Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 27 Μαΐου 2009 18:55

Δυσοίωνες προβλέψεις ΟΗΕ για την ανάπτυξη

Προς τα κάτω αναθεώρησε ο ΟΗΕ την πρόβλεψή του για την παγκόσμια οικονομία φέτος, εκτιμώντας πως θα συρρικνωθεί κατά 2,6%, λόγω της διεθνούς χρηματοοικονομικής κρίσης. Προειδοποίηση για αύξηση της ανεργίας.

Προς τα κάτω αναθεώρησε ο ΟΗΕ την πρόβλεψή του για την παγκόσμια οικονομία φέτος, εκτιμώντας πως θα συρρικνωθεί κατά 2,6%, λόγω της διεθνούς χρηματοοικονομικής κρίσης. Η προηγούμενη εκτίμησή του έκανε λόγο για συρρίκνωση της τάξεως του 0,5%.

Πιο αναλυτικά, σε μία ενημέρωση των στοιχείων της έκθεσής του για την Παγκόσμια Οικονομική Κατάσταση και τις Προοπτικές για το 2009, που εξέδωσε τον περασμένο Ιανουάριο, ο ΟΗΕ σημειώνει πως «η παγκόσμια πιστωτική κρίση συνεχίζει να πλήττει την πραγματική οικονομία σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου».

Αναφέρει ακόμη πως για το 2010 είναι πιθανή μια ήπια ανάκαμψη του Παγκόσμιου Ακαθάριστου Προϊόντος, προειδοποιώντας όμως πως οι κίνδυνοι για μια αργή ανάκαμψη παραμένουν.

Σε ό,τι αφορά την ανεργία, το αρμόδιο τμήμα των Ηνωμένων Εθνών επισημαίνει πως κινήθηκε ανοδικά το 2008 και η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί το 2009-2010. Προειδοποιεί μάλιστα πως οι αρχικές εκτιμήσεις για 50 εκατομμύρια ανέργους ενδέχεται να διπλασιαστούν αν η κατάσταση συνεχίσει να επιδεινώνεται.