Οικονομία & Αγορές
Σάββατο, 23 Μαΐου 2009 00:01

Επιστροφή σε άνοδο

Σε θετικό έδαφος επανήλθαν οι μετοχές με «οδηγό» τους κλάδους ενέργειας και πρώτων υλών, που ευνοούνται το τελευταίο διάστημα από τη διατήρηση των τιμών πετρελαίου και των μετάλλων σε υψηλά επίπεδα.

Σε θετικό έδαφος επανήλθαν οι μετοχές με «οδηγό» τους κλάδους ενέργειας και πρώτων υλών, που ευνοούνται το τελευταίο διάστημα από τη διατήρηση των τιμών πετρελαίου και των μετάλλων σε υψηλά επίπεδα. Στη Νέα Υόρκη θετικά λειτούργησαν επίσης τα καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα μεγάλων εταιρειών, αλλά και η υποχώρηση του δολαρίου, που ενίσχυσε τις ελπίδες για τόνωση της κερδοφορίας των επενδυτών.

Μεταξύ των πρωταγωνιστών της χθεσινής συνεδρίασης ήταν η εταιρεία Sears Holding, η οποία εξέπληξε ευχάριστα τις αγορές. Στον αντίποδα, πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές των τραπεζών εν μέσω ανησυχιών ότι μετά την προειδοποίηση της Standard & Poor's για υποβάθμιση της Βρετανίας, θα μπορούσε να ακολουθήσει αντίστοιχη κίνηση για την αξιολόγηση του αξιόχρεου των ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο αυτό οι δείκτες Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq διατηρούσαν σταθερά το θετικό πρόσημο, παρουσιάζοντας ωστόσο περιορισμένα κέρδη της τάξης του 0,5%.

Σε θετικό έδαφος, αλλά με μικρά κέρδη, τερμάτισαν και οι δείκτες των μεγάλων αγορών της Ευρώπης. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst, ωστόσο, σημείωσε οριακή πτώση 0,18% στις 856 μονάδες. Στο Χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei υποχώρησε 0,4% με τις Canon, Sony, Toyota και άλλες εταιρείες με σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα να δέχονται πιέσεις από την ενίσχυση του γιεν.