απριλίου 2009 00:01

Κλίμα ευφορίας

Κλίμα ευφορίας επικράτησε χθες στις διεθνείς αγορές μετοχών εν μέσω καλύτερων του αναμενομένου εταιρικών αποτελεσμάτων.

Κλίμα ευφορίας επικράτησε χθες στις διεθνείς αγορές μετοχών εν μέσω καλύτερων του αναμενομένου εταιρικών αποτελεσμάτων.

Στη Wall Street επιπλέον στήριγμα προσέφερε τις τελευταίες ώρες και η Fed, η οποία διατήρησε κοντά στο μηδέν τα επιτόκια και έκανε λόγο για ενδείξεις σταθεροποίησης της οικονομίας. Της ανόδου ηγήθηκαν οι τράπεζες αλλά και εταιρείες όπως οι DreamWorks Animation, Time Warner και Goodyear, που εξέπληξαν ευχάριστα τους επενδυτές με τα οικονομικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου.

Αξιόλογα κέρδη είχε και η Ευρώπη. Ο δείκτης FTSEurofirst 300 ενισχύθηκε 1,9%,στις 816.40 μονάδες, στο καλύτερο κλείσιμό του από τις 9 Φεβρουαρίου. Ο δείκτης καταγράφει κέρδη 26,5% από τα χαμηλά της 9ης Μαρτίου, ενώ βρίσκεται πλέον μόλις 1,9% χαμηλότερα από το κλείσιμο του 2008.

Στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι μετοχές των τραπεζών και των μεταλλευτικών επιχειρήσεων. Λονδίνο, Παρίσι και Φραγκφούρτη είχαν κέρδη άνω του 1%.

Στις αγορές συναλλάγματος το αμερικανικό δολάριο επιδόθηκε σε ράλι έναντι του ιαπωνικού γιεν μετά την ανακοίνωση της Fed. Διατηρήθηκαν, ωστόσο, οι απώλειές του έναντι του ευρώ. Σημαντική άνοδο σημείωσαν οι τιμές πετρελαίου και βασικών μετάλλων στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων.