Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 04 Ιουνίου 2009 05:57

Από την ξένη βοήθεια εξαρτάται όλο και περισσότερο η παλαιστινιακή οικονομία

Από την ξένη βοήθεια εξαρτάται όλο και περισσότερο η παλαιστινιακή οικονομία, ενώ η βελτίωση της κατάστασης ασφαλείας στην Δυτική Όχθη δεν οδήγησε στην ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα, σύμφωνα με μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας που δημοσιοποιείται σήμερα Πέμπτη.

Από την ξένη βοήθεια εξαρτάται όλο και περισσότερο η παλαιστινιακή οικονομία, ενώ η βελτίωση της κατάστασης ασφαλείας στην Δυτική Όχθη δεν οδήγησε στην ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα, σύμφωνα με μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας που δημοσιοποιείται σήμερα Πέμπτη.

Στη Γάζα, τα μεγάλα ποσά που προορίζονταν για την ανοικοδόμηση δεν έχουν ακόμη φέρει κανένα απτό αποτέλεσμα, λόγω του «ακραίου» αποκλεισμού που επιβάλει το Ισραήλ στην περιοχή, σύμφωνα με την έκθεση της ΠΤ, που θα παρουσιαστεί σε διάσκεψη δωρητών στο Όσλο την Δευτέρα.

Στην Δυτική Όχθη, η (έξωθεν) «στήριξη του προϋπολογισμού παραμένει αναντικατάστατη ώστε να μπορεί η Παλαιστινιακή Αρχή να παρέχει τις βασικές υπηρεσίες», σύμφωνα με την έκθεση.

Στα Παλαιστινιακά Εδάφη, το Ισραήλ έχει δημιουργήσει πάνω από 600 σημεία ελέγχου και άλλα εμπόδια στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας που επιβάλει, παραλύοντας τις προσπάθειες οικονομικής ανάπτυξης.

«Το γεγονός ότι η οικονομία στην Δυτική Όχθη αποτυγχάνει να πραγματώσει τις δυνατότητές της, ακόμη και σε περιόδους σχετικής σταθερότητας όσον αφορά την κατάσταση ασφαλείας, υπογραμμίζει την έκταση της αποτροπής οποιασδήποτε οικονομικής δραστηριότητας από τον αποκλεισμό», ανέφερε η Τράπεζα.

Η αναφέρει πως «λόγω των ισραηλινών μέτρων ασφαλείας», η παλαιστινιακή οικονομία έχει αποσαθρωθεί, «με τους παραγωγικούς τομείς να σημειώνουν πτώση και τον δημόσιο τομέα να μεγεθύνεται», όπως και η ανεργία.

Μόνο η μισθοδοσία της Παλαιστινιακής Αρχής, της οποίας ο πρωθυπουργός Σαλάμ Φαγιάντ υπήρξε στο παρελθόν αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, αντιστοιχεί στο 22% του Παλαιστινιακού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, σύμφωνα με την έκθεση.

«Αποτέλεσμα είναι η μεγεθυνόμενη εξάρτηση από την βοήθεια δωρητών για την αποτροπή της δημοσιονομικής κατάρρευσης. Το 2008, η εξωτερική βοήθεια προς την Παλαιστινιακή Αρχή έφθασε σχεδόν το 30% του ΑΕΠ», αναφέρει η έκθεση.

Η Παγκόσμια Τράπεζα υποστηρίζει ότι για να αντιστραφεί αυτή η τάση η χρηματοδότηση των δωρητών θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει όρους όπως η ανάληψη πρωτοβουλιών για την βελτίωση του περιβάλλοντος για τον ιδιωτικό τομέα.

Επίσης, επαναλαμβάνει τη θέση ότι ο στρατηγικός στόχος ενός οικονομικά βιώσιμου Παλαιστινιακού κράτους είναι εφικτός μόνον εάν η Λωρίδα της Γάζας και η Δυτική Όχθη παραμείνουν ενιαία οικονομική οντότητα.

Το Ισραήλ διατηρεί τον αποκλεισμό της Γάζας - όπου ζουν 1,5 εκατ. άνθρωποι - από το 2007, όταν κατέλαβε τον έλεγχό της η Χαμάς. Τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο εξαπέλυσε μια εκτεταμένη επίθεση στο θύλακα, προκαλώντας τεράστιες καταστροφές. Δωρήτριες χώρες υποσχέθηκαν 4,5 δισ. δολάρια για την ανοικοδόμηση της περιοχής στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου τον Μάρτιο - όμως πολλές εξ αυτών αρνούνται να διοχετεύσουν τα χρήματα μέσω της Χαμάς.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων