Απάντηση ΤΕΕ σε Greenpeace αναφορικά με το πρόγραμμα οικιακών φωτοβολταϊκών.
Η θεσμοθέτηση της δυνατότητας εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων στις κατοικίες ήταν πάγιο αίτημα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) το οποίο, με τις τεκμηριωμένες θέσεις και συγκεκριμένες προτάσεις, πέτυχε να αλλάξει η αρνητική, έως πρότινος, στάση της κυβέρνησης, μάλιστα προς αυτή την κατεύθυνση συνεργάστηκε συστηματικά τα τελευταία χρόνια με τους παραγωγούς τέτοιων συστημάτων.
Αυτό αναφέρει το ΤΕΕ σε ανακοίνωσή του με την οποία απαντά στην Greenpeace αναφορικά με το πρόγραμμα οικιακών φωτοβολταϊκών, και υπογραμμίζει ότι προκαλεί κατάπληξη το επιχείρημά της περί συντεχνίας, ενώ δηλώνει κατηγορηματικά ότι επιθυμεί και επιδιώκει την ταχύτερη δυνατή εφαρμογή του προγράμματος οικιακών φωτοβολταϊκών, αλλά και διακηρύσσει προς κάθε κατεύθυνση: «Αφήστε τον ήλιο να λάμψει, αλλά χωρίς σκιές που θα ακυρώνουν την περιβαλλοντική και ενεργειακή τους αξία».
Το ΤΕΕ αναφέρει ότι πριν από δύο χρόνια η Greenpeace ακολουθεί λάθος κατεύθυνση, παραγνωρίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν γενικευμένα και αδιακρίτως να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά συστήματα σε κτήρια, ενώ το κράτος οφείλει να συντάξει σαφείς προδιαγραφές που θα καλύπτουν όλες αυτές τις περιπτώσεις και κυρίως τους πολίτες.
Επίσης η εγκατάσταση κάθε τέτοιου συστήματος δεν μπορεί να γίνεται δίχως άδεια, αλλά και χωρίς τον έλεγχο από δημόσια υπηρεσία, συνεπώς το κράτος πρέπει να προβλέψει διαδικασίες αντιγραφειοκρατικές, ενώ οι μελέτες όχι μόνο δεν αυξάνουν το κόστος αλλά το μειώνουν σε κάθε επένδυση.
Σε ανακοίνωσή της η Greenpeace έκανε λόγο για κίνδυνο κατάρρευσης του νέου προγράμματος για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στον οικιακό-κτιριακό τομέα εξαιτίας της «διατύπωσης συντεχνιακών αιτημάτων που θέτουν εκ νέου επιπλέον γραφειοκρατικά εμπόδια και ανεβάζουν αναίτια το κόστος των φωτοβολταϊκών για τους οικιακούς καταναλωτές».
Σύμφωνα με την Greenpeace, το ΤΕΕ με ανακοίνωσή του στις 28-5-2009 «ήρθε να βάλει νάρκη σε αυτές τις θετικές εξελίξεις, προτείνοντας μία σειρά συντεχνιακών αιτημάτων που, αν γίνουν αποδεκτά, θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια στη δημιουργία νέων γραφειοκρατικών εμποδίων και στην αύξηση του κόστους των εγκατεστημένων φωτοβολταϊκών συστημάτων. Κάτι τέτοιο θα ακύρωνε στην πράξη τις πρόσφατες εξαγγελίες του ΥΠΑΝ».