Τρεις νέες δράσεις για την ενίσχυση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στη Βόρεια Ελλάδα εξήγγειλε ο ειδικός γραμματέας Ψηφιακού Σχεδιασμού του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, Βασίλης Ασημακόπουλος, από το βήμα εκδήλωσης του ΣΕΠΒΕ.
Τρεις νέες δράσεις για την ενίσχυση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στη Βόρεια Ελλάδα εξήγγειλε ο ειδικός γραμματέας Ψηφιακού Σχεδιασμού του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, Βασίλης Ασημακόπουλος, από το βήμα εκδήλωσης, που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΠΒΕ).
«Έχουμε κάνει τη διαβούλευση και βρισκόμαστε στη διαδικασία του λεπτομερέστερου σχεδιασμού τους», γνωστοποίησε ο κ. Ασημακόπουλος.
Όπως διευκρίνισε, η πρώτη δράση αφορά την πρόσκληση που άνοιξε την προηγούμενη Πέμπτη, μέσω του προγράμματος Ψηφιακής Σύγκλιση (στόχος 1.3), και η οποία αφορά σε συλλογικούς φορείς του κλάδου (ΣΕΠΕΕ, ΣΕΠΒΕ κ.α.). Στη δράση αυτή ο ΣΕΠΒΕ έχει τη δυνατότητα να εντάξει το επιχειρησιακό του πρόγραμμα (δράσεις εξωστρέφειας, διάχυσης ΤΠΕ, αριστείας).
Η δεύτερη δράση αφορά στη μετεξέλιξη του προγράμματος Εγνατία Πληροφορική στο πρόγραμμα Ψηφιακή Εγνατία. «Φεύγουμε από την Εγνατία Πληροφορική όπως την είχαμε μάθει και πάμε κατά μήκος του άξονα της Εγνατίας και επιδοτούμε όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις κατά μήκος της Εγνατίας -με δεδομένο ότι είναι και ευρυζωνική λεωφόρος- ενισχύοντας μία νέα, δυναμική, εκσυγχρονισμένη επιχειρηματικότητα βλέποντας προς δυσμάς και προς ανατολάς», σημείωσε ο κ. Ασημακόπουλος.
Η τρίτη δράση, υπό τον τίτλο «Ψηφιακή Τεχνόπολη», αφορά την ενίσχυση της Τεχνόπολης και συγκεκριμένα στην επιδότηση -μικρών κυρίως- επιχειρήσεων πληροφορικής που μπαίνουν στο τεχνολογικό πάρκο, ώστε να αναπτύξουν εξειδικευμένα και καινοτόμα προϊόντα λογισμικού κ.α.
Τις προτάσεις του ΣΕΠΒΕ για την αξιοποίηση κονδυλίων από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ 2007-2013) έθεσε νωρίτερα υπόψη του ειδικού γραμματέα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τάσος Τζήκας. Μεταξύ άλλων αφορούν στην υλοποίηση του προγράμματος Ψηφιακή Εγνατία, στην Εγνατία της Αριστείας- ένα πρόγραμμα ενίσχυσης καινοτόμων επιχειρηματικών σχεδίων στον κλάδο ΤΠΕ, πρόγραμμα για την υποστήριξη απομακρυσμένων περιοχών στην χρήση ΤΠΕ, δράσεις ανάπτυξης εξωστρέφειας, βράβευση καινοτόμων έργων κ.α.
Αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις- μέλη του Συνδέσμου εξαιτίας του δυσμενούς οικονομικού κλίματος, ο κ. Τζήκας είπε ότι για να μπορέσουν να επιβιώσουν θα πρέπει πρωτίστως «να νοικοκυρέψουν οι ίδιες τα οικονομικά τους», οι τράπεζες να μην καθυστερούν αδικαιολόγητα την αποπληρωμή ολοκληρωμένων επενδυτικών προτάσεων, και το Δημόσιο να μην καθυστερεί την αποπληρωμή οφειλών του προς επιχειρήσεις του κλάδου για έργα που ανέλαβαν και έχουν ολοκληρώσει.
Ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας επισήμανε ότι στην Περιφέρεια υπάρχουν οι δομές (επιστημονικό και ερευνητικό ανθρώπινο δυναμικό, καινοτόμες επιχειρήσεις κ.λπ.) και αυτό που απαιτείται είναι συνέργιες μεταξύ των δομών.
Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χριστόδουλος Αντωνιάδης, σημείωσε ότι η Πληροφορική δεν αποτελεί πολυτέλεια αλλά ουσιαστικό βήμα για τη μείωση των λειτουργικών εξόδων μίας επιχείρησης. Για την οικονομική κρίση ανέφερε ότι ήταν ο περιορισμός της κίνησης κεφαλαίου προερχόμενου από το εξωτερικό που δημιούργησε έλλειμμα ρευστότητας στον ελληνικό τραπεζικό τομέα, πρόβλημα που σήμερα έχει επιλυθεί: «Το θέμα ρευστότητα το έχουμε αφήσει πίσω μας δεν υπάρχει», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μαγκριώτης, ο οποίος υποστήριξε ότι στη Θεσσαλονίκη «δεν έγινε ούτε ένα βήμα 5 χρόνια για την Ανάπτυξη της Ζώνης Καινοτομίας, χάθηκαν 35 εκατ. ευρώ από το Γ ΚΠΣ, τα οποία εάν επενδύονταν, είναι βέβαιο πως θα ενεργοποιούσαν και σημαντικές Ιδιωτικές Επενδύσεις».
ΑΠΕ-ΜΠΕ