Ασφυκτικός γίνεται ο κλοιός για τις εταιρείες του διαδικτύου λόγω της ακόρεστης όρεξης του κοινού για διαδικτυακές υπηρεσίες –ένας «καταιγισμός» που μπορεί να αποδειχθεί μοιραίος ακόμη και για το ίδιο το διαδίκτυο.
Ασφυκτικός γίνεται ο κλοιός για τις εταιρείες του διαδικτύου λόγω της ακόρεστης όρεξης του κοινού για διαδικτυακές υπηρεσίες.
Σύμφωνα με τις πηγές του Guardian, πολλές εταιρείες του κλάδου δίνουν μάχη για να θέσουν υπό έλεγχο το κόστος από την παροχή δισεκατομμυρίων ιστοσελίδων, βίντεο και ηλεκτρονικών αρχείων –ένας «καταιγισμός» που μπορεί να αποδειχθεί μοιραίος ακόμη και για το ίδιο το διαδίκτυο.
Ο Σούμποντ Μπαπάτ, αντιπρόεδρος της Sun Microsystems, προειδοποιεί ότι το δίκτυο των διακομιστών web και των κέντρων δεδομένων που αποθηκεύουν τις ηλεκτρονικές πληροφορίες ακριβαίνουν διαρκώς, ενώ η κερδοφορία των εταιρειών δέχεται έντονες πιέσεις εξαιτίας της ύφεσης.
Με τους χρήστες του διαδικτύου να ξεπερνούν τα 1,5 δισεκατομμύρια παγκοσμίως, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το ενεργειακό αποτύπωμα αυξάνεται με ρυθμό άνω του 10% ετησίως. Η αύξηση αυτή φέρνει πολλές εταιρείες του διαδικτύου σε αδιέξοδο: την ώρα που το κόστος κλιμακώνεται λόγω της μεγαλύτερης απήχησης του διαδικτύου, τα έσοδα από τις διαφημίσεις μειώνονται λόγω της διεθνούς ύφεσης.
Ενώ η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια αποτελεί βασικό πρόβλημα των ημερών μας, μια έμμεση επίπτωση από την έκρηξη του διαδικτύου είναι η δραματική αύξηση του χρέους έναντι του διοξειδίου του άνθρακα.
Μολονότι μέχρι πρότινος ο κλάδος του διαδικτύου επιβάρυνε ελάχιστα τις παγκόσμιες εκπομπές, σήμερα έχει ξεπεράσει κλάδους γνωστούς για τις σοβαρή επιβάρυνση του περιβάλλοντος, όπως οι αερομεταφορές.
Η Google ήταν μεταξύ των πρώτων διαδικτυακών εταιρειών που έλαβαν μέτρα για τον περιορισμό του ενεργειακού αποτυπώματος, προχωρώντας στην ανάπτυξη των δικών της κέντρων δεδομένων. Παρότι, όμως, οι δαπάνες της σε έργα υποδομής ξεπέρασαν τα 2,3 δισ. δολάρια το περασμένο έτος, αμφίβολο παραμένει εάν θα κερδίσει αυτή τη μάχη.