Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 07 Μαΐου 2009 15:59

ΕΚΤ: Σειρά μη συμβατικών μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης

Τα λεγόμενα μη συμβατικά μέτρα της ΕΚΤ για την αντιμετώπιση της κρίσης παρουσίασε ο διοικητής της τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ. Ειδικότερα, η ΕΚΤ θα επεκτείνει τις επιχειρήσεις αναχρηματοδότησης σε 12 μήνες, θα προχωρήσει σε αγορά καλυμμένων ομολόγων και θα ορίσει αντισυμβαλλόμενό της την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Τα λεγόμενα μη συμβατικά μέτρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για την αντιμετώπιση της κρίσης παρουσίασε σήμερα ο διοικητής της τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ, σε συνέντευξη Τύπου στη Φρανκφούρτη.

Ειδικότερα, η ΕΚΤ θα επεκτείνει τη διάρκεια των επιχειρήσεων αναχρηματοδότησης σε 12 μήνες, θα προχωρήσει σε αγορά καλυμμένων ομολόγων σε ευρώ, ύψους 60 δισ. ευρώ, και θα ορίσει ως αντισυμβαλλόμενο μέρος την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB).

Σύμφωνα με τον Τρισέ, υπάρχουν κάποιες μικρές ενδείξεις σταθεροποίησης της οικονομίας, ωστόσο η ανάκαμψη θα έρθει το 2010. Όσον αφορά στον πληθωρισμό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, θα παραμείνει κάτω από το 2% το 2010.

«Σωστό» χαρακτήρισε ο διοικητής της τράπεζας το σημερινό επίπεδο των επιτοκίων, σηματοδοτώντας το τέλος του τρέχοντος κύκλου μειώσεων.