Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 07 Μαΐου 2009 09:21

Societe Generale: Ζημίες 278 εκατ. € το πρώτο τρίμηνο

Αναπάντεχες ζημίες ύψους 278 εκατ. ευρώ εμφάνισε η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Γαλλίας, Societe Generale, το πρώτο τρίμηνο, εξαιτίας διαγραφών ενεργητικού και υψηλότερων επισφαλειών για ριψοκίνδυνα δάνεια. Οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη 332 εκατ. ευρώ.

Αναπάντεχες ζημίες εμφάνισε η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Γαλλίας, Societe Generale, το πρώτο τρίμηνο, εξαιτίας διαγραφών που συνδέονται με αμερικανικές εταιρείες ασφάλισης ομολόγων και υψηλότερων επισφαλειών για ριψοκίνδυνα δάνεια.

Ειδικότερα, η τράπεζα εμφάνισε καθαρές ζημίες 278 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 332 εκατ. ευρώ που ανέμεναν κατά μέσο όρο οι αναλυτές. Ένα χρόνο νωρίτερα είχε εμφανίσει κέρδη 1,1 δισ. ευρώ.

Η SocGen, η οποία ανακοίνωσε χθες πως στη θέση του προέδρου τοποθετείται ο διευθύνων σύμβουλός της Φρεντερίκ Ουντεά, προχώρησε σε διαγραφές και διπλασίασε τις επισφάλειες για δάνεια, μεσούσης της χειρότερης χρηματοοικονομικής κρίσης από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αντιθέτως, η ανταγωνίστριά της, BNP Paribas, ανακοίνωσε την Τετάρτη κέρδη που ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών, ως αποτέλεσμα της ανάκαμψης στη μονάδα επενδυτικής τραπεζικής.

«Οι ισχυρές αναταραχές παραμένουν στις χρηματοοικονομικές αγορές», αναφέρει η SocGen σε σημερινή ανακοίνωσή της, εκτιμώντας πως τα κρατικά μέτρα για την ενίσχυση της οικονομίας θα βοηθήσουν την εταιρεία εντός του 2009.

Στη μονάδα επενδυτικής τραπεζικής, η γαλλική τράπεζα εμφάνισε ζημίες 414 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 141 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2008.

Επίσης, η εταιρεία ανακοίνωσε σήμερα πως συμφώνησε να πουλήσει προνομιούχες μετοχές στην κυβέρνηση, προκειμένου να αντλήσει ποσό ύψους 1,7 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του δεύτερου γύρου κρατικών οικονομικών ενισχύσεων.