Αισιόδοξος όσον αφορά στην ανάκαμψη των κεφαλαιαγορών εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Χ.Α. και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΧΑΕ, κ. Σπύρος Καπράλος, μιλώντας σήμερα στο συνέδριο του Economist. «Η πορεία για την ανάκαμψη της οικονομίας και των αγορών, φαίνεται ότι είναι μονόδρομος», τόνισε.
Αισιόδοξος όσον αφορά στην ανάκαμψη των κεφαλαιαγορών εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΧΑΕ, κ. Σπύρος Καπράλος, μιλώντας σήμερα στο συνέδριο του Economist.
Όπως επεσήμανε, αν και τα διεθνή χρηματιστήρια έχασαν μέσα σε 15 μήνες πάνω από τα 2/3 της αξίας τους, τους τελευταίους δύο μήνες φαίνεται ότι αρκετά πράγματα έχουν αλλάξει στις κεφαλαιαγορές παγκοσμίως, με πρώτο και κυριότερο την ψυχολογία των επενδυτών και τη διάθεση ανάληψης κινδύνου σε μετοχές.
Ενδεικτικά ανέφερε ότι ο αμερικανικός δείκτης CDX, που μετράει το κόστος εξασφάλισης έναντι χρεοκοπίας σε 125 επιχειρήσεις στις ΗΠΑ και στον Καναδά, έχει υποχωρήσει στα επίπεδα που βρισκόταν πριν από την κατάρρευση της Lehman Brothers τον Σεπτέμβριο του 2008.
Την ίδια στιγμή, τα credit spreads των κρατικών ομολόγων ευρωπαϊκών κρατών έναντι του Γερμανικού bund συρρικνώθηκαν σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες. Σύμφωνα με τον κ. Καπράλο, αν και το κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις παραμένει ακριβό - συγκρινόμενο με τον ιστορικό μέσο όρο - οι συνθήκες στην αγορά έχουν βελτιωθεί ωθώντας αρκετές εταιρείες στην έκδοση ομολόγων.
«Όλα αυτά είναι σημάδια ότι οι αγορές αρχίζουν να ανακάμπτουν», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Χ.Α. και τόνισε ότι τον Απρίλιο και τον Μάιο το ύψος των καθημερινών συναλλαγών ήταν υπερδιπλάσιο σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2009, προσεγγίζοντας τα 230 εκ. ευρώ.
Τόνισε, δε, ότι τους τελευταίους δυο μήνες, ο όγκος συναλλαγών έχει εκτιναχθεί στα 58 εκατ. τεμάχια την ημέρα, 22% υψηλότερα από τα επίπεδα του 2007, «γεγονός που καθιστά, μέχρι σήμερα, το δεύτερο τρίμηνο του 2009 ως το πιο παραγωγικό στην ιστορία του Χρηματιστηρίου Αθηνών».
Σύμφωνα με τον κ. Καπράλο, τα στατιστικά στοιχεία για την πορεία των αγορών είναι εντυπωσιακά τις τελευταίες εβδομάδες. Η ελληνική αγορά, στα μέσα Μαρτίου, είχε φτάσει να χάνει περίπου 72% της αξίας της μέσα σε 16 μήνες. Από τότε μέχρι σήμερα, όμως, ο Γενικός Δείκτης έχει κερδίσει σχεδόν 50%, και σήμερα βρίσκεται σε επίπεδο 28% ψηλότερα από την αρχή του 2009.
«Πιθανόν οι αγορές να απέχουν σημαντικά από τα υψηλά που κατέγραψαν εντός του 2007 και κανείς να μη γνωρίζει το χρόνο που θα χρειαστεί για να φτάσουν ξανά στα συγκεκριμένα επίπεδα», ανέφερε ο πρόεδρος του Χ.Α., τονίζοντας ωστόσο ότι «η πορεία για την ανάκαμψη της οικονομίας και των αγορών, φαίνεται ότι είναι μονόδρομος».