Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 26 Μαΐου 2009 00:01

Οριακές μεταβολές

Ο χαμηλός όγκος συναλλαγών και οι οριακές μεταβολές των δεικτών χαρακτήρισαν την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας στις κεφαλαιαγορές της Ευρώπης.

Ο χαμηλός όγκος συναλλαγών και οι οριακές μεταβολές των δεικτών χαρακτήρισαν την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας στις κεφαλαιαγορές της Ευρώπης. Το υποτονικό κλίμα οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι τα χρηματιστήρια του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης έμειναν χθες κλειστά λόγω αργίας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst είχε κέρδη 0,2%, στις 857,71 μονάδες. Στο Παρίσι ο CAC 40 είχε άνοδο 0,25%, ενώ ο γερμανικός Xetra Dax τερμάτισε με οριακές απώλειες (-0,01%), στις 4.918,45 μονάδες. Στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι φαρμακοβιομηχανίες.

Η μετοχή της Sanofi Aventis ενισχύθηκε 1,6%, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε παραγγελία ύψους 190 εκατ. δολ. από την αμερικανική κυβέρνηση για την παραγωγή νέου αντιγριπικού εμβολίου. Αντίστοιχη άνοδο σημείωσε και η μετοχή της Roche.

Θετικό ήταν το κλίμα στις αγορές της Ασίας. Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο Nikkei ενισχύθηκε 1,3% με τις χαλυβουργίες και τις φαρμακοβιομηχανίες να ηγούνται της ανόδου, ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng είχε κέρδη 0,4% με το ενδιαφέρον των επενδυτών να εστιάζεται στις κατασκευαστικές.

Στις αγορές συναλλάγματος η είδηση της νέας πυρηνικής δοκιμής από τη Βόρεια Κορέα έθεσε σε κλοιό πιέσεων το γιεν. Στις αγορές πετρελαίου οι τιμές του αμερικανικού αργού υποχώρησαν ελαφρά, παραμένοντας ωστόσο πάνω από τα 60 δολ. το βαρέλι.