Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 08 Μαΐου 2009 11:03

Ζημιογόνο το α' τρίμηνο για την RBS

Καθαρές ζημίες ύψους 857 εκατ. στερλινών εμφάνισε η Royal Bank of Scotland το πρώτο τρίμηνο, ως αποτέλεσμα της «έκρηξης» των κακών δανείων και των επισφαλειών, που έφτασαν τα 4,9 δισ. στερλίνες (7,4 δισ. δολάρια).

Ένα χρόνο νωρίτερα η μεγαλύτερη βρετανική τράπεζα που ελέγχεται από το κράτος είχε εμφανίσει κέρδη 245 εκατ. στερλινών.

Η RBS έχει περικόψει μέχρι στιγμής περισσότερες από 11.700 θέσεις εργασίας, έχει απομακρύνει διευθυντικά στελέχη της και έχει πουλήσει στοιχεία ενεργητικού, προκειμένου να αποκαταστήσει την κερδοφορία της.

Η τράπεζα έχει περάσει στον έλεγχο της βρετανικής κυβέρνησης, μετά τις ζημίες που εμφάνισε την περασμένη χρονιά – τις υψηλότερες στην εταιρική ιστορία της χώρας.

Τα έσοδά της αυξήθηκαν το πρώτο τρίμηνο κατά 26% στα 9,7 δισ. στερλίνες, ενισχυμένα από την «ισχυρή» ανάπτυξη στις μονάδες παγκόσμιας τραπεζικής και χρηματιστηριακών αγορών της RBS. Ο όγκος των αποταμιεύσεων στη Βρετανία αυξήθηκε κατά 15% στα 9,2 εκατ. στερλίνες.

Η τράπεζα, το 70% της οποίας ανήκει στο κράτος, έχει δει τη μετοχή της να ενισχύεται κατά 73% στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών μηνών.