Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 05 Μαΐου 2009 13:22

H ύφεση στην Ε.Ε. πρώτο θέμα στο Ecofin

Η ύφεση στην οποία έχει μπει η ευρωπαϊκή οικονομία, θα είναι το πρώτο θέμα και κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομίας, στις Βρυξέλλες, όπου την Ελλάδα εκπροσωπεί ο κ. Γιάννης Παπαθανασίου.

Η ύφεση στην οποία έχει μπει η ευρωπαϊκή οικονομία, θα είναι το πρώτο θέμα και κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομίας, στις Βρυξέλλες, όπου την Ελλάδα εκπροσωπεί ο κ. Γιάννης Παπαθανασίου.

Στο πλαίσιο της συνόδου, αναμένεται να υιοθετηθεί η «Εκθεση του 2009 για τη δημογραφική γήρανση», που ετοίμασαν από κοινού η Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής (EPC) και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατόπιν εντολής του Συμβουλίου ECOFIN του Φεβρουαρίου 2006.

Ο αντίκτυπος

Η έκθεση για τη γήρανση παρουσιάζει τον προβλεπόμενο αντίκτυπο της γήρανσης του πληθυσμού από το 2008 ως το 2060 στις δαπάνες για συντάξεις, υγειονομική περίθαλψη, μακροχρόνια περίθαλψη, επιδόματα ανεργίας και εκπαίδευση.

Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται το Συμβούλιο να επισημάνει τη σημασία της ποιότητας των δημόσιων οικονομικών, στο πλαίσιο της αναθεωρημένης Στρατηγικής της Λισαβόνας για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση, και να καλέσει την EPC και την Ε.Ε. να συνεχίσουν τις εργασίες για τη βελτίωση της μέτρησης της ποιότητας των δημόσιων οικονομικών.

Στην κατεύθυνση της βελτίωσης της εποπτείας του χρηματοοικονομικού τομέα, θα γίνει ενημέρωση για την πορεία υιοθέτησης του Κανονισμού για τους Οργανισμούς Αξιολόγησης Πιστοληπτικής Ικανότητας. Στόχος της Επιτροπής είναι ο νέος Κανονισμός να θέσει σε νέες βάσεις τη δραστηριότητα των Οργανισμών Αξιολόγησης, οι οποίοι, με τις απόψεις που δημοσιεύουν, επηρεάζουν την αξιοπιστία κυβερνήσεων, οργανισμών και σύνθετων χρηματοπιστωτικών προϊόντων.

Επίσης, θα συζητηθεί η πρόταση τροποποίησης του κανονισμού Ε.Κ. 322/2002, που πρόκειται να τεθεί προς έγκριση στο Συμβούλιο ECOFIN, προβλέπει το διπλασιασμό του ανώτατου ορίου στήριξης των χωρών που αντιμετωπίζουν δυσχέρειες στο ισοζύγιο πληρωμών τους στα 50 δισ. ευρώ, καθώς και τη δυνατότητα ελέγχου της συνετής χρήσης της οικονομικής βοήθειας, που χορηγείται μέσω του μηχανισμού. Ο μηχανισμός αυτός ισχύει για τα κράτη - μέλη που δεν μετέχουν στην Ευρωζώνη.

Φορολογικά

Ωστόσο, ούτε και σε αυτό το ECOFIN δεν θα απουσιάζει ένα φορολογικό πακέτο με πρώτο θέμα την Πρόταση Οδηγίας για την τροποποίηση των οδηγιών 92/79/ΕΟΚ, 92/80/ΕΟΚ και 95/59/ΕΚ, αναφορικά με τη δομή και τους συντελεστές του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) που επιβάλλεται στα βιομηχανοποιημένα καπνά και θα επιδιωχθεί η πολιτική συμφωνία επί του θέματος στη βάση συμβιβαστικής πρότασης από την Προεδρία.

Ενα ακόμη θέμα φορολογικού χαρακτήρα θα είναι η πρόταση της Επιτροπής για ορθή διακυβέρνηση σε φορολογικά θέματα, στην οποία γίνεται αναφορά σε δράσεις που πρέπει να αναλάβουν τα κράτη - μέλη, προκειμένου να προωθήσουν τις αρχές της ορθής διακυβέρνησης, τόσο στο εσωτερικό των ίδιων των κρατών - μελών όσο και στις διεθνείς σχέσεις.

Τέλος, θα παρουσιαστεί, επίσης, το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2010, που ανέρχεται σε 139 δισ. ευρώ, και έχει στόχο την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας. Το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων (45%) θα πάει σε μέτρα για την ανάπτυξη και την απασχόληση, για την οποία προβλέπεται αύξηση κατά 3,2% έναντι του 2009.