Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 21 Μαΐου 2009 11:28

Ευρωζώνη: Βελτίωση μεταποίησης, υπηρεσιών το Μάιο

Συρρίκνωση μικρότερη του αναμενόμενου εμφάνισαν οι τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών στην Ευρωζώνη το Μάιο. Ειδικότερα, ο δείκτης PMI για τις υπηρεσίες αυξήθηκε στις 44,7 μονάδες, ενώ ο δείκτης για τη μεταποίηση ανήλθε στις 40,5 μονάδες.

Συρρίκνωση μικρότερη του αναμενόμενου εμφάνισαν οι τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών στην Ευρωζώνη το Μάιο, καθώς μετριάστηκε ο ρυθμός μείωσης των νέων παραγγελιών.

Ειδικότερα, ο δείκτης PMI του Markit για τις υπηρεσίες αυξήθηκε στις 44,7 μονάδες από 43,8 μονάδες που ήταν τον Απρίλιο, ξεπερνώντας τις 44,5 μονάδες που ανέμεναν κατά μέσο όρο οι αναλυτές.

Πρόκειται για την τρίτο κατά σειρά μήνα που ενισχύεται ο δείκτης. Πλέον, βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Οκτώβριο.

Παρόλα αυτά, η δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από τις 50, 0 μονάδες, που διαχωρίζουν την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Σημειώνεται ότι ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στον κλάδο αυξήθηκε σε υψηλά 13 μηνών.

Ο δείκτης PMI για τον τομέα της μεταποίησης ανήλθε σε υψηλά επτά μηνών, και συγκεκριμένα στις 40,5 μονάδες από τις 36,8 μονάδες του Απριλίου. Οι αναλυτές ανέμεναν άνοδό του στις 38,4 μονάδες.

Ο σύνθετος δείκτης αυξήθηκε, έτσι, στο υψηλό οκταμήνου των 43,9 μονάδων. Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν αύξησή του στις 42,3 μονάδες από τις 41,1 μονάδες του Απριλίου.