Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 19 Μαΐου 2009 16:12

Στα 7,2 δισ.€ το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλ. Μπαλτατζής»

Θα ξεπεράσει τα 7 δισ. ευρώ το ύψος του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» (από 5,8 δισ.€ που ήταν αρχικά), όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σωτήρης Χατζηγάκης, κατά τη σύσκεψη που είχε με αντιπροσωπεία της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος (ΕΝΑΕ). Το πρόγραμμα θα επικεντρωθεί στα μεγάλα εγγειοβελτιωτικά έργα.

Θα ξεπεράσει τα 7 δισ. ευρώ το ύψος του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» (από 5,8 δισ.€ που ήταν αρχικά), όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σωτήρης Χατζηγάκης, κατά τη σύσκεψη που είχε με αντιπροσωπεία της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος (ΕΝΑΕ).

Κατά τη σύσκεψη τέθηκαν τα προβλήματα της ελληνικής γεωργίας και ευρύτερα ανάπτυξης της Περιφέρειας, τα οποία αφορούν σε ελλείψεις και ανάγκες υποδομών, στα προγράμματα LEADER και νέων αγροτών, συνεργασίας των τοπικών υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ με τις νομαρχίες και τις περιφέρειες, στο νέο ρόλο και αρμοδιότητες του ΕΦΕΤ, στα προγράμματα νιτρορύπανσης, ΟΠΑΑΧ, Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, προστασίας του περιβάλλοντος κλπ.

Στη σύσκεψη συμφωνήθηκε ότι οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, σε συνεργασία με άλλους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα υποβάλουν στον κ. Χατζηγάκη συγκεκριμένες προτάσεις και λύσεις για πολλά από τα θέματα που συζητήθηκαν.

«Για πρώτη φορά ανακοινώνεται ότι το έργο "Μπαλτατζής" για το οποίο συζητήσαμε διεξοδικώς, θα είναι άνω των 7 δισ.€ για την προσεχή πενταετία και κυρίως θα επικεντρωθεί στα μεγάλα εγγειοβελτιωτικά έργα», τόνισε στις δηλώσεις του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και πρόσθεσε.

«Η κυβέρνηση στοχεύει στην ποιότητα των αγροτικών προϊόντων, στο περιβάλλον, στην τόνωση της υπαίθρου, αλλά και στην ευρύτερη αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, θα προσπαθήσει ώστε κάθε Περιφέρεια να έχει ένα εγγειοβελτιωτικό έργο, έτσι ώστε να ικανοποιηθούν και να πραγματοποιηθούν οι στόχοι και να ικανοποιηθεί η βασική της πολιτική που είναι νερό σε όλη την Ελλάδα».

«Με βάση αυτά τα δεδομένα -συνέχισε ο κ. Χατζηγάκης- συζητήσαμε και τα επιμέρους θέματα και τις δράσεις του προγράμματος "Αλέξανδρος Μπαλτατζής" και έξω από αυτό συζητήσαμε ορισμένες αρμοδιότητες οι οποίες πολλές φορές συγχέονται μεταξύ υπουργείου, Περιφέρειας και Νομαρχίας και συζητήσαμε σε πνεύμα κατανόησης έτσι ώστε να υπάρξουν ορισμένες κινήσεις, διαρθρωτικές ή διευκρινιστικές, ώστε ο καθένας να έχει τις αρμοδιότητές του».

Την ικανοποίηση του από τη συνεργασία με τον υπουργό εξέφρασε ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ και νομάρχης Μεσσηνίας Δημήτρης Δράκος. «Θέσαμε -είπε- στον υπουργό ζητήματα τα οποία σχετίζονται με τη συνεργασία των υπηρεσιών των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων και των κεντρικών υπηρεσιών και των δομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βρήκαμε συμπαράσταση σε αυτά τα οποία θέσαμε και για την διαχείριση των προγραμμάτων ΟΠΑΑΧ και LEADER αλλά ακόμα και για ζητήματα που σχετίζονται με την προώθηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων που αφορούν τους ίδιους τους πολίτες μας, τους ίδιους τους αγρότες μας».