Η παγκόσμια οικονομική κρίση πρέπει να γίνει καταλύτης επίθεσης στο μέλλον, καταλύτης εξωστρέφειας και όχι εσωστρέφειας τόνισε ο Πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, από το βήμα του συνεδρίου του Economist. Νέο μισθολόγιο για τους νεοπροσλαμβανόμενους στο Δημόσιο από την αρχή του 2010. Ολόκληρη η ομιλία.
Η παγκόσμια οικονομική κρίση πρέπει να γίνει καταλύτης επίθεσης στο μέλλον, καταλύτης εξωστρέφειας και όχι εσωστρέφειας τόνισε ο Πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, από το βήμα του συνεδρίου του Economist.
Ανήγγειλε επίσης νέο μισθολόγιο για τους νεοπροσλαμβανόμενους στο Δημόσιο από την αρχή του 2010.
«Δεν υπάρχουν ευχάριστες συνταγές σε δύσκολες περιστάσεις», συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός, ενώ σε ό,τι αφορά τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας προϊόντων και υπηρεσιών, ανέφερε ότι προετοιμάζονται τα πρώτα βήματα για το σταδιακό άνοιγμα κλειστών αγορών και κλειστών επαγγελμάτων: «Ενσωματώνεται σύντομα η Κοινοτική Οδηγία σχετικά με τις υπηρεσίες στην εσωτερική αγορά, για να ακολουθήσει, ύστερα από σχετική διαβούλευση με όλους τους ενδιαφερόμενους, η σταδιακή έκδοση των σχετικών Αποφάσεων. Είναι βέβαιο, ότι το άνοιγμα αυτό θα συμβάλει στη μείωση τιμών, αλλά και στην τόνωση της απασχόλησης».
Η κρίση είναι αποτέλεσμα ανεπάρκειας κανόνων διαφάνειας σε διεθνές επίπεδο και αλληλουχίας ανεύθυνων αποφάσεων, πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός, και τόνισε ότι η λογική του πρόσκαιρου κέρδους ενίοτε μπορεί να είναι καταστροφική.
Η κρίση, συνέχισε ο κ. Καραμανλής, υπογραμμίζει όσο ποτέ άλλοτε την αξία της συνεργασίας, του συντονισμού και τη σπουδαιότητα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και της συμμετοχής της χώρας μας σ' αυτό.
Σε τρεις άξονες η οικονομική πολιτική
Οπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός, άμεσος στόχος είναι να μετριαστούν οι επιπτώσεις και να δημιουργηθεί ένα δυναμικό εφαλτήριο για ένα ισχυρό ξεκίνημα όταν θα ξεπεραστεί η κρίση.
Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η πολιτική της κυβέρνησης βασίζεται σε τρεις βασικούς άξονες: ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων με στήριξη της απασχόλησης, στήριξη της αναπτυξιακής διαδικασίας και δημοσιονομική εξυγίανση.
Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, οι επιπτώσεις της κρίσης διογκώνουν υπέρογκα βάρη και αδυναμίες του παρελθόντος. Εξέφρασε ωστόσο τη «βαθιά και ακράδαντη πίστη» του ότι η χώρα θα βγει ισχυρότερη από την κρίση.
«Οι μεταρρυθμίσεις είναι πιο αναγκαίες, πιο επιτακτικές από ποτέ, η μεταρρυθμιστική συζήτηση στην Ελλάδα έχει ανοίξει... Οι μεταρρυθμίσεις δημιουργούν στέρεες και ασφαλείς βάσεις».
Ολόκληρη η ομιλία του Πρωθυπουργού
« Τα συνέδρια του "Economist" αποτελούν πρόκληση για καίριας σημασίας συζητήσεις. Όπως πάντα, το φετινό θέμα είναι εξαιρετικά επίκαιρο. Αφορά στο κρίσιμο ζήτημα «πώς να κερδίσουμε το μέλλον»! Καλούμαστε να δούμε, ως χώρα, «ποια είναι η θέση μας στον Κόσμο!»Να σκεφτούμε «πού θέλουμε να πάμε». Να απαντήσουμε στο ερώτημα «πώς να προχωρήσουμε».
Διαμορφώνοντας την «ατζέντα» της διεθνούς ανάκαμψης, είναι σημαντικό να κάνουμε μια κοινή παραδοχή: Η παγκόσμια οικονομική κρίση πρέπει να γίνει καταλύτης. Καταλύτης επίθεσης στο μέλλον και όχι άμυνας στην πίεση του παρελθόντος. Καταλύτης εξωστρέφειας και όχι εσωστρέφειας. Καταλύτης δημιουργικότητας και όχι απάθειας, φόβου, καθήλωσης.
Στην πορεία των λαών υπάρχουν ιστορικές περίοδοι που είναι κομβικές. Κυρίως, γιατί οριοθετούν την ανάγκη να αποφασίσουμε για το μέλλον. Την ανάγκη επανεκκίνησης. Η σημερινή παγκόσμια ύφεση οριοθετεί μια τέτοια, καθοριστικής σημασίας, περίοδο. Είναι εντελώς διαφορετική από καταστάσεις που έχουμε βιώσει αρκετές φορές στην Παγκόσμια Οικονομία.
Είναι διαφορετική, πρώτΆ απΆ όλα, σε εύρος. Κι αυτό εξαιτίας της αλληλεξάρτησης των Οικονομιών. Είναι η πρώτη στην εποχή της Παγκοσμιότητας. Είναι η σοβαρότερη από το τέλος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Δεν έχει, ούτε συγκρίσιμα δεδομένα, ούτε δοκιμασμένες λύσεις.
Είναι όμως διαφορετική και για έναν ακόμα λόγο, που αφορά στα πραγματικά αίτιά της.
Δεν είναι μια συνηθισμένη επιβράδυνση, που σημειώνεται εξελικτικά σΆ έναν οικονομικό κύκλο.
Η κρίση αυτή...
- προκλήθηκε από ισχυρές δόσεις ανευθυνότητας, σε πολλά επίπεδα της δημόσιας και ιδιωτικής σφαίρας.
- Προκλήθηκε από την ανεπάρκεια των κανόνων διαφάνειας σε διεθνές επίπεδο.
- Προκλήθηκε από μια αλληλουχία ανεύθυνων αποφάσεων, που συσσώρευσαν και διόγκωσαν ένα εκρηκτικό «τοξικό» μείγμα.
Κυρίως, όμως, προκλήθηκε από την παρανόηση που επικράτησε στην Παγκόσμια Κοινότητα, γύρω από την πιο βασική αρχή της ελεύθερης οικονομίας. Την αρχή που ορίζει και προειδοποιεί ότι «ελεύθερη αγορά δεν σημαίνει ασύδοτη αγορά». Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, στελέχη οικονομικών γιγάντων έπαιρναν επενδυτικές αποφάσεις, αψηφώντας τεράστιους κινδύνους. Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, τραπεζικοί κολοσσοί έκαναν επισφαλείς κινήσεις, επιδιώκοντας γρήγορα κέρδη και αδιαφορώντας για τα πιθανά επακόλουθα.
Με μια φράση: Η κρίση αυτή είναι το αποτέλεσμα της λογικής του βραχυπρόθεσμου, που υπερίσχυε του μακροπρόθεσμου. Το συμπέρασμα αυτό είναι σημαντικό να το κατανοήσουμε και να το καταστήσουμε συλλογικό δίδαγμα: Η λογική του πρόσκαιρου κέρδους, δεν είναι απλά και μόνο αναποτελεσματική. Μπορεί, ενίοτε, να καταστεί και καταστροφική.
Η Παγκόσμια Κοινότητα, κάθε χώρα χωριστά, ζούμε σήμερα τις επιπτώσεις από την έκρηξη του μίγματος αυτού. Και αυτό, αφορά πολιτικούς, οικονομικούς και επιχειρηματικούς φορείς, σε διεθνές επίπεδο. Χρειάζεται λοιπόν, πρώτΆ απΆ όλα, να αντιμετωπίσουμε σε παγκόσμια βάση, συλλογικά, τολμηρά, υπεύθυνα, τα πραγματικά αίτια της κρίσης. Οι διεθνείς κρίσεις απαιτούν διεθνείς λύσεις. Οι έκτακτες καταστάσεις απαιτούν έκτακτες αποφάσεις.
Χρειάζεται, όμως, να δούμε και σε εθνικό επίπεδο, τους λόγους που μειώνουν τις αντιστάσεις της Οικονομίας μας και επιβαρύνουν την πορεία μας. Χρειάζεται να δούμε, ταυτόχρονα, τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να χτίσουμε, σε στέρεες βάσεις, ένα καλύτερο αύριο. Χρειάζεται, όμως, να γίνουν όλα αυτά, χωρίς παραμορφωτικούς φακούς, χωρίς σκοπιμότητες, χωρίς κρυμμένα κίνητρα. Τα ζητήματα που εγείρονται είναι πολλά:
· Αφορούν το ρόλο και το μέγεθος του Δημόσιου Τομέα: Τη λειτουργικότητα και την αποδοτικότητά του.
· Αφορούν τα δημοσιονομικά ελλείμματα, που μεταφέρουν το κόστος στις επόμενες γενιές.
· Αφορούν το υπέρογκο δημόσιο χρέος, για τους τόκους του οποίου πληρώνουμε εφέτος 12 δις ευρώ.
· Αφορούν το επενδυτικό περιβάλλον: Την παραγωγικότητα, την ανταγωνιστικότητα, την εξωστρέφεια της Οικονομίας.
· Αφορούν την ισχυρή πίεση που δέχεται η απασχόληση. Εάν αποσιωπούνται τα βάρη και οι αδυναμίες του παρελθόντος, εάν παραμερίζονται από το φόβο πολιτικού κόστους οι αναγκαίες αλλαγές, δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη διέξοδος. Δεν μπορεί, προπάντων, να υπάρξει ούτε άμεση, ούτε δυναμική επανεκκίνηση την επομένη της κρίσης. Και αυτό δεν θα ήταν απλά και μόνο λάθος. Θα ήταν καταστροφικό για το μέλλον.
Η κρίση αυτή υπογραμμίζει, όσο ποτέ άλλοτε, την αξία της συνεργασίας, του συντονισμού, της αλληλεγγύης. Σε διεθνές επίπεδο αναδεικνύει, για τη χώρα μας και όχι μόνο, τη σπουδαιότητα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, αλλά και τα μεγάλα πλεονεκτήματα της συμμετοχής μας. Επισημαίνει ότι εκείνο που χρειάζεται είναι να επισπεύσουμε τον κοινό βηματισμό, την κοινή πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Είναι βασικό συμπέρασμα, κρίσιμο στην περίοδο που διανύουμε.
Ζούμε αυτή είναι η αλήθεια σε, πραγματικά δύσκολους καιρούς.
Διανύουμε μια εποχή με σημαντικές δημογραφικές ανακατατάξεις. Με ισχυρό διεθνή ανταγωνισμό. Με εκτεταμένη περιβαλλοντική επιβάρυνση. Με τον κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής.
Αντιμετωπίζουμε μια κρίση που αλλάζει το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Ορθώνει μεγάλες προκλήσεις για την Ευρώπη. Απαιτεί διαρκείς, δύσκολες αποφάσεις σε εθνικό επίπεδο. Αυτό είναι το δεύτερο και πιο κρίσιμο συμπέρασμα.
Διαμορφώνοντας την ατζέντα, επιλέγοντας πολιτικές, αποφασίζοντας πού και πώς θα δώσουμε τις μάχες, οφείλουμε να απαντούμε διαρκώς σε ένα σύνθετο ερώτημα:
Είμαστε έτοιμοι, ως ηγεσίες πολιτικές, επιχειρηματικές, συνδικαλιστικές να αναλάβουμε μέρος του προσωρινού κόστους για να θεμελιώσουμε μόνιμες, στέρεες βάσεις ανάπτυξης, προόδου και ευημερίας για όλους; Η δική μας απάντηση είναι «ναι».
Είμαστε ικανοί για αποφάσεις ευθύνης, που προτάσσουν το συλλογικό καλό; Η δική μας απάντηση είναι «ναι».
Είμαστε πρόθυμοι για συνεννόηση στα μεγάλα ζητήματα, που κρίνουν την πορεία της Πατρίδας μας; Η δική μας απάντηση είναι «ναι».
Είμαστε σε τελική ανάλυση δυνατοί για να απορρίψουμε συνταγές ανευθυνότητας και να ακολουθήσουμε πολιτικές υπευθυνότητας; Η δική μας απάντηση είναι «ναι».
Όλοι οι πολιτικοί, όλοι οι παραγωγικοί και συνδικαλιστικοί φορείς, οφείλουμε να πάρουμε ξεκάθαρη θέση. Στην πράξη, όμως, και όχι μόνο στα λόγια. Η σημερινή παγκόσμια οικονομική κρίση έδωσε στα ερωτήματα αυτά καταλυτική απάντηση. Κατέστησε την εθνική συνεννόηση για την Οικονομία περισσότερο σημαντική από ποτέ. Υπέδειξε με τρόπο επιτακτικό την ανάγκη συνεργασίας πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων. Επισήμανε τη σπουδαιότητα της ταχύτητας, αλλά και της στιβαρότητας, στο δρόμο που έχουμε μπροστά μας.
Η Κυβέρνηση απάντησε, έμπρακτα, από την πρώτη στιγμή. Ήμασταν από τους πρώτους που εγγυηθήκαμε όλες τις καταθέσεις, σε όλες τις Τράπεζες. Πήραμε μέτρα προστασίας των δανειοληπτών. Προωθήσαμε πρόγραμμα ρευστότητας της Οικονομίας.
Βάλαμε τις αναγκαίες βάσεις και είμαστε στη σωστή κατεύθυνση. Απόδειξη; Το γεγονός ότι, σε κρίσιμους οικονομικούς δείκτες, είμαστε σε καλύτερη θέση από πολλές άλλες, ακόμη και πολύ ισχυρές, Οικονομίες. Κινηθήκαμε με ευελιξία, αλλά και σεβασμό στους κανόνες. Με προτεραιότητα στις ανάγκες του σήμερα, αλλά χωρίς να υπονομεύουμε το αύριο. ¶μεσος στόχος μας ήταν - και είναι - να μετριάσουμε τις επιπτώσεις. Αλλά και να δημιουργήσουμε ισχυρό εφαλτήριο, για ένα δυναμικό ξεκίνημα την επομένη της κρίσης.
Το Σχέδιό μας έχει τρεις άξονες:
Πρώτος άξονας είναι η ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων συμπολιτών μας και η στήριξη της απασχόλησης: Τα προγράμματα που εφαρμόζουμε στον άξονα αυτό φτάνουν ήδη τα 3,2 δις ευρώ και η εξέλιξή τους προχωρά σταθερά.
Μια από τις πρώτες παρεμβάσεις αφορούσε την ενεργοποίηση του Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής και τη χορήγηση έκτακτων επιδομάτων σε άνεργους και χαμηλοσυνταξιούχους.
Αναπτύξαμε, παράλληλα, σειρά δράσεων που θωρακίζουν την απασχόληση:
· Επιδοτούμε την πρόσληψη εποχικά εργαζόμενων σε ξενοδοχειακές μονάδες.
· Επιχορηγούμε μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την πρόσληψη άνεργων νέων.
· Εφαρμόζουμε προγράμματα για τη στήριξη της απασχόλησης στις κατασκευές, τον Τουρισμό, τα «πράσινα» επαγγέλματα.
· Μετατρέψαμε το επίδομα ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης για να στηρίξουμε, ταυτόχρονα, τόσο τη βιωσιμότητα μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όσο και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
· Επιδοτούμε νέους επιστήμονες για να κάνουν το δικό τους επαγγελματικό ξεκίνημα. Απαντούμε υπεύθυνα και πετυχαίνουμε σημαντικά αποτελέσματα. Απόδειξη; Ενώ η ανεργία καταγράφει στην Ευρώπη ρεκόρ δεκαετιών, στην Ελλάδα είναι πολύ πιο χαμηλά απΆ ό,τι το 2004.
Ο δεύτερος άξονας του Σχεδίου μας, αφορά τη στήριξη της αναπτυξιακής διαδικασίας:
Καταρτίσαμε έγκαιρα και εφαρμόζουμε συγκροτημένα πλαίσια μέτρων για την στήριξη των τομέων και των κλάδων που αντιμετωπίζουν την εντονότερη πίεση. Αφορούν στον τουρισμό, τις εξαγωγές, την κατασκευαστική δραστηριότητα, την αγορά αυτοκινήτου.
Δρομολογήσαμε επίσης - και δρομολογούμε συνεχώς - νέα, πρωτόγνωρης έκτασης προγράμματα για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας, της ανταγωνιστικότητας.
· Μπαίνει τώρα σε εφαρμογή το μεγαλύτερο πρόγραμμα που εφαρμόστηκε ποτέ. Φτάνει το 1 δις 300 εκ. ευρώ και αφορά μικρομεσαίες επιχειρήσεις: της Τουριστικής Βιομηχανίας, του Εμπορίου, της Μεταποίησης, των Υπηρεσιών. Αφορά, για πρώτη φορά, και ελεύθερους επαγγελματίες. Τους γιατρούς, τους δικηγόρους, τους μηχανικούς, τους λογιστές.
· Ξεκίνησαν παράλληλα στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» δράσεις που μέχρι το Φθινόπωρο φτάνουν το 1 δις 400 εκ. ευρώ.
- Προκηρύχθηκαν προγράμματα για τη στήριξη της νεανικής και γυναικείας επιχειρηματικότητας.
- Ξεκίνησαν τα «κουπόνια καινοτομίας» για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
- Ξεκινά άμεσα το πρόγραμμα «Επιχειρώ» που ενισχύει μικρομεσαίες επιχειρήσεις για νέες υποδομές, νέες υπηρεσίες, νέα προϊόντα.
- Προκηρύσσονται σύντομα νέες δράσεις για τη στήριξη της «πράσινης επιχειρηματικότητας».
- Από το ΤΕΜΠΜΕ εγκρίθηκαν δάνεια που ξεπερνούν τα 3 δις ευρώ και θα φτάσουν στα 9,5 δις ευρώ, έτσι ώστε να καλύψουν τις ανάγκες χρηματοδότησης περίπου 80 χιλ. μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Ένα σύνολο δράσεων στηρίζει την αναπτυξιακή διαδικασία, την απασχόληση, την κοινωνική συνοχή.
Ο τρίτος άξονας του Σχεδίου μας αφορά στο τεράστιο ζήτημα της δημοσιονομικής εξυγίανσης: Ιδίως μάλιστα στο νοικοκύρεμα του Δημόσιου και ευρύτερου Δημόσιου Τομέα. Μια σειρά δράσεις, μέτρα και πολιτικές, που αποφασίσαμε στις αρχές του χρόνου είτε υλοποιήθηκαν, είτε βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο εφαρμογής. Ανάμεσα στΆ άλλα:
- Περιορίζονται, όπως ακριβώς εξαγγείλαμε, οι προσλήψεις στο Δημόσιο Τομέα.
- Μειώθηκαν κατά 10% όλοι οι κωδικοί που αφορούν ελαστικές δαπάνες.
· Προχωρά το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του ΟΣΕ έτσι ώστε, αφενός να μπει φραγμός στις ζημιές που παράγει - περίπου 2 εκ. ευρώ την ημέρα - και αφετέρου να αποκτήσει η χώρα σύγχρονο σιδηροδρομικό δίκτυο.
· Προχωρούν παράλληλα - σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ορίσαμε - όλες οι σχετικές διαδικασίες για τη διαφάνεια και τον προγραμματισμό...
- στα Δημόσια Νοσοκομεία,
- τα Ασφαλιστικά Ταμεία,
- τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Όλοι οι φορείς μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν εγκαταστήσει διπλογραφικό σύστημα και θα εφαρμόζουν τα διεθνή λογιστικά πρότυπα. Θα υποβάλλουν εφεξής τον προγραμματισμό τους και θα ελέγχονται κεντρικά.
Κάνουμε πράξη - και το τονίζω - την απόφασή μας για δραστικό περιορισμό των φορέων του Δημοσίου. Η πρώτη φάση ολοκληρώνεται, μέσα στο χρονοδιάγραμμα που είχαμε θέσει. Καταργούνται ή συγχωνεύονται 255 από τους 620 φορείς που εξετάστηκαν
και συνεχίζεται η προετοιμασία για το δεύτερο κύκλο.
· Προχωρούν επίσης οι διαδικασίες που αφορούν στην εμπέδωση πλήρους διαφάνειας σε ό,τι αφορά τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Ψηφίστηκε ήδη η διάταξη για τη δημιουργία μιας και μόνον Υπηρεσίας για την καταβολή των μισθών και ξεκινά η λεπτομερής απογραφή του προσωπικού. Για τον ίδιο σκοπό προετοιμάζεται και η θέσπιση νέου μισθολογίου που θα ισχύσει για τους νεοπροσλαμβανόμενους από την αρχή του χρόνου.
Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής: Υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες πολιτών για επίορκους λειτουργούς που είτε επιδιώκουν παράνομη συναλλαγή, είτε κωλυσιεργούν κατά τρόπο ύποπτο στην εκπλήρωση του έργου τους. Τα φαινόμενα αυτά έχουν βαθιές ρίζες στο χρόνο και προχωρούμε στο ξερίζωμά τους.
- Γίνονται ιδιαίτερα αυστηροί έλεγχοι όχι μόνο στην αγορά, αλλά και στους εισπρακτικούς και ελεγκτικούς μηχανισμούς.
- Υλοποιούνται συγκεκριμένα μέτρα τόσο για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών, όσο και για την αντιμετώπιση της διακίνησης πλαστών τιμολογίων.
- Οργανώνονται δράσεις και μηχανισμοί που θα επιτρέψουν πρόσθετες στοχευμένες διασταυρώσεις οικονομικών στοιχείων. Η φοροδιαφυγή είναι μια κατΆεξοχήν αντικοινωνική συμπεριφορά, την οποία δεν μπορεί να αντέξει άλλο ο τόπος. Η σύγκρουση συνεχίζεται με αυξανόμενη ένταση.
Οι παρεμβάσεις αυτές...
- αφορούν κατά κύριο λόγο χρόνιες παθογένειες.
- Αντιμετωπίζουν δυσμενείς επιπτώσεις της κρίσης.
- Δημιουργούν αναγκαίες προϋποθέσεις ώστε να βγει η χώρα πιο δυνατή από την κρίση.
Με μια φράση: Τολμούμε δύσκολες αποφάσεις που εγγυώνται σημαντικό μελλοντικό όφελος. Αν δεν το κάνουμε, η χώρα δεν θα απαλλαγεί ποτέ από τα βάρη που σηκώνει. Αν μείνουμε σε εύκολες αποφάσεις και ευχάριστα λόγια, η χώρα δεν θα αναπτύξει ποτέ
την ταχύτητα προόδου που μπορεί να έχει. Δεν πρόκειται λοιπόν να αφήσουμε να συμβεί κάτι τέτοιο.
Οι επιπτώσεις της σημερινής κρίσης διογκώνονται υπέρογκα από τα βάρη, τα θεσμικά κενά, τις αδυναμίες του παρελθόντος. Αυτό σημαίνει πολύ μεγαλύτερες προσπάθειες σήμερα. Σημαίνει υποχρέωση για πολύ περισσότερα. Δεν σημαίνει όμως πως δεν έχουμε τη δυνατότητα να βγούμε από την κρίση ισχυρότεροι. Είναι ακράδαντη η πίστη μου ότι μπορούμε να το πετύχουμε. Μπορούμε να χτίσουμε μια νέα προοπτική σε πιο στέρεες βάσεις: πιο υγιείς και πιο ασφαλείς. Αρκεί να κατανοήσουμε τι χρειάζεται να αλλάξει και να το αλλάξουμε. Να παραδεχτούμε τι είναι αναγκαίο να μεταρρυθμίσουμε και να το μεταρρυθμίσουμε. Να διακρίνουμε τι είναι καλύτερο για τον τόπο μας και να το κάνουμε. Σήμερα, όχι αύριο. Η διεθνής συγκυρία απαιτεί από όλους - Κυβέρνηση, πολιτικές δυνάμεις, παραγωγικούς φορείς, κοινωνικούς εταίρους - να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Η τακτική μας δεν μπορεί να είναι η άμυνα. Χρειάζεται - και αυτή είναι η απόφαση της Κυβέρνησης - να βγούμε επιθετικά για να κερδίσουμε το αύριο. Να τολμήσουμε δύσκολες αποφάσεις, αναγκαίες αλλαγές. Να κάνουμε την κρίση καταλύτη και να προχωρήσουμε σε ένα δεύτερο κύμα μεταρρυθμίσεων. Σε όλους τους τομείς:
Στους Θεσμούς, στην Παιδεία, στην Υγεία, στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα. Ειδικότερα:
Σε ό,τι αφορά τους θεσμούς: Δρομολογούμε άμεσα, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, διάλογο σύνθεσης απόψεων για μια κοινή νομοθετική πρωτοβουλία με στόχο την περαιτέρω εμπέδωση της διαφάνειας στο Δημόσιο Βίο και το Δημόσιο Τομέα. Μπαίνουν στο τραπέζι προτάσεις που είχαμε καταθέσει στο πλαίσιο για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, καθώς επίσης και προτάσεις άλλων πολιτικών δυνάμεων, όπως η αλλαγή του Νόμου Περί Ευθύνης Υπουργών.
Σε ό,τι αφορά την Παιδεία: Η έμφαση δίδεται τώρα στην αναμόρφωση του Λυκείου και τη ριζική αλλαγή του σημερινού εξεταστικού συστήματος. Σε κάθε περίπτωση, κεντρικοί στόχοι της μεταρρυθμιστικής διαδικασίας παραμένουν?
- η ποιοτική αναβάθμιση της Δημόσιας Εκπαίδευσης,
- η αποτελεσματικότερη σύνδεσή της με την Οικονομία και την Κοινωνία,
- η ενίσχυση του ρόλου της ως μοχλού κοινωνικής κινητικότητας.
Σε ό,τι αφορά την Υγεία: Με τις πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη?
- θεσπίζεται ολοκληρωμένο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.
- Ενισχύεται η αποδοτική λειτουργία των Νοσοκομείων και διασφαλίζεται η χρηστή διαχείριση.
- Μπαίνει σε πλήρη εφαρμογή το νέο σύστημα προμηθειών.
- Προχωρά η εγκαθίδρυση μηχανισμών και διαδικασιών για αυστηρότερο έλεγχο της συνταγογραφίας και της φαρμακευτικής δαπάνης.
Σε ό,τι αφορά τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας προϊόντων και υπηρεσιών, προετοιμάζονται τα πρώτα βήματα για το σταδιακό άνοιγμα κλειστών αγορών και κλειστών επαγγελμάτων: Ενσωματώνεται σύντομα η Κοινοτική Οδηγία σχετικά με τις υπηρεσίες στην εσωτερική αγορά, για να ακολουθήσει, ύστερα από σχετική διαβούλευση με όλους τους ενδιαφερόμενους, η σταδιακή έκδοση των σχετικών Αποφάσεων. Είναι βέβαιο, ότι το άνοιγμα αυτό θα συμβάλει στη μείωση τιμών, αλλά και στην τόνωση της απασχόλησης.
Όλα αυτά θωρακίζουν την Οικονομία μας. Όλα αυτά έχουν ένα κοινό στόχο: Να βγει η χώρα από την κρίση πιο δυνατή. Και αυτό θα το πετύχουμε με υπεύθυνη πολιτική. Θα το πετύχουμε με δύσκολες αποφάσεις. Ευχάριστες συνταγές σε δύσκολες ώρες δεν υπάρχουν.
Τολμήσαμε, στο διάστημα που πέρασε, μεγάλες μεταρρυθμίσεις, που είχαν - και το ξέραμε - σοβαρό πολιτικό κόστος. Έφεραν όμως, και φέρνουν σημαντικά οφέλη για ολόκληρη την κοινωνία, για τις νέες γενιές, για την πατρίδα μας.
Μεγάλη μεταρρύθμιση είναι η Νέα Ενεργειακή Πολιτική που ξεκινήσαμε από το 2004. Είναι η μεταρρύθμιση που άνοιξε στη χώρα, έμπρακτα και όχι στα λόγια, το δρόμο της πράσινης ενέργειας, της πράσινης ανάπτυξης. Είναι η πολιτική που καθιστά τη χώρα διεθνή ενεργειακό δίαυλο και αναβαθμίζει το γεωπολιτικό της ρόλο. Είναι η πολιτική των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και των διεθνών αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου, που εμείς κάναμε πράξη.
Μεγάλη μεταρρύθμιση είναι ο ολοκληρωμένος χωροταξικός σχεδιασμός που απέκτησε η χώρα. Με Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο και Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια για τον Τουρισμό, τις ΑΠΕ, τη Βιομηχανία. Βάζει κανόνες κοινούς για όλους, ώστε να διασφαλίζεται η αειφορία της ανάπτυξης. Να υπάρχει απόλυτος σεβασμός στο Περιβάλλον. Να ξέρει κάθε ενδιαφερόμενος πού και τι μπορεί να επενδύσει. Χωρίς εξαρτήσεις και χωρίς αναίτιες καθυστερήσεις.
Μεγάλη μεταρρύθμιση συντελείται στο Δημόσιο και στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα.
· Είναι η διαδικασία μετάβασης στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση.
· Είναι η δραστική ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
· Είναι η μεταρρύθμιση στη λειτουργία των ΔΕΚΟ.
· Είναι η αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής, που απαλλάσσει τους φορολογούμενους από ζημιές ενός εκ. ευρώ την ημέρα. Μια σημαντική εξέλιξη που σχεδόν κανένας δεν πίστευε πως μπορούσε να γίνει.
Μεγάλη μεταρρύθμιση συνιστούν οι αλλαγές που θεμελίωσαν ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο.
- Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.
- Απλοποιημένες διαδικασίες αδειοδότησης εταιριών.
- Νέο πλαίσιο λειτουργίας των Α.Ε..
- Ευκολότερη ίδρυση ΕΠΕ.
- Νέος Πτωχευτικός Κώδικας.
- Βιομηχανικές και Βιοτεχνικές Περιοχές.
- Κέντρα Έρευνας και Τεχνολογίας.
- Πόλοι Καινοτομίας.
- Ψηφιακή Στρατηγική και Ευρυζωνικότητα.
Μεγάλη μεταρρύθμιση είναι οι εξελίξεις στην Εκπαίδευση. Τα όσα έγιναν ως σήμερα και αυτά που σχεδιάζονται για το αμέσως επόμενο διάστημα.
Δύναμη ανάπτυξης συνιστούν προπάντων τα μεγάλα έργα που ολοκληρώσαμε και αυτά που βρίσκονται σε εξέλιξη. Ένα πρωτόγνωρο Πρόγραμμα Δημοσίων Έργων 19 δις ευρώ, αλλάζει την εικόνα της χώρας και πηγαίνει την ανάπτυξη παντού: Εγνατία, ΠΑΘΕ, Ιόνια Οδός, ¶ξονας Κεντρικής Ελλάδας, Ανατολικός και Δυτικός ¶ξονας στην Πελοπόννησο. Περιφερειακά Αεροδρόμια, Λιμάνια, Φράγματα. Έργα που αποτελούσαν όραμα δεκαετιών γίνονται, σήμερα, πραγματικότητα. Με σεβασμό στο Περιβάλλον και δράσεις για την αναβάθμισή του.
Η Ελλάδα αξιοποιεί σήμερα τη γεωπολιτική θέση της και μετεξελίσσεται σε διεθνή Τραπεζικό Ενεργειακό, Εμπορικό και Ναυτιλιακό κόμβο. Υπογραμμίζω ότι ισχυρό πλεονέκτημα στην πορεία αυτή αποτελεί η Ελληνική Ναυτιλία. Οι πρωτοποριακές θέσεις που κατέχει στην Παγκόσμια Ναυτική Κοινότητα, είναι δύναμη ανάπτυξης και περηφάνειας για την Πατρίδα μας.
Το συμπέρασμα είναι ξεκάθαρο: Στα τελευταία πέντε χρόνια, έγινε σημαντικό έργο. Πάνω από όλα, η χώρα μπήκε σε μια μεταρρυθμιστική στρατηγική που δεν σταματά, δεν εγκαταλείπεται, δεν αναβάλλεται. Οφείλω να ομολογήσω ότι έως πρόσφατα κάθε μεταρρυθμιστική προσπάθεια συναντούσε αντιστάσεις. Προσέκρουε τόσο στο συντηρητισμό των βολεμένων, όσο και στην αντιπολιτευτική αντιδραστικότητα. Σήμερα, αναγνωρίζεται ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι πιο αναγκαίες, πιο επιτακτικές από ποτέ. Σήμερα, αναγνωρίζονται τα οφέλη τους στον τόπο μας. Η μεταρρυθμιστική συζήτηση στην Ελλάδα έχει ανοίξει! Ο διάλογος για όσα οφείλουμε να αλλάξουμε έχει ξεκινήσει! Έχει ξεκινήσει στην ίδια την κοινωνία. Για αυτό αισθάνομαι βαθιά ικανοποίηση. Οι μεταρρυθμίσεις απελευθερώνουν το δυναμισμό της κοινωνίας μας: Τη δημιουργία, την καινοτομία, την ανάπτυξη. Δημιουργούν στέρεες και ασφαλείς βάσεις, στην πορεία του τόπου. Είναι όρος και προϋπόθεση για να είναι η Πατρίδα μας πιο ισχυρή την επομένη της κρίσης. Είναι ο δρόμος που μεταβάλλει την παγκόσμια κρίση σε εθνική ευκαιρία. Αυτή είναι η επιλογή μας. Αυτό είναι το χρέος μας στον τόπο. Και το χρέος μας στον τόπο θα το εκπληρώσουμε στο ακέραιο. Όποιο κόστος κι αν χρειαστεί».