Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 06 Μαΐου 2009 12:42

Κίνα: «¶φθονη» ρευστότητα στην αγορά υπόσχεται η κεντρική τράπεζα

Την παροχή «άφθονης» ρευστότητας, προκειμένου να στηριχθεί σε γερά θεμέλια η ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας, υποσχέθηκε η κεντρική τράπεζα της χώρας. Στην τριμηνιαία έκθεσή της, τονίζει ότι σκοπεύει να διατηρήσει «μια σχετικά χαλαρή νομισματική πολιτική».

Την παροχή «άφθονης» ρευστότητας, προκειμένου να στηριχθεί σε γερά θεμέλια η ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας, υποσχέθηκε η κεντρική τράπεζα της χώρας.

«Έχουν συντελεσθεί θετικές αλλαγές στην οικονομία και η κατάσταση είναι καλύτερη απ’ ό,τι αναμενόταν», αναφέρει η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας στην τριμηνιαία έκθεση νομισματικής πολιτικής, την οποία έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, τα θεμέλια για μια ανάκαμψη «δεν είναι ακόμη γερά».

Η αύξηση του δανεισμού και των επενδύσεων καθώς και η επέκταση της μεταποιητικής δραστηριότητας τον Απρίλιο προστέθηκαν στις ενδείξεις ότι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη αρχίζει να ανακάμπτει.

Σημειώνεται ότι η κινεζική οικονομία έχει δεχθεί σοβαρό πλήγμα από την «έκρηξη» της ανεργίας, την κατάρρευση των εξαγωγών και την αδυναμία στην αγορά ακινήτων.

Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της χώρας, ο δανεισμός είναι υπερβολικά συγκεντρωμένος σε κρατικά πρότζεκτ, οι πιστώσεις προς τις μικρές επιχειρήσεις είναι σε χαμηλά επίπεδα και η ποιότητα στην ανάπτυξη των δανείων θα πρέπει να βελτιωθεί.

«Η ανάπτυξη των πιστώσεων θα πρέπει να αυξηθεί, αν επιδεινωθεί η παγκόσμια οικονομία», τονίζει, μεταξύ άλλων, στην έκθεσή της. Αναφέρει, επίσης, ότι θα διατηρήσει «μια σχετικά χαλαρή νομισματική πολιτική».