Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 28 Μαΐου 2009 22:00

Kαθυστερημένα μεν, αλλά χτυπά και τη «μαύρη ήπειρο»

Η παγκόσμια οικονομική κρίση χτυπά τη «μαύρη ήπειρο» καθυστερημένα, πλην όμως αδυσώπητα, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Deutsche Welle.

Hδη, οι χαμηλές τιμές πετρελαίου και ουρανίου, η δυσπιστία των ξένων τραπεζών, η απότομη αναστολή των έργων υποδομής, καθώς και η σημαντική συρρίκνωση του μεταναστευτικού συναλλάγματος, έχουν σημάνει συναγερμό για τις οικονομίες των χωρών της Αφρικής.

Είναι χαρακτηριστικό πως, πριν από περίπου 8 μήνες, πολλοί ήταν οι ηγέτες αφρικανικών χωρών αλλά και οι αναλυτές που εκτιμούσαν ότι η «μαύρη ήπειρος» δεν επρόκειτο να πληγεί από την παγκόσμια οικονομική κρίση ή τουλάχιστον δε θα ήταν τόσο μεγάλη η καθοδική πορεία των οικονομιών των κρατών της. Μάλιστα, η εκτίμηση αυτή φάνταζε, εκ πρώτης όψεως, αληθοφανής.

Αυτό διότι οι αφρικανικές χώρες χρηματοδοτούσαν τις πιστώσεις τους με πρώτες ύλες -όπως πετρέλαιο και ουράνιο- και σπάνια με κερδοφόρα χρηματοπιστωτικά πακέτα, όπως τα αποκαλούμενα «τοξικά ομόλογα». Εδώ και δύο μήνες, όμως, επαληθεύονται οι εκτιμήσεις ορισμένων οικονομολόγων, οι οποίοι προέβλεπαν ότι και οι αφρικανικές οικονομίες θα περιπέσουν σε βαθιά οικονομική κρίση αλλά ετεροχρονισμένη, εξ αιτίας της δομής τους.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του ΟΟΣΑ, το αφρικανικό ΑΕΠ θα μειωθεί στο μισό κατά την τρέχουσα χρονιά. Για παράδειγμα, η Νιγηρία βρίσκεται ήδη στον αστερισμό των «ισχνών αγελάδων». Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Μανσούρ Μουχτάρ, δήλωσε βαθύτατα προβληματισμένος. «Εάν η οικονομική ανάπτυξη στις βιομηχανικές χώρες ακολουθεί πτωτική τάση, αυτό σημαίνει ότι συρρικνώνεται ταυτόχρονα και επικίνδυνα η ζήτηση των προϊόντων μας. Δεν παίρνουμε παραγγελίες και έτσι τα έσοδα των δημοσίων ταμείων μειώνονται», ανέφερε. Το γεγονός προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις. Ετσι, από τον περασμένο Σεπτέμβριο μέχρι και σήμερα, χορηγούνται με το σταγονόμετρο δάνεια και πιστώσεις από τις ξένες τράπεζες. Ταυτόχρονα, οι τιμές των μετοχών και των κρατικών ομολόγων της χώρας υποχώρησαν δραματικά.

Οι χειρότερες εξελίξεις, όμως, για όλες τις αφρικανικές χώρες είναι η ξαφνική αναστολή προγραμμάτων υποδομής και η σημαντική συρρίκνωση του μεταναστευτικού συναλλάγματος, που έστελναν στις πατρίδες τους οι Αφρικανοί εργαζόμενοι σε βιομηχανικές χώρες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, τα χειρότερα έπονται. Ηδη, ο ΟΟΣΑ προβλέπει πως η Αγκόλα -η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα και ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου της Αφρικής- η Δημοκρατία του Κονγκό, το Τσαντ και οι Σεϋχέλλες, θα υποστούν ισχυρά πλήγματα στην οικονομική τους ανάπτυξη, ενώ στη Νότια Αφρική -την ισχυρότερη οικονομία της «μαύρης ηπείρου»- εκτιμάται ότι η ανάπτυξη του ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες.

Deutsche Welle