Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 07 Μαΐου 2009 21:49

Βουλή: Τροπολογία για τα βιοκαύσιμα στις μεταφορές

Τροπολογία για την απλοποίηση των διαδικασιών και την ομαλή λειτουργία της αγοράς βιοκαυσίμων κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης «Εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών όσον αφορά την πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες και την παροχή αυτών και άλλες διατάξεις».

Τροπολογία για την απλοποίηση των διαδικασιών και την ομαλή λειτουργία της αγοράς βιοκαυσίμων κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης «Εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών όσον αφορά την πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες και την παροχή αυτών και άλλες διατάξεις».

Συγκεκριμένα, τροποποιούνται - συμπληρώνονται διατάξεις του ν. 3054/2002, όπως ισχύει, σχετικά με την εισαγωγή των βιοκαυσίμων και άλλων ανανεώσιμων καυσίμων στην ελληνική αγορά.

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, προβλέπονται τα ακόλουθα:

1. Ο καθορισμός της προς κατανομή ετήσιας ποσότητας αυτούσιου βιοντίζελ για κάθε επόμενο έτος διενεργείται με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και για τον υπολογισμό της λαμβάνονται υπόψη συγκεκριμένα στοιχεία. Με την ίδια απόφαση πραγματοποιείται περαιτέρω η σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή στην κατανομή, καθορίζονται τα δικαιολογητικά που συνοδεύουν τις αιτήσεις συμμετοχής, συγκροτείται η επιτροπή αξιολόγησης και ελέγχου και ρυθμίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια.

Ειδικά, για την κατανομή του έτους 2009, η προαναφερόμενη απόφαση εκδίδεται εντός δεκαπέντε (15) εργάσιμων ημερών από τη δημοσίευση του νόμου, στον οποίο προστίθενται οι προτεινόμενες ρυθμίσεις.

2. Ορίζονται: i) οι προϋποθέσεις συμμετοχής των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων στην κατανομή της ετήσιας ποσότητας αυτούσιου βιοντίζελ, ii) τα κριτήρια κατανομής της εν λόγω ποσότητας μεταξύ των δικαιούχων, iii) ο φορέας και ο τρόπος αξιολόγησης των κριτηρίων αυτών κ.λπ.

3. α) Η έγκριση της κατανομής της ετήσιας ποσότητας αυτούσιου βιοντίζελ για κάθε επόμενο έτος, καθώς και το μηνιαίο δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα, ανά δικαιούχο γίνονται με κ.υ.α. Με την ίδια κ.υ.α. καθορίζονται ειδικότερα θέματα, ιδίως οι εγγυήσεις και τα πρόσθετα δικαιολογητικά συμμετοχής που οφείλουν να προσκομίζουν οι δικαιούχοι, καθώς και οι σχετικές προθεσμίες για την υποβολή τους.

β) Οι δικαιούχοι της κατανομής αναλαμβάνουν την υποχρέωση να διαθέτουν εντός της ελληνικής επικράτειας, από την 1η Ιουλίου κάθε έτους και μέχρι την 30η Ιουνίου του επόμενου, τις κατανεμόμενες σ' αυτούς συνολικές ετήσιες ποσότητες αυτούσιου βιοντίζελ.

γ) Ανακατανέμονται, συμπληρωματικά και αναλογικά, μεταξύ των υπολοίπων δικαιούχων κατανομής και υπό τις οριζόμενες προϋποθέσεις, οι ποσότητες αυτούσιου βιοντίζελ που ενδεχομένως προκύπτουν.

δ) Παρέχεται η δυνατότητα κατανομής, με κ.υ.α., επιπλέον ποσοτήτων αυτούσιου βιοντίζελ, αναλογικά στους δικαιούχους, εφόσον κατά τη διάρκεια του έτους αυξηθεί το μέγιστο όριο ανάμειξης, που προβλέπουν οι σχετικές προδιαγραφές για το πετρέλαιο κίνησης.

4. α) Οι ποσότητες αυτούσιου βιοντίζελ, οι οποίες προσφέρονται από τους δικαιούχους της κατανομής και προορίζονται για ανάμειξη με πετρέλαιο κίνησης, παραλαμβάνονται υποχρεωτικά, αναμειγνύονται και διατίθενται στην ελληνική επικράτεια από: α) κατόχους άδειας διύλισης, β) κατόχους άδειας εμπορίας κατηγορίας Α', που πραγματοποιούν εισαγωγές πετρελαίου κίνησης.

β) Παρέχεται η δυνατότητα συγκρότησης, με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, μικτών κλιμακίων για τη διενέργεια ελέγχων των δικαιούχων και υπόχρεων κατανομής αυτούσιου βιοντίζελ.

5. Στους δικαιούχους και στους υπόχρεους της κατανομής ποσοτήτων αυτούσιου βιοντίζελ, οι οποίοι δεν τηρούν τους οριζόμενους όρους και προϋποθέσεις, επιβάλλονται οι προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις, που προβλέπουν μεταξύ άλλων και την επιβολή προστίμου από πέντε χιλιάδες (5.000) έως ένα εκατομμύριο πεντακόσιες χιλιάδες (1.500.000) ευρώ. Στους δικαιούχους δε, δύναται να επιβληθούν, με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, πρόσθετες κυρώσεις ανάλογα με τη σοβαρότητα της παράβασης και την υποτροπή τους.

6. Με κ.υ.α.: i) Ρυθμίζονται θέματα παραγωγής και διάθεσης στην ελληνική επικράτεια βιοκαυσίμων και άλλων ανανεώσιμων καυσίμων, πλην του βιοντίζελ και της βιοαιθανόλης.

ii) Θεσπίζεται πλαίσιο για την περαιτέρω προώθηση των βιοκαυσίμων. Με τη σχετική κ.υ.α. ορίζονται τα προϊόντα (αυτούσια ή σε μείγματα), το ποσοστό ανάμειξης, η διαδικασία και τα κίνητρα για την παραγωγή, τη διάθεση και την κατανάλωση τους, και ρυθμίζεται κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

iii) Καθορίζεται ελάχιστο υποχρεωτικό ποσοστό ανάμειξης αυτούσιων βιοκαυσίμων και άλλων ανανεώσιμων καυσίμων, με τα αντίστοιχα συμβατά προϊόντα διύλισης του αργού πετρελαίου, υπό την οριζόμενη προϋπόθεση.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ