Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 29 Μαΐου 2009 17:51

Φ. Πετραλιά: Η κυβέρνηση εγγυάται τις συντάξεις

«Το κράτος, η πολιτεία, η κυβέρνηση εγγυώνται τις συντάξεις» τόνισε η υπουργός Απασχόλησης, Φάνη Πάλλη - Πετραλιά, εγκαινιάζοντας σήμερα τα νέα περιφερειακά γραφεία του ΟΑΕΕ στη Λαμία.

«Το κράτος, η πολιτεία, η κυβέρνηση εγγυώνται τις συντάξεις» τόνισε η υπουργός Απασχόλησης, Φάνη Πάλλη - Πετραλιά, εγκαινιάζοντας σήμερα τα νέα περιφερειακά γραφεία του ΟΑΕΕ στη Λαμία.

Αναφερόμενη στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση, την χαρακτήρισε ως «το μεγαλύτερο εγχείρημα των 40 τελευταίων χρόνων» κάνοντας ειδική αναφορά στην ενοποίηση των ταμείων και υπογραμμίζοντας ότι «η μεταρρύθμιση ολοκληρώνεται τώρα με τη χορήγηση του ΑΜΚΑ».

Όπως τόνισε η κ. Πετραλιά, «ήδη έχουν αποσταλεί σε 600.000 ασφαλισμένους οι κάρτες του ΑΜΚΑ» και «η όλη διαδικασία κινείται με πολύ γρήγορους ρυθμούς».

Παράλληλα, η υπουργός απέκρουσε τις αιτιάσεις περί «προεκλογικών κινήσεων» υπογραμμίζοντας ότι «οποιοδήποτε έργο εγκαινιάζεται αυτή την περίοδο χάνει τουλάχιστον τη μισή του αξία».

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων και ιδιαίτερα του ΟΑΕΕ, υποστήριξε ότι «το πρόβλημα δεν είναι ούτε σημερινό, ούτε απλό. Είναι διαχρονικό. Είναι πρόβλημα 20ετίας και οφείλεται κυρίως στο γεγονός της ανορθολογικής σχέσης μεταξύ των εισφορών και των παροχών, κυρίως του πρώην ΤΕΒΕ, όπου υπήρχε μια σχέση 140 παροχές έναντι 100 εισφορών».

«Το κράτος κάθε χρόνο καλύπτει τα ελλείμματα του ΟΑΕΕ και πάνω απ' όλα η πολιτεία, το κράτος, η κυβέρνηση, εγγυώνται τις συντάξεις και τις λοιπές παροχές», πρόσθεσε.

Αναφερόμενη, τέλος, στην οικονομική κρίση δήλωσε ότι αποτελεί «ευκαιρία για δράση» επισημαίνοντας ότι «πρέπει να είμαστε έτοιμοι για να αντιμετωπίσουμε την επόμενη μέρα» και εκτιμώντας πως «οι πιθανές επιπτώσεις από την κρίση στη χώρα μας ελέγχονται και είναι λιγότερες από τις άλλες χώρες».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ