Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 05 Μαΐου 2009 08:38

UBS: Zημίες 1,75 δισ. δολ. το α' τρίμηνο

Ζημίες 1,75 δισ. δολαρίων εμφάνισε το πρώτο τρίμηνο η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας, βάσει ενεργητικού, UBS, μετά την απομείωση της αξίας περιουσιακών της στοιχείων. Οι μετοχές της UBS έχουν σημειώσει φέτος άνοδο 5,9%.

Ζημίες εμφάνισε το πρώτο τρίμηνο η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας, βάσει ενεργητικού, UBS, μετά την απομείωση της αξίας περιουσιακών της στοιχείων.

Οι καθαρές ζημίες της ανήλθαν σε 1,98 δισ. ελβετικά φράγκα (1,75 δισ. δολ.) έναντι αναθεωρημένου ελλείμματος 11,6 δισ. ελβετικών φράγκων την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της τράπεζας που εδρεύει στη Ζυρίχη. Στις 15 Απριλίου, η διοίκησή της εκτιμούσε ότι οι ζημίες θα ανέρχονταν σε περίπου 2 δισ. ελβετικά φράγκα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της UBS, Οσβαλντ Γκρούεμπελ, από την ανάληψη των καθηκόντων του τον Φεβρουάριο, ανακοίνωσε τη μείωση 7.500 θέσεων εργασίας, αντικατέστησε δύο μέλη του διοικητικού συμβουλίου και πούλησε το σκέλος της UBS στη Βραζιλία. Ο ίδιος είπε στους μετόχους κατά την ετήσια τακτική γενική συνέλευση ότι η κερδοφορία είναι ο κύριος στόχος της τράπεζας, καθώς προσπαθεί να ανακτήσει την εμπιστοσύνη πελατών και επενδυτών.

Οι μετοχές της UBS έχουν σημειώσει φέτος άνοδο 5,9% κατά τη διαπραγμάτευσή τους στην Ελβετία, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή της αξία να ανέρχεται στα 46,2 δισ. ελβετικά φράγκα. Οι μετοχές της Credit Suisse Group, που επίσης εδρεύει στη Ζυρίχη, αναρριχήθηκαν 57%, υπερβαίνοντας την UBS, ως η μεγαλύτερη ελβετική τράπεζα από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας.

Ο τελευταίος γύρος απολύσεων στην UBS, ο πέμπτος κατά σειρά από την έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης και ο μεγαλύτερος από το 1998, θα βοηθήσει στην εξοικονόμηση 4 δισ. ελβετικών φράγκων έως τα τέλη του επόμενου έτους. Ο Γκρούεμπελ μελετά τις δραστηριότητες της UBS και ενδέχεται να εξέλθει κάποιων δραστηριοτήτων και περιοχών «υψηλού κινδύνου».