Στον παραλληλισμό των πιθανών επιπτώσεων της γρίπης των χοίρων στην οικονομία και τις αγορές με τις επιπτώσεις που είχε ο ιός του SARS προχωρούν σε κάποιες πρώτες αναλύσεις τους οι διεθνείς οίκοι.
Στον παραλληλισμό των πιθανών επιπτώσεων της γρίπης των χοίρων στην οικονομία και τις αγορές με τις επιπτώσεις που είχε ο ιός του SARS προχωρούν σε κάποιες πρώτες αναλύσεις τους οι διεθνείς οίκοι.
Σημειώνουν πως αν και είναι αρκετά νωρίς για να εξαχθούν κάποια συμπεράσματα λόγω της περιορισμένης προς το παρόν έκτασης των κρουσμάτων, δεν είναι παράλογο να προσεγγίζεται το φαινόμενο μέσα από όσα μας «δίδαξε» η περίπτωση του SARS. Σημειώνουν δε, ότι αν το φαινόμενο λάβει τις διαστάσεις του SARS κάτι που δεν θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό, τότε υπάρχει το ενδεχόμενο να σημειωθεί υποχώρηση στις αγορές πάνω από 10%. Ειδικότερα, η Deutsche Bank σημειώνει ότι το φαινόμενο να εκδηλωθεί μια πανδημία δεν είναι σπάνιο καθώς μέσα στον 20ό αιώνα τρεις επιδημίες γρίπης προκάλεσαν το θάνατο 40 εκατομμυρίων ανθρώπων.
Υπενθυμίζοντας τις επιδράσεις στον οικονομικό τομέα του SARS σημειώνει πως κλάδοι οι οποίοι έχουν να κάνουν με τις μετακινήσεις, όπως οι αεροπορικές εταιρείες, ο τουρισμός αλλά ακόμη και οι κοινωνικές εκδηλώσεις (διασκέδαση, λιανεμπόριο) είναι πολύ πιθανό να επηρεαστούν από την εμφάνιση του ιού σε κάποιες χώρες. Μάλιστα αναφέρει ότι πιθανή μείωση των μετακινήσεων μπορεί να οδηγήσει σε μείωση την παραγωγικότητα και σίγουρα το διασυνοριακό εμπόριο.
Στο ίδιο μήκος κινούνται και οι απόψεις των αναλυτών της UBS που σημειώνουν πως οι επιχειρηματικοί κλάδοι και κατά συνέπεια οι μετοχές που επηρεάζονται περισσότερο είναι της ψυχαγωγίας, των μετακινήσεων, των αερομεταφορών, του πετρελαίου, των φαρμάκων, των υπηρεσιών υγείας, της ασφάλισης. Από την πλευρά της η Merrill Lynch, σημειώνει ότι κατά την περίοδο της εκδήλωσης του SARS οι αφίξεις προς τις περιοχές της Ασίας όπως Χονγκ Κονγκ, Ταϊβάν και Σιγκαπούρη είχαν σημειώσει υποχώρηση της τάξης του 60% και πάνω με άμεση συνέπεια στο ΑΕΠ τους το 2003.
Ξενοδοχεία, αερογραμμές και λιανεμπόριο εκτιμάται ότι θίγονται άμεσα ενώ θετική είναι η πορεία που ακολουθούν οι κλάδοι των υπηρεσιών, της ενέργειας και των φαρμακευτικών. Σημειώνει όμως, ότι οι αγορές τείνουν να υπεραντιδρούν σε τέτοιες περιπτώσεις.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΚΚΑΣ